Tatarovi dáme príležitosť, sľubujú v Seattli. Predstavujú si ho v prvých útokoch

Tomáš Tatar.

Tatarovi dáme príležitosť, sľubujú v Seattli. Predstavujú si ho v prvých útokoch

Tomáš Tatar. (Autor: TASR/AP)
Tomáš Tatar.
Tomáš Tatar. (Autor: TASR/AP)
Šimon Čop|16. dec 2023 o 16:45

Colorado a Seattle sú dva úplne odlišné tímy.

DENVER, SEATTLE. Štandard, na ktorý sme boli pri slovenských hokejistoch v NHL zvyknutí, v posledných rokoch rapídne klesol.

Po Mariánovi Hossovi a Zdenovi Chárovi bol najkonzistentnejším Slovákom v súťaži Tomáš Tatar. Žiaľ, v sezóne 2023/24 zažíva aj on viditeľný pokles formy.

V Colorade bol málo produktívny, trochu neviditeľný a jeho nevýrazné výkony vyústili až do posadenia na tribúnu. Podľa mnohých odborníkov mu skrátka nesadlo prostredie.

A tak prišla zmena. Avalanche sa rozhodli nepokúšať ďalej vzájomnú spoluprácu a Dubničana poslali do Seattlu.

Optimizmus vystriedalo prekvapenie

Keď Tatar podpísal pred sezónou kontrakt na rok s platom 1 500 000 dolárov, hovorilo sa o výhodnej zmluve pre klub. Vychádzajúc z jeho výkonov v New Jersey to bolo opodstatnené tvrdenie.

Hokejista neskôr sám priznal, že nevyhodnotil úplne správne, ako sa budú správať generálni manažéri na trhu s voľnými hráčmi. S podpisom čakal až do septembra. Situáciu však napokon vnímal pozitívne.

„Som rád, že budem pôsobiť v Colorade a už sa teším na novú sezónu. Mal som viacero ponúk, nebudem teraz už o nich hovoriť, ale dôkladne som si to zvážil a rozhodol som sa podľa srdca,“ povedal pre Nový Čas.

Mnohí fanúšikovia sa radovali. Colorado v posledných rokoch patrí medzi ligovú špičku, čo potvrdilo víťazstvom Stanley Cupu v roku 2022.

Ak by však najslávnejšiu trofej získali v roku 2024 znovu, bude to bez Tatara. V pomere očakávania-výkon ešte zrejme nezažil horší angažmán.

V článku sa dočítate:

  • Prečo odborník označil podpis Tatara za múdry ťah?
  • Ako sa postupom rokov vyvíjala jeho cena na trhu?
  • Čo povedal generálny manažér Seattlu o rozhodnutí priviesť Tatara?
  • V čom bude jeho rola v novom tíme iná?
  • Aký spoločný cieľ so Seattlom majú?

Povýšenie si nevypýtal

V Denveri bol tieňom vynikajúceho two-way hokejistu, akým bol v New Jersey. Ako hráč Devils dosahoval vynikajúce štatistiky v analytických meraniach, ešte v sezóne 2022/23 patril k najlepším hráčom v štatistike +/-.

Po 48 bodoch v minulej sezóne má tentoraz nábeh len na 26 bodov, čo by bol jeho najhorší výsledok od prvej plnej sezóny v súťaži. V 27 dueloch strelil gól a pridal 8 asistencií.

Na pozíciu najproduktívnejšieho Slováka mu to tesne stačí. Preňho i pre Avalanche je však tento fakt irelevantný. Spoluprácu si predstavovali inak.

Tridsaťtriročný veterán nezačínal v elitných útokoch, a tak sa musel popasovať s neľahkou východiskovou pozíciou. Zároveň však nepodal dostatočne konzistentné výkony na to, aby ho tréneri počas sezóny povýšili a využili pri hviezdach tímu.

V prvých ôsmich zápasoch len raz vystrelil na bránku. Na gól čakal do 26. zápasu, pričom jeho doteraz najdlhší pôst trval len 12 stretnutí.

VIDEO: Jediný gól Tomáša Tatara za Colorado Avalanche od 1:39 min

Podobne nelichotivý bol pohľad na štatistiky, v ktorých vlani dominoval.

Trebárs v pomere všetkých striel, kým bol na ľade, bol spomedzi spoluhráčov s aspoň 20 odohranými zápasmi najhorší s pomerom 261:276. Na predposlednej priečke sa umiestnil v rámci očakávaných gólov (45,28 xGF%) i vysoko nebezpečných šancí (pomer 47:46).

Bol pôsobivý

Podľa expertov Tatarovi jednoducho nesadol systém.

"Je výmena prekvapivá? Veľmi nie. Keď som sa s Tatarom rozprával minulý týždeň, bolo jasné, že nie je nadšený z roly, ktorú má v tíme.

Realita je však taká, že ani raz sa neukázalo, že mu systém Colorada sedí," napísal o ňom novinár z webu Colorado Hockey Now Evan Rawal.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Tatarovi dáme príležitosť, sľubujú v Seattli. Predstavujú si ho v prvých útokoch