Nepodceňujme Nórov. Na Slovákov vybehnú aj s možnou desiatkou draftu

Hokejisti Nórska na turnaji 1-A divízie MS v hokeji do 20 rokov 2023.
Hokejisti Nórska na turnaji 1-A divízie MS v hokeji do 20 rokov 2023. (Autor: IIHF.com)
Samuel Tirpák|21. dec 2023 o 12:15

Nóri sú nováčik, ale útočne môžu byť nebezpečnejší ako Švajčiari i Nemci.

GÖTEBORG. Jedným zo súperov slovenskej hokejovej reprezentácie na blížiacich sa MS v hokeji do 20 rokov 2024 bude aj tím Nórska.

S Vikingmi, ktorí sa medzi juniorskú elitu vracajú po 9 rokoch, sa družina Ivana Feneša stretne 29. decembra o 12.00, duel bude vysielať televízia JOJ Šport.

Nováčik elitnej kategórie začne svoju púť v skupine B už o tri dni skôr proti topfavoritovi z USA.

Postup medzi elitu si vybojoval zhruba o takomto čase minulého roku proti Kazachstanu výhrou 5:3 na domácom šampionáte do 20 rokov divízie 1A. Nóri postúpili bez prehry a akéhokoľvek zaváhania. 

V čase písania tohto článku je na súpiske Nórska 26 hokejistov. Potrebujú sa zbaviť ešte troch hráčov, aby sa dostali do 23-členného limitu. 

Nič ešte nie je sfinalizované, čiže sa môže stať, že niektorí z hráčov, ktorí figurujú v predpokladanej zostave, sa do záverečnej nominácie nedostanú. Súpiska v článku je kombináciou individuálnych kvalít a priemeru z predchádzajúcich turnajov tohto mužstva.

Káder tímu fínskeho trénera Christera Nylunda budú zväčša tvoriť mená, ktoré vlani vybojovali postup. Tým pádom budú v tíme aj ich najväčšie ofenzívne hviezdy. 

Skaut a spolupracovník Sportnetu Samuel Tirpák pred MS v hokeji do 20 rokov 2024 ponúkne analýzu, rozbor, predpovede i vlastné pohľady na každú reprezentáciu, ktorá hrá na turnaji.

Zosype sa obrana?

Veľké veci sa od Nórov vzhľadom na ich pozíciu nováčika neočakávajú, no kvalita hráčov v tomto kádri je natoľko vysoká, že ich bude lepšie hneď neodpisovať. Zostup naspäť do 1A divízie, ak aj príde, sa nemusí rodiť ľahko. Všetky ich útoky majú produktívnych hráčov z najlepších junioriek sveta. V defenzíve a najmä v bránke tkvie najväčšia slabina tohto tímu. 

JOJ Šport
TV program: MS v hokeji do 20 rokov 2024 (MS U20)
Nasledujúce 3 týždne nie je plánovaný žiaden priamy prenos.


Štýl hry Nórov je vysoko štruktúrovaný, technický a spolieha sa na kontrolu puku a rýchlosť viac než na fyzickú stránky hry. Je nutné si pri nich dávať pozor na chémiu útočníkov. 

Snažia sa hrať veľmi takticky a nie sú zvyknutí na chaos, ktorý môže občas vzniknúť, keď nemajú puk pod kontrolou. To spolu s nedostatočnou kvalitou v zadných radoch môže priniesť problémy, a to je hlavný dôvod, prečo Nóri napriek zaujímavým individualitám v útoku, ktorý možno na papieri predčí aj Nemcov, Lotyšov a Švajčiarov, nedostanú vyššie hodnotenie.

S kandidátom na top desiatku draftu

Medzi hlavné hviezdy nórskeho výberu budú patriť najmä útočníci Michael Brandsegg-Nygård, Oskar Kind Bakkevig, Martin Johnsen a Mats Bakke Olsen. Ich prvé dva útoky budú stále nebezpečné a aj tretí bude schopný pri ideálnych výkonoch zahrať rozdielovo. 

Medzi prospektmi s predpokladom byť zvolení v drafte 2024 sa ukazujú hneď štyria hráči. Najvýraznejším z nich je jasný kandidát na top desiatku draftu, už spomínaný útočník Michael Brandsegg-Nygård. Žiaden Nór ešte nebol zvolený v prvom kole draftu, s veľkou pravdepodobnosťou sa stane rekordérom. 

