Gáborík chváli Slafkovského. Je pripravený hrať v NHL, hovorí legenda

Juraj Slafkovský.
Juraj Slafkovský. (Autor: TASR/AP)
Oh my Hockey|10. aug 2022 o 00:54

Slafkovský pripravil Gáboríka o rekord.

MONTREAL. Keď bol Juraj Slafkovský v noci zo siedmeho na ôsmy júl draftovaný z prvého miesta draftu, pripravil Mariána Gáboríka o 22-ročný rekord.

Práve Gáborík bol do júla 2022 najvyššie draftovaným Slovákom. V roku 2000 si ho ako tretieho v poradí vybrali Minnesota Wild.

"Práve som sa vrátil z festivalu a sledoval som to na telefóne, pretože som nechcel budiť rodinu. Keď som videl ten výber, mal som husiu kožu," spomínal Gáborík na Slafkovského veľkú chvíľu pre NHL.com.

"A keď potom Šimon Nemec išiel druhý do New Jersey, mať na samom vrchole dvoch slovenských chlapcov bolo úžasné. Bolo to skvelé pre slovenský hokej a pre celú krajinu."

Slovensko už v histórii zažilo radosť z jednotky, dvojky aj trojky draftu.

Legenda chce pomôcť

Gáborík sa vie vcítiť do kože Slafkovského. Sám zažil, aké je to byť mladým útočníkom, na ktorého sa upierajú zraky rozvášnených divákov. Aj od neho čakali divy.

"Marián mi povedal, že ak budem niekedy prechádzať Trenčínom alebo budem potrebovať nejakú pomoc, môžem mu napísať a môžeme ísť na kávu a porozprávať sa.

Môžem sa ho spýtať aj na to, ako veci fungujú," vysvetlil Slafkovský, ktorý pred návratom do Kanady trénoval v rodných Košiciach.

"On naozaj patrí medzi tých, čo mi po drafte veľa písali. Doteraz mi sem-tam napíše, ako sa mi darí."

Víťaz Stanley Cupu z roku 2014 chce byť nápomocný. Slafkovskému vie dobre poradiť, veď je štvrtým najlepším na Slovensku vychovaným strelcom v NHL po Petrovi Šťastnom, Mariánovi Hossovi a Petrovi Bondrovi.

V najlepšej lige sveta odohral 1035 stretnutí so ziskom 407 gólov a 408 asistencií.

"Počas celej minulej sezóny sme si vymieňali SMS, najmä počas olympiády a majstrovstiev sveta. Snažil som sa ho len povzbudiť, zostať v kontakte a možno mu dať nejaké tipy. Chcel som mu len povedať, aby pokračoval v tom, čo robí," povedal Gáborík

Čo mu napísal hneď po drafte? "V podstate som mu povedal, že teraz sa to všetko začína."

Juraj Slafkovský po Drafte NHL 2022.
Juraj Slafkovský po Drafte NHL 2022. (Autor: TASR/AP)

Slafkovský si verí

Existuje veľká šanca, že košický rodák naskočí už do otváracieho zápasu sezóny. Montreal Canadiens ho odohrajú proti Torontu Maple Leafs.

"Juraj je pripravený. Môže byť rozdielovým hráčom. Môže hrať v ktorejkoľvek formácii. Všade, kde bude hrať, dokáže zlepšiť hráčov okolo seba. Je to hráč do každej situácie," pochválil Gáborík mladého krajana.

"Bude to všestranný hráč a bude strieľať veľa gólov. Bude silnou osobnosťou."

Slafkovskému v preddraftovej sezóne pomohla účasť na medzinárodných turnajoch. Dokázal, že vie hrať aj proti dospelým. Očaril na olympijských hrách. Pre Slovensko získal bronz výkonmi, za ktoré si vyslúžil ocenenie pre najužitočnejšieho hráča turnaja.

"Má zdravé sebavedomie. Verí svojim schopnostiam. Verí, že je vždy najsilnejším hráčom na ľade," poznamenal Gáborík.

"V posledných rokoch sa rozvinula aj jeho obojsmerná hra. Od korčuľovania po strelu má všetko. Musí sa vyrovnať s prechodom z európskeho hokeja do NHL. Na menšom klzisku bude mať menej času na rozohrávku, ale on je na to pripravený," uzatvára.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Gáborík chváli Slafkovského. Je pripravený hrať v NHL, hovorí legenda