Hokejové kluby chcú vlastnú súťaž. Zväz reaguje: Liga bude len pod SZĽH

Kapitán HC Košice Michal Chovan s majstrovským pohárom Vladimíra Dzurillu.
Kapitán HC Košice Michal Chovan s majstrovským pohárom Vladimíra Dzurillu. (Autor: TASR - Roman Hanc)
SITA, Sportnet|11. máj 2023 o 13:17

Medzi členmi PHL chýbajú Slovan či Michalovce.

BRATISLAVA. Keď sa pred pár dňami rokovali extraligové kluby s vedením Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH), uviedli, že intenzívne spolu rokujú a chcú v tom pokračovať. Kluby mali záujem, aby si mohli súťaž zastrešovať sami.

V uplynulých sezónach Tipos extraligu riadila Asociácia profesionálnych hokejových klubov (APHK) v spolupráci so SZĽH.

Prešlo pár dní a vyhlásenie o rokovaniach neplatí.

Desať extraligových klubov združených v organizácii Profesionálna hokejová liga (PHL) vyhlásilo, že v budúcej sezóne si budú riadiť vlastnú súťaž.

Do združenia patrí aktuálne - HC Košice, HKM Zvolen, HC Nové Zámky, HK Poprad, HC‘05 Banská Bystrica, HK Nitra, MHk 32 Liptovský Mikuláš, HK Dukla Trenčín, HC 21 Prešov a HK Spišská Nová Ves.

Marketingoví partneri Tipos a Tipsport vyjadrili podprou klubom a podporujú konsolidáciu pomerov.

Prešov mal zostúpiť

"Hokejový klub HKM Zvolen aj napriek členstvu v PHL svoju účasť v projekte do dnešného dňa nepotvrdil. O účasti v Profesionálnej hokejovej lige rokujeme s ďalšími hokejovými klubmi, pričom prihlášku podal už aj hokejový klub HK Martin," informovali zástupcovia PHL v tlačovej správe.

Marketingové práva a športovo-technická stránka súťaže by mala spadať pod hokejové kluby.

Spomedzi mužstiev, ktoré po skončení sezóny 2022/2023 mali právo na účasť v najvyššej domácej hokejovej súťaži, v projekte chýbajú HC Slovan Bratislava, HK Dukla Ingema Michalovce či víťaz SHL z Humenného.

Naopak, v združení je aj prešovský klub, ktorý obsadil poslednú 12. priečku a podľa platných predpisov mal zostúpiť.

"V súčasnosti sa nám nepodarilo nájsť spoločný konsenzus s vedením SZĽH a majiteľmi Slovana Bratislava, preto sme sa rozhodli viesť hokejovú ligu pod vedením strešnej organizácie hokejových klubov PHL.

So SZĽH chceme ďalej fungovať na báze zmluvy, vo variante skvalitneného formátu PRO-HOKEJa. Spoločnou snahou klubov je riadenie extraligy nielen po marketingovej, ale aj športovo-technickej stránke.

PHL je organizácia, ktorú založili extraligové kluby s cieľom vytvorenia profesionálnej a odbornej štruktúry na riadenie hokejovej súťaže. Tá sa chce riadiť pravidlami Medzinárodnej hokejovej federácie IIHF. Za svoje základné piliere považuje rovnosť a solidaritu všetkých klubov," uviedol prezident HC‘05 Banská Bystrica Tomáš Boľoš.

Ligu ohlásili deň pred MS

"Chcem zdôrazniť, že naším prvoradým cieľom bola rozumná dohoda so zväzom. Ponuka zväzu však vôbec nereflektovala návrhy klubov. Našou snahou je kopírovať všetky vyspelé hokejové ligy vo svete (Nemecko, Švajčiarsko, Fínsko, Švédsko, Nórsko, Dánsko, Francúzsko, Rakúsko, Česko a mnoho ďalších zámorských i európskych krajín).

Zväz nám však zatiaľ nevyšiel v ústrety, a tak sme rozhodnutí viesť hokejovú ligu. Som presvedčený, že princíp akceptovania väčšinového názoru by mal byť rešpektovaný v prvom rade interne medzi extraligovými klubmi a v druhom, samozrejme, vo vzťahu medzi extraligovými klubmi a SZĽH.“

"Kluby hľadali možnosti zotrvania v nastavených a osvedčených partnerstvách. No vzhľadom na nejasné stanovisko zväzu a blížiaci sa vysoký termín prihlásenia sa do súťaží v sezóne 2023/24 sa kluby rozhodli pre alternatívne riešenie.