Prvenstvo aktuálne drží Marius Holtet, ktorého si v roku 2002 vybrali Dallas Stars zo 42. priečky. Kandidátom na druhého Nóra v druhom kole v histórii je obranca Stian Solberg

Ludvig Lafton zas patrí k teoretickým, no nie pravdepodobným možnostiam na drafte a na podobnej pozícii je forvard Mathias Dehli, ktorý si môže spraviť na tomto turnaji meno ako silový útočník, ak ho trénerský štáb vezme. 

Keď majú puk, chcú dať gól

Najväčším pozitívom tohto výberu bude s určitosťou kvalita útočníkov. Majú veľmi talentované ročníky 2004 a 2005 a práve tie sa môžu naplno ukázať. Súperi si na to musia dávať pozor, lebo ich vývoj tlaku prostredníctvom držania puku bol na predchádzajúcich turnajoch skvelý. 

Síce majú nového trénera, ale hrajú rovnaký štýl. Nóri sú v jednej veci veľmi konzistentní. Ak majú puk, pravdepodobnosť vývinu útočnej akcie zakončenej streleckou príležitosťou je takmer istá. Sú rýchli, zodpovední a stále nebezpeční.

Ak sa však ich súperom, vrátane Slovenska, podarí neutralizovať ich prechod z defenzívy skrz stredné pásmo a spraviť v hre aspoň trochu chaos, príde problém. Okrem defenzívneho špecialistu Michaela Brandsegga-Nygårda nemajú medzi útočníkmi skoro nikoho, kto by sa bránením špecificky zaoberal.

Predpovedať formácie Nórov nie je príliš náročné. Táto skupina spolu absolvovala hromadu zápasov a veľké rozdiely vo formáciách medzi turnajmi neboli. 

Prvý útok by malo tvoriť trio hráčov z Mora IK z druhej najvyššej švédskej súťaže HockeyAllsvenskan. Na ľavom krídle je silový útočník Noah Steen, ktorého rolou je v podstate vybojovanie pukov v nepríjemných miestach na ľade a práca v predbránkovom priestore. Na pozícii centra je inteligentný tvorca hry Petter Vesterheim

Na poste pravého krídelníka bude top prospekt pre najbližší draft, Michael Brandsegg-Nygård, ktorý je moderným two-way hráčom, silovým útočníkom, schopným strelecom i dobrým tvorcom hry. Väčšinou bol v ich spolupráci práve on na konci väčšiny akcií po práci jeho dvoch spoluhráčov.

Jeho najväčšou zbraňou je jeho vývoj tlaku fyzickou a defenzívnou hrou. Je to jeden z hlavných dôvodov, prečo je v mojom osobnom predbežnom preddraftovom rebríčku na 9. mieste. Je nesmierne inteligentný, aktívny a zodpovedný, najmä medzi stredným a vlastným pásmom, kde veľmi dobre číta línie protihráčov a na základe toho kazí akcie súperom.

VIDEO: Gól Michaela Brandsegga-Nygårda

Hlavná úloha centra v nórskej taktike spočíva v rozdávaní pukov krídelníkom. Je to princíp hry všetkých formácií nórskeho mančaftu. Ich systém je stavaný na hráčoch s vysokým IQ na pozícii distribútora pukov pre rýchlych krídelníkov, hlavne v prechode cez pásma. 

Pokiaľ to súperi dokážu prečítať a majú dobrú defenzívu v strednom pásme, okamžite prekazia hlavnú zbraň ofenzívy Nórov. 

V druhej formácii na turnajoch nastupovalo trio hráčov, ktorých roly sú v podstate rovnaké, len rola zakončovateľa akcií sa prehodila z pravého krídla na ľavé a bude ju mať Oskar Kind Bakkevig, ktorý strelecky dominuje vo švédskej juniorskej súťaži J20 Nationell v drese juniorského výberu Malmö Redhawks, kde bol až do nedávna spoluhráčom s Danielom Alexandrom Jenčkom. 

Na pozícii centra bude tvorca hry z tímu Storhamar v nórskej najvyššej súťaži Martin Johnsen, ktorý síce nemá také veľké meno, no môže sa zviditeľniť práve na tomto turnaji. 

Rolu pracanta bude podľa našej projekcie na pravom krídle plniť spoluhráč Bakkeviga z Malmö Mats Bakke Olsen. Je to všestranný hráč, ktorý dominoval na každom z medzinárodných turnajov. V zápasoch bude veľmi viditeľný.

