Z Los Angeles odchádza legenda. Quick je súčasťou výmeny

Jonathan Quick.
Jonathan Quick. (Autor: TASR/AP)
Oh my Hockey|1. mar 2023 o 07:58

Kings obetovali legendárneho brankára pre úspech.

LOS ANGELES. Vychytal im dva Stanleyho poháre a dúfajú, že jeho odchod pomôže k ďalším. Ako informuje insider Elliotte Friedman, Jonathan Quick sa sťahuje do Columbusu Blue Jackets.

Legendárny Američan odchádza spolu s prvým kolom draftu, aby mohli "králi" angažovať obrancu Vladislava Gavrikova a brankára Joonasa Korpisala. Toto zatiaľ nie je finálna podoba trejdu.

Po Patrickovi Kaneovi bude Quick ďalšou veľkou legendou na odchode z klubu, v ktorom bola pilierom úspešného a víťazného mužstva. Tridsaťsedemročný brankár bude súčasťou iného klubu po prvýkrát v kariére.

Počas šestnástich sezón v Kalifornii odchytal 743 duelov v základnej časti a ďalších 92 v play off. Pri výhrach Stanley Cupov v rokoch 2012 a 2014 pôsobil neprekonateľným dojmom.

Vďaka tomu si raz odniesol Conn Smythe Trophy ako najužitočnejší hráč vyraďovacích bojov. Dva razy vyhral Jenningsovu trofej za najmenej obdržaných gólov.

Jeho prínos však postupne upadal a v sezóne 2022/23 už patrí k štatisticky najhorším brankárom v súťaži. V 31 dueloch si udržal chabú 87,6-percentnú úspešnosť zákrokov a priemer 3,5 inkasovaných gólov na zápas.

Podľa novinára Franka Seravalliho nie je jeden z najlepších amerických brankárov v histórii šťastný. Po výhre bolo vidieť sklamanie aj na hráčoch Kings vrátane kapitána Kopitara, ktorý strelil štyri góly. Quick letí s tímom späť do Los Angeles.

"Králi" si od Columbusu zapýtali duo obranca-brankár. Pred časom sa čakalo, že takto získajú Jakoba Chychruna a Karla Vejmelku z Arizony, ich cena však bola privysoká.

Gavrikov v ostatnom období nehral z preventívnych dôvodov. Bolo dopredu jasné, že ho klub plánuje vymeniť, a tak ho nechávali sedieť na tribúne ako zdravého náhradníka.

Je to obranca do prvého či druhého páru. Jeho kvality sa ukazujú najmä v defenzíve, no s podporou tímu dokáže prispieť aj slušným bodovaním. V slabom Columbuse v tejto sezóne dosiahol len 10 (3+7) bodov v 52 zápasoch.

Korpisala si fanúšikovia pamätajú najmä pre ohromujúce výkony v play off 2020, keď s Blue Jackets vyhral v predkole nad Torontom a následne hviezdil aj proti víťazom Stanleyho pohára z Tampy Bay.

Má slušnú sezónu. V 28 stretnutiach si udržal 91,3-percentnú úspešnosť a inkasoval 3,17 gólu na zápas. Z dlhodobého hľadiska však nepatril k spoľahlivým brankárom a v minulých sezónach bol skôr tragický.

Tabuľka NHL

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Z Los Angeles odchádza legenda. Quick je súčasťou výmeny