Vychádzajúc zo súčasného celosvetového trendu, kluby prevezmú riadenie ligy pod svoju gesciu a APHK bude mať jasné právomoci a garancie v rámci partnerského plnenia," uviedla riaditeľka APHK Aneta Büdiová v tlačovej správe.

Zväz: Súťaž môže pokračovať len pod SZĽH

Načasovanie vyhlásenia klubov o vytvorení vlastnej súťaže je trochu nečakné. Urobili to deń pred začiatkom hokejových majstrovstiev sveta. Viacerí funkcionári SZĽH sú momentálne v dejisku MS v Rige.

Hokejový zväz reagoval v stanovisku. Krok desiatich klubov vraj SZĽH zaskočil. Rokovania vraj neskončili a prebiehajú.

„Slovenský zväz ľadového hokeja aj celé hokejové hnutie je prekvapené z kroku iniciátorov súkromnej hokejovej ligy. Rokovania o budúcej podobe našej najvyššej súťaže stále prebiehajú. Vedenie SZĽH si so zástupcami extraligových klubov vymieňa návrhy a pripomienky o fungovaní extraligy, ďalší kompromisný návrh zaslalo vedenie SZĽH extraligovým klubom aj včera," uvádza sa v stanovisku SZĽH.

Zväz tvrdí, že liga môže pokračovať len pod hlavičkou SZĽH.

"Odpoveď zo strany klubov neprišla, naopak, hŕstka extraligových klubov zbabelo zneužila obdobie svetového šampionátu, aby deň pred úvodným zápasom nášho tímu proti Česku komunikovala vznik súťaže, ktorá negatívne zaskočila hokejové hnutie, fanúšikov ale hlavne hráčov a trénerov, ktorá nemá zastrešenie Medzinárodnej hokejovej federácie IIHF, a ktorú nepodporujú ani všetky z avizovaných 9 klubov. Hokejová extraliga môže a bude pokračovať len pod hlavičkou SZĽH s klubmi, ktoré sa do nej riadne prihlásia."

Podľa prezidenta HK Nitra Miroslava Kováčika plánujú kluby v novej súťaži niekoľko zmien. Chcú mať profesionálnych rozhodcov, nezávislý disciplinárny orgán aj nezávislý odvolací orgán.

"Extraliga chce vytvárať podmienky pre podporu talentovaných mladých hokejistov tým, že vytvorí funkčný mechanizmus ich zapojenia sa do súťaží. Cieľom je vychovať si novú početnú generáciu slovenských hráčov. Hokejové kluby chcú taktiež posilniť informačný systém, ktorý by mal byť nositeľom všetkých informácií a štatistík o lige,“ povedal Kováčik.

Slovan stojí za zväzom

K iniciatíve sa zatiaľ nepripojili dva extraligové kluby Slovan Bratislava a Michalovce.

Majiteľ hokejového Slovana Rudolf Hrubý, ktorý je aj členom výkonného výboru SZĽH, v marci v rozhovore pre .týždeň uviedol, že bude stáť za zväzom a nemá význam vytvárať na Slovensku súkrormnú hokejovú ligu.

"Náš pohľad je taký, že Slovan bude vždy hrať pod SZĽH. Slovan nepôjde do ligy, kde nebudeme mať možnosť spolupracovať so SZĽH. Môžeme ísť do zahraničnej ligy, ale musíme mať možnosť spolupracovať. Ak hrozí, že by boli dve ligy, v takom prípade tu Slovan určite zostane a so Zvolenom, Michalovcami – a hovorí sa ešte aj o Trenčíne – vytvoríme ligu pod zväzom. A tvrdíme, že do dvoch rokov sme na takej výkonnosti ligy ako predtým. Pokiaľ sa to rozdelí, my vytvoríme extraligu s ôsmimi mužstvami. Koľko budú mať oni mužstiev, to ja neviem," tvrdil Hrubý ešte v marci.

Aktuálne sa zdá, že Trenčín sa pridal do novej súťaže a Zvolen váha.

Hrubý dlhodobo tvrdí, že má záujem, aby ligu zastrešoval SZĽH. Ak by ostatné extralaigové kluby vytvorili paralelnú súťaž, prišli by o divácky atraktívne mužstvo.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Hokejové kluby chcú vlastnú súťaž. Zväz reaguje: Liga bude len pod SZĽH