Začnite párty, Vegas má Stanley Cup! Zdemolovali súpera a bili sa jeden za druhého

Vegas Golden Knights vyhrali Stanley Cup v roku 2023.

Začnite párty, Vegas má Stanley Cup! Zdemolovali súpera a bili sa jeden za druhého

Vegas Golden Knights vyhrali Stanley Cup v roku 2023. (Autor: TASR/AP)
Vegas Golden Knights vyhrali Stanley Cup v roku 2023.
Vegas Golden Knights vyhrali Stanley Cup v roku 2023. (Autor: TASR/AP)
Šimon Čop|14. jún 2023 o 06:00

Kapitán Mark Stone potvrdil, že je mužom veľkých momentov.

VEGAS. Stop, stop! He´s already dead! Prestaňte! Už je mŕtvy!

Ktovie, koľkým ľuďom sa v hlave mihlo známe meme vychádzajúce zo scénky kultového animovaného seriálu Simpsonovci, keď sa dívali na piaty finálový zápas série medzi Vegas a Floridou.

Dominancia bola miestami neznesiteľná. Golden Knights búšili do súpera, Panthers zažili v obrannom pásme kolotoč, aký si neužijú ani na jarmoku. Jeden gól nasledoval druhý, eufória z tribún sa preniesla na výkon domácich.

Stanley Cup vyhral lepší tím. Na najvyšší z hokejových vrcholov vystúpili Vegas Golden Knights. Sen, ktorý sa im na poslednú chvíľu rozplynul pred piatimi rokmi, si tentoraz nenechali ujsť. V piatom finálovom zápase vyhrali 9:3.

Druhý najmladší klub v NHL vyhral Stanley Cup v šiestej sezóne v NHL. Presne tak, ako to predpovedal ich majiteľ. Zdolali prekážky, ukázali charakter.

A hoci nemali lákavý rozprávkový príbeh ako ich porazený súper, tím mali poskladaný z nevzdávajúcich sa osobností - večne odpisovaného brankára či hviezdy, ktorú prezývali "rakovina".

Výhra pred vášnivými fanúšikmi

Zápas aj oslavy sa niesli v znamení veľkej párty.

NHL dala Vegas prvú organizáciu v najväčších zámorských profesionálnych ligách a vďaka nej žije púštne mesto plné kasín hokejom.

Plné neboli len tribúny. V okolí haly oslavovali tisícky ľudí. "Je to neuveriteľné. Sme tak šťastní, že sme to vyhrali doma. Je to o to krajšie," radoval Ivan Barbašov.

"Do každého striedania sme dávali úplne všetko. Hrali sme proti silným tímom, ale taký bol náš recept, ako to zvládnuť," dodal ruský útočník.

VIDEO: Radosť hráčov Vegas Golden Knights po zisku Stanley Cupu

Víťazi boli plní emócií.

"Nemám slov. Splnil sa mi sen. Ďakujem rodičom, že do mňa dali svoje peniaze, trpezlivosť a čas. Dnes som šampión!" usmieval sa Zach Whitecloud.

Rovnú tridsiatku zákrokov si v rozhodujúcom zápase pripísal Adin Hill. Ten šokoval hokejový svet, keď sa stal brankárom víťazov Stanley Cupu.

Je to bláznivé, nemôžem tomu uveriť. Každé jedno kolo snívate, že sa dostanete až sem. Tento tím je úžasný, dnes som si to veľmi užil. Celý rok sme mali medzi sebou chémiu, posúvali sme sa vpred a bili sa jeden za druhého," vyhlásil.

Hráči to povedali najlepšie - Vegas vyhrali, lebo mali vynikajúce mužstvo.

V závere ste na nich nevideli vyčerpanie, skôr čistú radosť. Ako prvý zdvihol pohár kapitán Stone. Za sprievodu tónov piesne We are the champions ho nasledovali ho Smith, Marchessault a ďalší zo šestice pôvodných hráčov Vegas.

Postupne si trofej poťažkali Pietrangelo, Martinez, Quick, Stephenson, Eichel a ďalší.

Nečelili vypadnutiu

Play-off v podaní Vegas Golden Knights bola suverénna jazda.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Začnite párty, Vegas má Stanley Cup! Zdemolovali súpera a bili sa jeden za druhého