V tretej formácii nájdeme ofenzívne ladených lídrov. Ide o duo hrajúce v zámorí. Na pozícii centra znova inteligentný tvorca hry a možný kapitán tímu Johannes Løkkeberg. Hlavným zakončovateľom tejto formácie bude strelec z univerzitnej NCAA z tímu Bemidji State University Kasper Magnussen

Otázkou je, kto ich doplní. Na poslednom turnaji to bol 171 centimetrov vysoký krídelník z juniorského tímu Frölundy vo švédskej J20 Nationell Felix Granath, ktorý do ofenzívne ladenej lajny zapasoval. Je energický, rýchly, má ofenzívne schopnosti, ale mimo toho veľmi nevyniká. Spoluhráčov vo formácii ale skvelo dopĺňa. 

Štvrtá formácia bola na každom turnaji mixom rôznych hráčov a kombinácii. Preto sme v predpovedi trochu odbočili od dát a zložili formáciu, ktorá dáva zmysel ako checking line pre výber na takýto šampionát. 

Na ľavom krídle tohto útoku by bol rýchly center Gatineau Olympiques v kanadskej juniorskej QMJHL Sander Wold

Na pozícii centra by bol hráč juniorského tímu Mora IK vo švédskej J20 Nationell Patrik Dalen, ktorý je síce stálicou v národnom tíme, ale kvalitou nemá na prvé tri útoky. Zároveň je dosť nedisciplinovaný s 56 trestnými minútami v deviatich zápasoch tejto sezóny. Na účely checking line je však perfektný. 

Na pravom krídle by sa mohol objaviť fyzický center, možný zaujímavý prospekt v budúcoročnom drafte a hráč nórskeho Lørenskogu Mathias Dehli

Rolu trinásteho útočníka by mohol zaujať na ofenzívne akcie použiteľný len 169-centimetrov vysoký presilovkový špecialista Casper Haugen Evensen hrajúci v drese tímu Victoria Royals v kanadskej juniorskej WHL. 

Dvaja hráči, ktorí sa nezmestili do predpokladanej zostavy, ale môžu na turnaj bez problémov ísť, sú krídelníci Alieu Moldal Bah a Christian Lillestøl Torrissen.

Prvý menovaný by mohol dostať rolu tretieho hráča do tretej formácie a druhý menovaný by bol dobrým krídlom do štvrtého útoku, ak by sa tréneri rozhodli, že je Mathias Dehli príliš mladý na túto úroveň.

Hokejisti Nórska na MS do 20 rokov 2023 divízie 1A.
Hokejisti Nórska na MS do 20 rokov 2023 divízie 1A. (Autor: IIHF.com)

Pozor na bodyčeky

Na turnajoch boli obranné páry Nórov vo väčšine prípadov podobné. V kempe majú osem obrancov a zrejme ich do Švédska vezmú všetkých. Nevedno však, či si všetci aj zahrajú v zápasoch.

Na ľavej strane prvej obrany hral na niektorých turnajoch ľavák a defenzívnejšie ladený two-way obranca juniorky Färjestadu BK vo švédskej J20 Nationell Tobias Bjercke Larsen, ktorý je svojim štýlom taký ten typický vysoký obranca, ktorý má dobrú kontrolu hry v obrannom pásme, ale jeho hlavným herným nedostatkom je pomerne slabá obrana kontrolovaných vstupov útočníkov do jeho pásma. 

Jeho partnerom väčšinou býva nižší ľavák a ofenzívnejšie ladený two-way bek tímu Vålerenga v nórskej najvyššej súťaži Gabriel Koch. Ten bol na minuloročnom šampionáte divízie 1A aj režisérom druhej presilovky, čo priamo indikuje ofenzívnejšiu rolu. 

V druhom páre zrejme nastúpi ďalšie duo ľavákov. Jeden z nich je hráč, ktorý chce ukázať svoje kvality smerom k draftu. Ide o fyzického, defenzívneho shut-down obrancu nórskeho tímu Vålerenga a spoluhráča Kocha Stiana Solberga

Solberg je fyzickým bekom. Rád rozdáva bodyčeky a mal by tým byť známy aj na tomto šampionáte. Zároveň je však inteligentný v defenzívnej hre, čo z neho robí kandidáta na pomerne vysokú draftovú priečku, aj keď to rebríčky zatiaľ priamo nenaznačujú. 

