Slafkovský a Nemec na MS 20? Feneš: Pre ich kluby to momentálne nie je téma

Filip Mešár a Šimon Nemec v zápase Slovensko - Švajčiarsko na MS v hokeji do 20 rokov 2023.
Filip Mešár a Šimon Nemec v zápase Slovensko - Švajčiarsko na MS v hokeji do 20 rokov 2023. (Autor: Puckfans.at / Andreas Robanser)
Šimon Čop|13. nov 2023 o 17:30

Na poslednom turnaji pred MS 20 zaujali trénera viacerí slovenskí juniori.

CHOMUTOV. Slovenská hokejová reprezentácia do 20 rokov odohrala v českom Chomutove Turnaj piatich krajín. Jej súperi boli reprezentácie Švédska, Fínska, Švajčiarska a Česka. 

Zverenci trénera Ivana Feneša získali päť bodov. Prehrali s favorizovanými Švédmi a Fínmi, no zvíťazili nad Švajčiarskom, aj nad Českom. Obsadili tretie miesto.

Išlo o poslednú skúšku pred začiatkom prípravy na MS do 20 rokov. Tá sa začne 11. decembra, záverečný turnaj sa uskutoční od 26. decembra vo Švédsku.

Slováci vyhrali vo vyrovnaných súbojoch 

“Tri korunky” nechcú nechať pred domácimi majstrovstvami nič na náhodu. V Chomutove demonštrovali silu, turnajom prešli hladko bez straty bodu a so skóre 18:4. 

Nad Slovenskom vyhrali 9:1. Tento debakel utrpel tím okolo kapitána Alexa Čiernika v druhom stretnutí. V prvom podľahol Fínom 1:5, ale náročné a vyrovnané súboje v druhej polovici turnaja zvládol. Mladí Slováci zdolali Švajčiarov 7:4 a domácich Čechov 2:1 po samostatných nájazdoch. 

“Turnaj mal dve tváre. Švédi a Fíni mali tím už tak na 90 percent vyskladaný na majstrovstvá sveta. Výkonnostne vyrovnaní sme boli my, Česi a Švajčiari, ktorých ešte pred šampionátom čaká výrazná obmena,” skonštatoval pre Sportnet tréner Ivan Feneš. 

“Napriek tomu je vždy dobré vidieť hráčov, ktorých sme tam mali. Aj pre nich je to cenná skúsenosť.”

Ivan Feneš.
Ivan Feneš. (Autor: TASR - Pavel Neubauer)

V drese Slovenska sa predstavilo aj viacero hráčov, ktorí sa na MS 20 zrejme nepredstavia, no majú budúcnosť.

“Ukázalo sa pár zaujímavých mien, pri ktorých sa potvrdilo, že s nimi treba rátať v súvislosti so záverečnou nomináciou. Potom však máme aj skupinu hráčov, pre ktorých zatiaľ išlo len o prvé skúsenosti, no ak budú tvrdo pracovať, majú potenciál, aby sa jedného dňa objavili v drese reprezentačného áčka.”

Príjemný pocit z Radivojeviča 

Feneša potešili lídri a spokojnosť vyjadril aj s výkonmi brankárov. 

“V obrane sa predviedol Dávid Nátny, mám príjemný pocit z toho, že tento turnaj na výbornú zvládol Luka Radivojevič. V útoku bol naším dominantným hráčom kapitán a líder Alex Čiernik. Na Alexovi Šotekovi sa ukázalo, že v Poprade dostáva slušný priestor,” menoval najlepších hráčov na turnaji. 

Ten bol pre nominovaných juniorov motiváciou. V prípade dobrých výkonov v príprave môžu dlho bojovať o miestenku na šampionáte. Kouč však tvrdí, že na týchto turnajoch nejde len o výkony jednotlivcov, rád vidí aj uspokojivé výsledky.

“Každý výsledok ide do sveta. Nejdeme do turnaja len s tým, aby sme hrali pekne. Chceme dosiahnuť dobré výsledky, lebo tie chalanov motivujú a utvrdzujú, že to, čo od nich požadujeme, je správne. Som rád, že sa to potvrdilo so Švajčiarmi a s Čechmi,” povedal.

