Legendárny Nedomanský si v Toronte namiesto Rangers či Detroitu vybral Slovan

Václav Nedomanský v Bratislave.
Václav Nedomanský v Bratislave. (Autor: TASR)
Boris Vanya|14. jan 2023 o 23:55

Bývalý skvelý útočník pricestoval do Bratislavy.

BRATISLAVA. „Venco, banán,“ burácalo bratislavské hľadisko, keď Slovan potreboval dať gól. A on želanie publika často splnil a skóroval.

Václav Nedomanský strelil stovky gólov. Najmä v drese Slovana, ale aj v československej reprezentácii a po emigrácii v severoamerických kluboch, v NHL aj v konkurenčnej WHA.

Legendárny hokejový útočník, dnes 78-ročný pán na dôchodku žijúci v americkom Los Anegeles, zavítal na tri dni do Bratislavy. Je jedným z ambasádorov Kaufland Winter Games a v nedeľu vhodí čestné buly pred zápasom Slovan - Košice.

"Snažím sa držať nad vodou. Zdravotne som na tom oukej, hoci pred dvanástimi rokmi som mal problémy, a bol som rád, že som prežil. Snažím sa, ale už to nie je také, ako to bývalo," vravel na úvod rodák z moravského Hodonína.

Namiesto Vltavy Dunaj

Do Slovana prišiel po absolvovaní gymnázia, keď sa rozhodoval, či bude ďalej študovať pri Vltave alebo Dunaji.

"Vybral som si Bratislavu, mal som to bližšie. Zaujímalo ma štúdium telesnej výchovy a biológie, mal som predstavu, že sa učiteľstvu budem venovať po skončení kariéry alebo v prípade, že by som sa zranil," vysvetlil.

Václav Nedomanský ako kapitán Slovana Bratislava.
Václav Nedomanský ako kapitán Slovana Bratislava. (Autor: JÁN SÚKUP)

Prvý zápas za Slovan odohral pred 60 rokmi - 5. decembra 1962 v Chomutove. Mladé ucho nastúpilo v útoku so skúsenými reprezentantmi Jánom Starším a s Júliusom Černickým. Pamätá si naň ešte?

"Vôbec. Bol som mladý, neskúsený a naivný, Mal som rád šport, ale nemyslel som vtedy na žiadne vysoké ciele."

Funkcionári Slovana si mädlil ruky: získali budúcu hviezdu, kapitána tímu i parádneho kanoniera. Triasli sa pred ním súperove obrany a najmä brankári – doma i v zahraničí. V krátkom čase sa stal jednou z ústredných osobností mužstva i československej reprezentácie. Ľudia začali chodiť na hokej aj kvôli Nedomanskému, napísal o ňom Pavol Komár v knihe My sme Slovan k storočnici bratislavského klubu.

"Mal som šťastie na trénera Laca Horského, ktorý preferoval moderné tréningové metódy. Boli v nej prvky ruskej hokejovej školy, ale jeho metodika trénovania prenikla aj do Ameriky.

Vždy ma zaujímal najmä šport. Nepil som alkohol, na rozdiel od niektorých mojich spoluhráčov, ktorí už nežijú. Tohto kréda som sa držal celý život, hoci teraz si dám občas pohár vína," povedal na stretnutí s novinármi.

Útek z Československa

V roku 1974 spoluhráč z reprezentácie Richard Farda a zopár dní po ňom aj Nedomanský opustili cez hraničný prechod v Mikulove Československo. Colníkom povedal, že ide s rodinou na dovolenku vo Švajčiarsku.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Legendárny Nedomanský si v Toronte namiesto Rangers či Detroitu vybral Slovan