Z Bratislavy odišiel do Ameriky. Jeden zo synov hrá proti Slovákom, nadávky ovláda

Kniesovci v auguste 2021. Zľava starší syn Phillip, v strede Matthew, ktorý nastúpi v drese USA proti Slovensku a otec Miroslav.
Kniesovci v auguste 2021. Zľava starší syn Phillip, v strede Matthew, ktorý nastúpi v drese USA proti Slovensku a otec Miroslav. (Autor: Archív M.K.)
Stanislav Benčat|25. dec 2021 o 12:00 (aktualizované 15. feb 2022 o 15:31)

Rodina Bratislavčana Miroslava Kniesa zažije ďalší výnimočný zápas.

PHOENIX. Keby všetci hokejisti slovenského pôvodu mohli nastúpiť za krajinu, odkiaľ pochádzajú ich predkovia, bol by z toho historicky poriadne silný tím.

V roku 1945 vyhral Stanleyho pohár Peter 'Pete' Bačkor, nehynúcu slávu v NHL získal Stan Mikita, Elmer Vasko, Alex Delvecchio, z hviezd nedávnej minulosti Scott Stevens či Thomas Vanek. Samostatnou kapitolou sú bratia Yan a Paul Stastni.

Aj v súčasnosti v NHL pravidelne nastupuje hráč, ktorého rodičia sú Slováci. Je ním Kevin Labanc zo San Jose.

Matthew Knies je talentovaný hokejista, ktorý reprezentoval USA na prelome rokov na majstrovstvách sveta hráčov do 20 rokov a nechýba v americkom tíme ani na olympijskom turnaji v Pekingu. Jeho rodičia, ako aj starší brat Phillip, pochádzajú z Bratislavy. Sportnet sa nedávno spojil s otcom nádejného hokejistu Miroslavom, ktorý vyrozprával príbeh rodiny Kniesovcov.

Z Bratislavy do Phoenixu

„Náš odchod do Ameriky nebol úplne jednoduchý. V mojom prípade šlo o odchod na 'staré kolená'. Mal som už 28 rokov,“ vraví na úvod Knies s úsmevom a pokračuje:

„V porovnaní s ľuďmi, ktorí si zbalia veci a do Ameriky si chodia naslepo splniť sen, som to mal ľahšie. Po ukončení vysokej školy som na Slovensku nastúpil na pozíciu do veľkej medzinárodnej spoločnosti. Po piatich rokoch som dostal možnosť odchodu do centrály firmy vo Phoenixe, kde som sa pripojil ku skupine, ktorá mala na starosti strednú a východnú Európu.

Keďže šlo o presun v rámci firmy, mal som vybavené pracovné víza, zaplatené kompletné presťahovanie, dočasné bývanie, auto a ďalšie výhody. To sa časom skončilo a všetko som si musel zariadiť a zabezpečiť sám. Úplne iný svet. Arizona sa s Bratislavou nedá porovnávať. Neexistuje tu hromadná doprava, sú tu 45-stupňové horúčavy, kultúra ľudí je úplne iná. Prvé mesiace som tak našiel len dve podobnosti s domovinou – gravitáciu a povinnosť platiť dane.“

Miroslav Knies sa v 1,6 miliónovom meste časom udomácnil, no ako čerstvý tridsiatnik aj tak nepomýšľal, že sa v Amerike usadí s rodinou natrvalo.

Kniesovci. Zľava syn Phillip, mama Michaela a mladší potomok Matthew.
Kniesovci. Zľava syn Phillip, mama Michaela a mladší potomok Matthew. (Autor: Archív M.K.)

„Ja aj manželka sme Bratislavčania, aj náš starší syn sa narodil ešte na Slovensku. Som Slovák a navždy budem hrdý na svoju rodnú krajinu. V Amerike som však momentálne doma. Žijem tu, mám tu najbližšiu rodinu, prácu, prežívam tu každodenné radosti i starosti.

Pritom pôvodne sme šli do zámoria len dočasne. Pobyt vo Phoenixe sme si však neustále predlžovali, až sme tu zostali. Z pôvodných troch rokov tak sú už viac ako dve desaťročia.“

Miroslav Knies odišiel do Ameriky najskôr sám. Starší syn Phillip mal vtedy dva mesiace. Vianočné sviatky roku 1998 trávil ešte späť na Slovensku, následne sa spoločne s manželkou Michaleou a polročným potomkom presťahoval do USA.

Dobrí v škole, dobrí na ľade

V roku 2002 sa rodina Kniesovcov rozrástla o druhého syna Matthewa. Oboch odmala fascinoval hokej.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Z Bratislavy odišiel do Ameriky. Jeden zo synov hrá proti Slovákom, nadávky ovláda