Jeho partnerom bude ofenzívny obranca tímu Frisk Asker v nórskej najvyššej súťaži Emil Kvernmo Wasenden, ktorý by mal byť zároveň aj quarterbackom prvej presilovky. Práve Wasenden bude zodpovedný za väčšinu ofenzívy z obrany Nórska.

VIDEO: Bodyčeky Stiana Solberga

V treťom páre by mali spolu nastúpiť hráči, ktorí spolu odohrali väčšinu turnajov v posledných dvoch rokoch. Obaja sú si štýlom podobní, avšak nie sú herne na úrovni hráčov nad nimi. 

Na ľavej strane by sa mal predstaviť two-way obranca menšieho vzrastu z tímu Storhamar v nórskej lige Mathias Papuga. Na pravej strane tohto páru by mal nastúpiť jediný pravák v defenzíve tohto tímu, a to Daniel Gloppen, ktorý hráva za nórsky Lørenskog. Tento pár by mal pravidelne hrávať oslabenia. 

Dostávame sa k pozícii siedmeho beka a prichádza dilema. Na jednej strane je ofenzívne ladený Christopher Lie, ktorý hráva za švédske Malmö Redhawks v švédskej juniorskej J20 Nationell a je momentálne najproduktívnejší obranca tímu. Na druhej je prospekt a kandidát na neskoršie kolá draftu 2024 Ludvig Lafton. Ten prináša skôr defenzívny element. Už v tomto mladom veku hrá profesionálne za nórsky tím Frisk Asker. 

Osobne by som si na mieste trénerov vybral Lieho a tým by som jasne vyjadril, že gro hry bude ofenzíva. Nebude však prekvapením, ak dostane napriek nižšiemu veku prednosť Lafton.

Budú chýbať centimetre?

Nóri musia dúfať, že ich očakávaný prvý brankár im vyhrá jeden potrebný zápas. Mal by ním byť 175 centimetrov vysoký Markus Røhnebæk Stensrud, súčasná jednotka nórskeho Storhamaru a brankár, ktorý chytá na profesionálnej úrovni už tretiu sezónu. 

Technicky je veľmi dobrý, je rýchly, ale na tejto úrovni môže byť práve jeho výška problémom. Pravdou však je, že má úspešnosť zákrokov konzistentne nad 90 percentami už od pätnástich rokov, čo zvykne predpovedať úspešnú budúcu kariéru. 

O pozíciu dvojky sa pobijú dvaja brankári zo švédskej juniorskej J20 Nationell, ktorí patria medzi priemerných až podpriemerných brankárov súťaže v tejto sezóne. 

Sebastian Hagen Aarsund, brankár juniorky Linköpingu HC, robil Stensrudovi dvojku na viacerých turnajoch. Tento rok sa mu nedarí, v úspešnosti zákrokov je s 87,9 percentami na 28. mieste z 35 brankárov, ktorí odohrali 10 a viac zápasov. 

Druhý adept je Martin Holtet Lundberg, ktorý chytá za už niekoľkokrát spomínanú Moru IK v ich juniorskom tíme. Chytá s 89-percentnou úspešnosťou a z 35 hodnotených brankárov je na 20. mieste. 

Formácie Nórska na MS do 20 rokov 2024 podľa skauta Samuela Tirpáka.
Formácie Nórska na MS do 20 rokov 2024 podľa skauta Samuela Tirpáka. (Autor: Samuel Tirpák)

Hor sa do útoku

Ak chcú Nóri vybojovať na turnaji úspech aspoň v podobe udržania sa, budú sa musieť naplno vrhnúť do ofenzívnej stratégie. 

Útočníkov na to určite majú, kvalita smerom dopredu v ich zostave bezpochyby je. Ich hokej bude divákov baviť. Ich hráči predstavujú katalóg zručností, ktorý si spolu môže nájsť chémiu. 

V highlightoch po turnaji bude určite aj zopár hitov od Solberga, ktorého defenzívna hra mňa osobne veľmi baví. 

Uvidíme, ako sa bude dariť brankárovi Stensrudovi. Ten má štatistické pozadie aj kvality, aby mohol podržať mužstvo, ale keď mu defenzíva nepomôže, tak ich brankárska situácia nevyzerá príliš ružovo. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»MS v hokeji U20 2024»Nepodceňujme Nórov. Na Slovákov vybehnú aj s možnou desiatkou draftu