Už na to nemáš, hovoria mu. Je Zdeno Chára v NHL stále prínosom?

Zdeno Chára.
Zdeno Chára. (Autor: FCB/NEW YORK ISLANDERS)
Šimon Čop|6. nov 2021 o 18:00

Tréner Trotz vidí do Cháru viac než analytika.

BRATISLAVA. Keď koncom leta zámorskí novinári oznámili príchod Zdena Cháru do New Yorku Islanders, kde v roku 1997 začínal v NHL, stretlo sa to s patričným ohlasom.

Návrat k začiatkom kariéry je vždy veľký. Trvalo dve desaťročia, počas ktorých slovenský obor stihol odohrať 1337 zápasov, nazbieral 637 bodov, vyhral Stanleyho pohár, Norrisovu trofej aj Mark Messier Leadership Award.

A následne sa vrátil na Long Island.

„Ostrovania“ ho privítali s veľkou slávou – klub i väčšina fanúšikov. Začiatok sezóny však nevyšiel najvyššiemu mužovi histórie ligy dobre. Našlo sa veľa kuvikov, ktorí rýchlo odsúdili Trenčanov návrat do New Yorku.

Za Islanders v ročníku 2021/22 doteraz odohral osem stretnutí so ziskom jednej asistencie. Pomaly sa rozbieha aj celý tím Islanders, ktorý je akoby symbolicky prepojený s ťažkopádnym začiatkom Cháru.

Niekde sa dokonca dočítate, že práve ikonický obranca je rozdielovou položkou, pre ktorú to v tíme na začiatku sezóny škrípe.

Kde je teda pravda?

Náhrada či radikálna zmena?

Generálny manažér Lou Lamoriello musel pred novou sezónou konať trochu proti svojej vôli. Islanders mali problém vtesnať sa pod platový strop, obrana prešla obmenou.

Tím opustil Nick Leddy, skúsený, 30-ročný zadák. Na Long Island zaňho prišli Richard Pánik spolu s voľbou v druhom kole draftu 2021. Klub ju využil na zisk Aatu Rätyho.

Lamoriello sa musel poobzerať po novom bekovi. Stal sa ním Chára. Najstarší hráč NHL je vďaka tejto zhode okolností často porovnávaný práve s Leddym. Lenže to je asi rovnako relevantné ako porovnávať Jordiho Albu s Carlesom Puyolom.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Už na to nemáš, hovoria mu. Je Zdeno Chára v NHL stále prínosom?