Nedraftovali ho a odkopli. Teraz oslavuje Stanley Cup ako najlepší hráč play-off

Jonathan Marchessault s Conn Smythe Trophy
Jonathan Marchessault s Conn Smythe Trophy (Autor: TASR/AP)
Šimon Čop|15. jún 2023 o 15:10

Jeho motiváciou bola manželka a ich štyri ratolesti.

VEGAS. Pocit zadosťučinenia. Jeden z najlepších, zvlášť vtedy, keď človek pocítil krivdu či nepriazeň osudu.

Keď Gary Bettman vystúpil na ľad T-Mobile Areny v Las Vegas, aby daroval Stanley Cup zaslúženým víťazom, najprv sa, tradične, podelil o meno najužitočnejšieho hráča vyraďovacích bojov.

Jeho meno napokon možno mierne prekvapilo. Bolo však krásnym zakončením inšpiratívnej story. Conn Smythe Trophy získal nenápadný líder Golden Knights, Jonathan Marchessault.

V 32 rokoch zažil najúžasnejšiu sezónu v kariére. Zakončil ju prvou individuálnou trofejou. Bol tým, kto dotiahol mužstvo k zisku najslávnejšieho hokejového grálu.

Seba nespomínal

Ofenzívny krídelník nezažil najproduktívnejšiu základnú časť. V 76 zápasoch zaznamenal 57 (28+29) bodov. Oproti vlaňajšku zaostal o dva góly a deväť kanadských bodov.

Určite mu ale viac záležalo na tom, že na rozdiel od roku 2022 sa mu posezónna dovolenka nezačala už na prelome apríla a mája. Golden Knights sa po prvej nepostupovej sezóne vrátili do play-off.

V tom musia zabrať lídri. A Marchessault dokázal, že medzi nich patrí.

Zbieral viac ako bod na zápas. V 22 dueloch ich zaznamenal 25. Nik nestrelil viac gólov ako on, súperove siete rozvlnil 13-krát. K tomu bol najlepší v štatistike +/- (+17) a bodoval v posledných desiatich stretnutiach.

Napriek tomu sa na tlačovej konferencii po víťazstve nezameriaval na seba. Išlo mu o to, aby vyzdvihol tímovú spoluprácu.

„Raz potiahnem ja, inokedy niekto iný. Takto sme boli celý rok nastavení. Sme partia dobrých spoluhráčov a tešíme sa z úspechu toho druhého. Každý zabral v inom čase, preto sme dnes víťazi,“ skonštatoval.

Z úst ostatných zaznievala na jeho adresu samá chvála.

„Mal neuveriteľnú jazdu. Conn Smythe Trophy si zaslúžil. Som zaňho veľmi šťastný. Bol tu od začiatku,“ povedal Jack Eichel.

„Je veľmi súťaživý. Všetko si musel vydrieť na tréningoch. V našom tíme je tým človekom, ktorý dodajú mužstvu energiu,“ myslí si tréner Bruce Cassidy.

„Vždy som o ňom hovoril, že vyhľadáva veľké momenty. V tých mu to ide najlepšie,“ podotkol generálny manažér Kelly McCrimmon.

Prvý či desiaty?

Marchessaultova cesta do NHL bola ťažšia než by si mnohí predstavovali. V kanadskom útočníkovi dlho nevideli dostatok talentu a vyvrcholilo to, keď si ho napriek výborným štatistikám v QMJHL nevybrali na drafte.

Hovorí sa, že je prvým nedraftovaným hráčom od Waynea Gretzkého, ktorý sa stal najužitočnejším hráčom play-off. Môžeme, no nemusíme to považovať za pravdu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Nedraftovali ho a odkopli. Teraz oslavuje Stanley Cup ako najlepší hráč play-off