13.05.2022 | Skupina A
13.05.2022 | Sk. A
2 - 4
(0:1, 2:2, 0:1)

Návrat na Slovensko by bol pre neho krok späť: Potreboval by som vidieť víziu

Vladimír Hiadlovský je trénerom brankárov pri francúzskej reprezentácii.
Vladimír Hiadlovský je trénerom brankárov pri francúzskej reprezentácii. (Autor: Francúzska hokejová federácia)
Patrik Fotta|13. máj 2022 o 08:30

Rozhovor s Vladimírom Hiadlovským.

Vyše dvadsať rokov žije vo Francúzsku. Posledný rok trénuje brankárske talenty vo Švajčiarsku. S manželkou sa však doma rozprávajú výlučne po slovensky.

Rodák z Banskej Bystrice, ktorý hokejovo vyrastal v Trenčíne, je na MS v hokeji 2022 v pozícii trénera brankárov reprezentácie Francúzska. VLADIMÍR HIADLOVSKÝ si život v zahraničí pochvaľuje, no stále ho drží myšlienka, vrátiť sa jedného dňa na Slovensko.

Čo sa v rozhovore dozviete

  • Aká bola jeho cesta z Trenčína do Francúzska?
  • Čo by dnes spravil inak?
  • Akým jazykom sa doma rozpráva s manželkou a dcérou?
  • V čom sa francúzski brankári odlišujú od slovenských?
  • Čo by sa muselo stať, aby sa vrátil na Slovensko?

Hoci žijete v zahraničí, kontakt so slovenským hokejom ste nestratili. Ako ho vnímate?

Viem, že slovenský hokej je aktuálne v laufe. Sledujem najmä brankárov a vidím, že urobili obrovský progres. Patrik Rybár predviedol na olympiáde fantastický výkon. Slováci nebudú chcieť riskovať a tak je pochopiteľné, že práve on začne turnaj v pozícii jednotky. Každý tím, chce začať sebavedomo, aby sa odrazil lepšie do samotného turnaja.

Z Helsínk

píše reportér Sportnet.sk Patrik Fotta.

Francúzi hrajú na šampionáte namiesto Rusov, ktorých organizátori vylúčili. Bolo to pre vás prekvapenie, keďže ste sa už pripravovali na MS I. divízie?

Posledných 12 rokov boli Francúzi vždy v elitnej kategórii. Na MS, ktoré sa konali na Slovensku, vypadli posledným zápasom skupiny, keď v Košiciach prehrali s Britmi po predĺžení. Odvtedy nemali šancu postúpiť, keďže bol Covid a turnaje boli zrušené.

Budovali sme tím, ktorý dokáže vybojovať postup späť. Pripravoval sme sa dva roky na to, že budeme hrať ofenzívny hokej, lebo sme mali hrať so súpermi, ktorí sú ďaleko slabší ako my. Zrazu sme sa ocitli v elitnej kategórii, keďže situácia, ktorá je vo svete, to takto zariadila. Prijali sme to a chceme spraviť čo najlepší výsledok.

Majú Francúzi jasnú brankársku jednotku, alebo sa budú po zápasoch striedať?

Úlohy majú jasne rozdelené. Mali sme kvalitnú prípravu. Prvé dve posty sú obsadené skúsenými brankármi a na tretiu pozíciu sme zobrali mladšieho brankára. Volá sa Quentin Papillon. Je to chlapec, ktorý má pred sebou veľkú budúcnosť. Chceli sme, aby pričuchol k brankárskemu postu na takomto veľkom medzinárodnom podujatí. Chytá najvyššiu súťaž v Nórsku.

Zvyšní dvaja brankári sú na podobnej úrovni. Nebudeme mať jasnú jednotku. Nasadzovať ich budeme podľa toho ako si zanalyzujeme súpera. Vždy predložím návrh, ktorý potom prehodnotíme s trénerom a asistentmi. Ak by sme hlasovali a bolo by to nerozhodne, hlavné slovo má vždy tréner.

Ktorý brankár nastúpi v zápase proti Slovensku?

Videli sme posledné zápasy Slovákov. Vieme, čo od nich môžeme očakávať. Preberieme si to medzi sebou a uvidíme. Verím, že vyberieme správne.

Vy ste hokejovú kariéru začali v Trenčíne. V roku 2001 ste ako 21-ročný odišli do Francúzska, kde ste ostali prakticky až doteraz. Ako k tomu došlo?

Z Trenčína som odchádzal, keď tam bol na brankárskom poste veľký pretlak. V tej dobe boli brankári vnímaní inak. Ja som bol mladý a netrpezlivý. Teraz by som už niektoré veci možno riešil inak.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2022»Návrat na Slovensko by bol pre neho krok späť: Potreboval by som vidieť víziu