Bez Slovákov, ale s Čechmi. Kto sú najväčšie talenty draftu do NHL?

Macklin Celebrini.

Bez Slovákov, ale s Čechmi. Kto sú najväčšie talenty draftu do NHL?

Macklin Celebrini. (Autor: TASR/AP)
Macklin Celebrini.
Macklin Celebrini. (Autor: TASR/AP)
Samuel Tirpák|25. jún 2024 o 09:00

Predstavujeme 32 najväčších talentov blížiaceho sa draftu.

LAS VEGAS. V Las Vegas sa 28.-29. júna uskutoční draft do NHL. Pôjde o posledný výber nováčikov, na ktorom budú fyzicky prítomní zástupcovia klubov.

Tí budú plniť sny. Nebude sa to týkať len hráčov, ale aj krajín, veď historické prvé kolo môžu zažiť Nóri či Bielorusi.

Tento rok sme sa pre absenciu Slovákov a možnosť, že nebude draftovaný ani jeden z nich, rozhodli obsah k draftu na Sportnete mierne okresať. Napriek tomu na webe pribudnú analýzy, príbehy i živý textový prenos.

V nasledujúcich riadkoch poskytol skaut Samuel Tirpák svoj rebríček najlepších 32 prospektov, ktorí by mohli byť zvolení už v prvom kole draftu.

Kto je Samuel Tirpák

Skaut a expert na mladých hráčov, momentálne pôsobiaci aj v zámorskom portáli FCHockey. Jeho hlavným zameraním je skauting Čechov, Slovákov, a zvyšku strednej a západnej Európy. Patrí medzi zakladajúcich členov projektu Oh my Hockey.

Draftový ranking Samuela Tirpáka - 32 najväčších talentov draftu 2024.
Draftový ranking Samuela Tirpáka - 32 najväčších talentov draftu 2024.

1. Macklin Celebrini (C, 183 cm, 86 kg, Boston University, NCAA)

Celebrini je tohtoročnou jednoznačnou jednotkou draftu. Za mňa suverénne najlepší hráč tohto ročníka, ktorému sa v istých faktoroch možno niektorí z iných prospektov priblížili, no v rámci celkovej hry nik.

Po Adamovi Fantillim minulý rok je ďalším top prospektom, ktorý do draftu pôjde skrz NCAA a predtým Chicago Steel v USHL, čo dokazuje, že ide o jednu z najlepších juniorských organizácii a tímov v Spojených štátoch. V súčasnej sezóne pôsobil v NCAA v drese Boston University, kde sa stal najmladším hráčom v histórii súťaže, ktorý získal Hobey Baker Award, teda ocenenie pre najlepšieho hráča sezóny v NCAA.

Celebrini má všetko, čo chcete od top centra v NHL. Má skvelú strelu, je silný na vhadzovaniach, je dravý a výborne tvorí hru. Z ofenzívneho hľadiska má všetko, čo potrebuje pre úspech na najvyššom stupni.

Spomínal som to už v článkoch a podcastoch, ale v okolí bránkoviska a mantinelov hlboko v ofenzívnom pásme mi veľmi pripomína Sidneyho Crosbyho. Návyky, ktoré používa na tvorbu šancí pre seba a svojich spoluhráčov v malých priestoroch sú takmer identické s tými Crosbyho. Ide o manévrovateľnosť a čítanie defenzívnych radov na vytvorenie prihrávok do predbránkového priestoru.

Celebrini je taktiež presným strelcom, najmä z priestoru medzi kruhmi priamo po vstupe do pásma. Páli bez akéhokoľvek zbytočného špekulovania.

Je takmer istotou, že práve Celebriniho si z prvého miesta vezmú San Jose Sharks a bude to skvelý príbeh. NHL má rada storylines - príbehy, ktoré vytvárajú tú auru najlepšieho športu na svete. A tu sa to vytvorilo samo.

Celebrini je síce Kanaďan, vyrastal vo Vancouveri, ale jeho otec Rick sa v roku 2018 stal vedúcim oddelenia zdravia a medicíny v tíme NBA Golden State Warriors. Preto sa s rodinou presťahovali do Kalifornie, kde hral Macklin pár rokov za juniorský výber San Jose Sharks v žiackej súťaži.

2. Sam Dickinson (LHD, 190 cm, 88 kg, London Knights, OHL)

Dickinson je mojím obrancom číslo jeden. Oproti konsenzu je to neočakávané, no ja tieto voľby občas mávam. Vidím v ňom niečo, čo mi pripomína ten presný typ obrancu, ktorý je kľúčový pre výhru Stanley Cupu. Myslím si, že bude obrancom číslo jeden pre svoj budúci tím, aj keď pravdepodobne nebude najvyššie zvoleným obrancom draftu.

