Bolo to zvláštne. Taký gól som videl len v televízii, smial sa útočník Michaloviec

Brankár HC Košice Patrik Jurčák zažil extraligový debut v zápase play off.
Brankár HC Košice Patrik Jurčák zažil extraligový debut v zápase play off. (Autor: TASR – František Iván)
Patrik Fotta|29. mar 2022 o 07:20

Patrik Jurčák si extraligový debut užil.

KOŠICE. Mladý 18-ročný brankár HC Košice zažil extraligový debut, o akom ani nesníval.

Vo štvrtom zápase štvrťfinálovej série play off proti Michalovciam odchytal Patrik Jurčák vôbec svoje prvé minúty v najvyššej súťaži.

Do brány ho tréneri poslali v polovici druhej tretiny za stavu 1:6. Do tempa sa dostal sériou niekoľkých výborných zákrokov.

V bráne pôsobil rozvážne. Chytal s pokojom a hoci už bolo o víťazovi duelu rozhodnuté, tímu dodával potrebnú sebaistotu.

"Nečakal som, že debut zažijem práve dnes. Snažil som sa čo najviac pomôcť mužstvu a pochytať všetky strely. Veril som, že ešte môžeme niečo spraviť so zápasom. Škoda, že nám to nevyšlo," povedal Jurčák.

Chopil sa šance

Brankárska jednotka "oceliarov" Andrej Košarišťan bol v úvodných troch zápasoch štvrťfinále veľkou oporou a zároveň hlavným dôvodom, prečo si košickí hokejisti vypracovali postupový mečbal v najkratšom možnom čase.

Vo štvrtom zápase mu však spoluhráči príliš nepomohli. Viacero gólov padlo po tečovaných strelách, na ktoré brankári nedokážu častokrát ani len zareagovať.

"Tréner brankárov Marko Milý mi začal už pred šiestym gólom Michalovčanov hovoriť, aby som dýchal zhlboka a upokojil sa, pretože môže prísť k výmene brankárov.

Keď padol šiesty gól, povedali mi, aby som šiel do brány a tak som sa chopil šance," opísal momenty krátko pred svojim extraligovým debutom košický odchovanec.

Pochvalu si vyslúžil aj od svojich spoluhráčov. Tí ešte v závere zápasu zmiernili hrozivo vyzerajúci debakel gólom v presilovej hre.

O hromadné šarvátky nie je v sérii medzi Košicami a Michalovcami núdza.
O hromadné šarvátky nie je v sérii medzi Košicami a Michalovcami núdza. (Autor: TASR – František Iván)

"Chceli sme zápas aspoň zakončiť pozitívne. Čo sa týka Paťa, svoje miesto si rozhodne zastal. Vychytal tam niekoľko čistých šancí.

Snažili sme sa mu pomôcť a on nás podržal skvelým výkonom. Sme radi, že zažil debut bez inkasovaného gólu," vravel po stretnutí útočník Marek Slovák.

Fanúšikovia skandovali jeho meno

V aktuálnej sezóne zbieral mladý košický brankár skúsenosti aj v druhej lige v tíme slovenskej reprezentačnej osemnástky.

Extraliga má však omnoho vyššiu úroveň. Košickému rodákovi to však nerobilo žiaden problém. Na rýchlejšie tempo si dokázal veľmi rýchlo zvyknúť.

"Sústredil som sa na každý zákrok. Podarilo sa mi chytiť hneď prvú strelu a vtedy zo mňa nervozita opadla.

Trénerom som ukázal, že sa na mňa môžu spoľahnúť ako na platného člena tímu," poznamenal Jurčák, ktorému dodávali sebavedomie aj košickí fanúšikovia.

"Bolo pekné ich počuť skandovať moje meno. Veľmi si to vážim a ďakujem im za to. Zažil som to prvýkrát a verím, že ich v tejto sezóne ešte uvidíme na tribúnach často."

Z kuriózneho gólu sa tešil na trestnej lavici

Michalovčanov naštartoval kuriózny gól, aký sa vidí iba zriedka. Pri avizovanom treste hostí odkorčuľoval brankár Košarišťan na striedačku.

Košičania sa však nevedeli dostať do útočného pásma. Prihrávali si v strede klziska až kým nespravili hrubú chybu.

Obranca Colton Saucerman poslal nechtiac puk do prázdnej brány. Gól bol pripísaný faulujúcemu útočníkovi Matejovi Galbavému.

Po vyrovnávajúcom góle Michalovčania ožili a napokon dosiahli víťazstvo 6:2, ktorým sa ešte udržali v sérii aj v sezóne.

"S takýmto gólom som sa ešte naživo nestretol, videl som to iba v televízii. Bolo to zvláštne. Pôvodne som ani netušil, že bude pripísaný mne. Až keď som si sadol na trestnú lavicu a počul som moje meno tak som sa extra potešil," priznal Galbavý.

Valtonen: Už nám nikto neveril

Tréner Michalovčanov Tomek Valtonen po zápase uviedol, že z taktického hľadiska jeho tím nespravil žiadnu zmenu.

"Puk sa konečne začal odrážať naším smerom. Boli sme produktívni v útoku a to bol hlavný dôvod nájdenia cesty k víťazstvu. Na mojich hráčov som pyšní. Po treťom zápase nám už nikto neveril. Sme šťastní, že séria pokračuje ďalej," povedal Valtonen.

Jeho náprotivok Dan Ceman nebol nadšený z toho, že sa jeho tímu podarilo streliť rýchly gól.

"Akoby sme už potom stratili koncentráciu. Niektorí chlapci už mysleli na deň voľna. Potom prišiel ten náhodný gól, ktorý sme si sami strelili a nedokázali sme sa s tým vyrovnať.

Súper zrazu prevzal kontrolu nad zápasom a zaslúžene vyhral. Nikomu z nás by ani vo sne nenapadlo, že sériu vyhráme 4:0 na zápasy. Musíme sa poučiť a rozhodnúť o postupe v Michalovciach," skonštatoval Ceman.

Séria bude pokračovať piatym zápasom vo štvrtok v Michalovciach.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Bolo to zvláštne. Taký gól som videl len v televízii, smial sa útočník Michaloviec