“Iste, bolo vidieť, že chalani, ktorí prišli len z juniorských líg, mali trochu problém s adaptáciou na tempo, ale v posledných dvoch zápasoch sa chytili.”

Najproduktívnejší Pobežal 

V drese “dvadsiatky” debutovali útočník Tomáš Pobežal a obranca Milan Pišoja. 

“Miňo Pišoja podal spoľahlivé výkony, mal priestor aj v presilovke, strávil dlhý čas na ľade. Zahral svoj štandard. Tomáš Pobežal sa zlepšoval od zápasu k zápasu. Po prvom dueli sa dostal do prvého útoku ako prvý center. Už len to dokazuje jeho kvalitu a perspektívu,” zhodnotil Feneš.

Tomáš Pobežal a Brayden Yager.
Tomáš Pobežal a Brayden Yager. (Autor: puckfans.at/Andreas Robanser)

Práve sedemnásťročný Pobežal sa stal najproduktívnejším hráčom Slovenska. Dosiahol dva góly a tri asistencie.

Okrem neho strelil viac ako gól len Adam Cedzo. Hráč Třinca dlhodobo patrí medzi pravidelne bodujúcich hráčov v reprezentáciách do 18 či 20 rokov. 

Kapitán Alex Čiernik a forvard Maxim Mamonov pozbierali tri body s identickou bilanciou – obaja zakončili turnaj s gólom a dvomi asistenciami.

Okrem menovaných sa do štatistík zapísali aj Milan Pišoja, Daniel Alexander Jenčko, Luka Radivojevič, Boris Žabka a Tomáš Dudáš. Alex Šotek zaznamenal dva body z hry a proti Čechom rozhodol samostatné nájazdy.

Pre Slafkovského by to nebolo jednoduché 

Realizačnému tímu zostávajú štyri týždne do začiatku prípravy. Predtým chcú rozanalyzovať turnaj a až tak riešiť širšiu nomináciu. 

“Nerád ešte hovorím o nominácii. V najbližších dňoch sa intenzívne pustíme do rozhodovania. Onedlho sa začnú dlhé rokovania ohľadom niektorých mien zo zámoria a od toho sa to všetko bude odvíjať,” hovorí tréner. 

“Do záverečnej nominácie vezmeme 25 hráčov a 2 brankárov a ja pevne verím, že už 11. decembra väčšinu týchto hráčov uvidíme na Slovensku.” 

Veľká časť ťahúňov juniorského tímu hrá v zámorí. Pôsobia tam Filip Mešár, Dalibor Dvorský, Servác Petrovský, Adam Sýkora, Samuel Honzek, Adam Gajan a ďalší. 

Nezohratosti sa Feneš nebojí: “Tí chalani spolu hrávali veľmi dlho a sú výborní spoluhráči na ľade aj kamaráti mimo ľadu. Myslím si, že chémia bude vynikajúca a prejaví sa to na našich výkonoch.”

Najsledovanejšia bude situácia okolo Juraja Slafkovského a Šimona Nemca. Jednotka a dvojka draftu by zo Slovenska mohli spraviť favorita na zisk cenného kovu. Hovoriť o ich účasti či neúčasti je však podľa Feneša ešte skoro. 

“Na tieto otázky momentálne odpoveď nepoznáme. Najprv na ne budú musieť reagovať zástupcovia klubov. Nesmieme zabúdať, že u Juraja, ak bude jeho účasť vôbec reálna, to bude zároveň veľmi náročné. Skočiť z NHL na MS do 20 rokov znamená skok do iného hokeja. Šimon sa výborne rozbieha, takže je dosť možné, že dostane pozvánku do prvého tímu Devils. 

Ak by sme sa s týmito otázkami teraz obrátili na vedenia ich klubov, dostali by sme odpoveď, že to momentálne nebudú riešiť. Samozrejme, musíme sa o to čoskoro pokúsiť. Každé takéto veľké meno bude obrovská vzpruha pre tím a ak by aj nemohli prísť, verím, že nám na diaľku budú držať palce,” uzavrel Feneš.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Slafkovský a Nemec na MS 20? Feneš: Pre ich kluby to momentálne nie je téma