Je to jednoducho víťaz. Na čokoľvek tento rok siahne, to sa mení na zlato a práve on hrá pri zisku trofejí prím. Vyhral Hlinka Gretzky Cup ako kanadský obranca číslo jeden a vyhral OHL a Memorial Cup ako obranca číslo jeden v klube London Knights.

Osobne ho vidím na prvom alebo druhom mieste v každej jednej kategórii, v ktorej od obrancu chcete, aby dominoval. Či už je to obranná činnosť samotná (buď to pozične v obrannom pásme, alebo v bránení vstupu do pásma), alebo zvládnutie prechodovej fázy hry, tvorba šancí, ofenzívne premýšľanie.

Je to všestranný bek, ktorý bude hrať v každej situácii a bude kľúčovým článkom pre tím s ašpiráciami na Stanley Cup.

Musím vyzdvihnúť, ako zodpovedne hrá. Vie, ako hrať prospešne ofenzívne a pridávať sa k útoku a dokazoval to celý rok v OHL, no keď príde na taký defenzívny zápas číslo sedem v play-off, aj vtedy vie, ako sa má zachovať.

Bude však musieť zapracovať na jednom zlozvyku - niekedy spraví počas rozohrávky z pásma úplnú hlúposť a nikto v aréne nechápe, prečo to spravil a ako sa dopracoval k tomu rozhodnutiu. Musí sa to odnaučiť, aby dostal úplnú dôveru v NHL.

Očakávam, že bude v NHL obranca číslo jeden, maximálne dva. Pripomína mi veľmi legendu St. Louis Blues a obrancu Vegas Alexa Pietrangela, dvojnásobného šampióna NHL. Myslím si, že na podobnej úrovni dokáže jedného dňa hrať aj on.

3. Cayden Lindstrom (C, 193 cm, 98 kg, Medicine Hat Tigers, WHL)

Lindstrom je príkladom moderného silového útočníka. Nie je hráčom, ktorý niekoho fyzicky zlikviduje v rohoch a-lá Tom Wilson, ale ide o vysoko efektívneho strelca, ktorý využíva svoju výšku a postavu na to, aby sa dostal do streleckých príležitostí v ofenzíve a pri ochrane puku na svojej hokejke.

Samozrejme, s výškou a váhou prichádza aj sila, čiže ten faktor tam samozrejme je, ale využíva ho viac na ochranu pukov a výhru v súbojoch pri mantineloch, ako na demolovanie súperov, čo možno príde v neskoršom veku.

Cayden Lindstrom je jedným z najlepších strelcov v tohtoročnom drafte. Neustále sa tlačí pred bránu, dostáva puky z krajov a z prechodovej fázy do vysoko nebezpečných situácií, kde je konzistentne nebezpečný. Má skvelú strelu zápästím, ktorá je technicky skvelá.

Má ten divný návyk, podobný Bedardovi, keď to vizuálne vyzerá, že sa pri strele až oprie dozadu a nedáva do toho toľko sily, ale potom z jeho rúk vyjde poriadny kanón a rozmýšľate, ako to spravil. Stále viac hráčov takto mení uhol tela pri strele, aby zlepšili presnosť bez toho, aby museli dávať do striel plnú silu.

Jeho silnou stránkou je aj skvelá manévrovateľnosť v malých priestoroch, čo z neho robí veľmi dobrého technika v súbojoch jeden na jedného proti obrancom.

Je to center, má skvelé štatistiky na buly. No tým jeho štýlom hry mi pripomína skôr silových krídelníkov ako je napríklad Chris Kreider alebo Alex Tuch, ktorí majú niektoré z hlavných vlastností hry Lindstroma veľmi podobné. Preto sa môže stať, že v NHL poputuje na krídlo kreatívnejšieho centra, s ktorým môže hrať viac tú svoju hru.

4. Cole Eiserman (LW, 183 cm, 89 kg, U.S. National U18 Team, NTDP)

Najpodceňovanejší útočník tohto ročníka. Cole Eiserman je jednoducho kanonier a svedčí o tom jeho hra aj čísla, ktoré sú, bez akéhokoľvek preháňania, historické.

Existujú totiž iba traja hráči v posledných 60 rokoch, ktorý strelili pred 18. narodeninami v každej jednej sezóne pred vstupom do NHL viac ako gól na zápas. Legenda New Yorku Islanders a Buffala Sabres, Pat LaFontaine, najlepší prirodzený strelec histórie NHL, Mike Bossy, a práve Cole Eiserman. Ani Gretzky, ani Lemieux.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Bez Slovákov, ale s Čechmi. Kto sú najväčšie talenty draftu do NHL?