Černák priniesol Stanleyho pohár domov. Jednoduchšie ho bolo vyhrať, vraví

Erik Černák.
Erik Černák. (Autor: TASR)
TASR|31. aug 2021 o 15:45

Pred ním ho do Košíc priniesol Jiří Bicek.

KOŠICE. "Vyhrať ho bolo jednoduchšie, než ho priniesť do Košíc," tvrdí slovenský obranca Erik Černák, ktorý doniesol Stanleyho pohár do rodného mesta.

Oficiálny program v Košiciach sa mal začať tlačovou konferenciou a pokračovať vystavením v priestoroch Steel arény. Na poslednú chvíľu však prišlo k zmenám.

"Termín príchodu Stanleyho pohára sme sa dozvedeli pred ôsmimi dňami. To bol pre nás šibeničný termín. Pýtal som sa, prečo sme sa to dozvedeli až takto na poslednú chvíľu, no bolo nám povedané, že pre Američanov je nepochopiteľné, ako my vnímame príchod tejto trofeje.

Oni sú totiž zvyknutí na to, že je to väčšinou súkromná akcia pre hráčov so 150 ľuďmi a tým sa to končí. Odvtedy sme sa začali intenzívne zaoberať programom príchodu Stanleyho pohára. Aj Erik s úsmevom trefne priznal, že túto trofej bolo jednoduchšie získať, než priviesť do Košíc.

Ja verím, že ho získa ešte raz a potom si už užijeme poriadne oslavy bez akýchkoľvek obmedzení, s množstvom fanúšikov a ukáže ho Košičanom," povedal organizátor príchodu Stanleyho pohára do Košíc Róbert Schwarcz.

Z trofeje bude jesť segedínsky guláš

Erik Černák získal trofej aj v ročníku 2019/2020, no pre pandemické opatrenia ju nemohol priniesť do Košíc. V drese Tampy Bay však ako prvý Slovák dokázal trofej obhájiť a na druhý pokus sa to už, hoci s komplikáciami, podarilo.

"Každý hráč sníva o tom, že prinesie Stanleyho pohár do svojho mesta. Mne sa druhýkrát podarilo zvíťaziť a teším sa, že tentoraz ho už môžem priniesť do Košíc, ukázať blízkym, priateľom a všetkým, ktorí mi pomohli.

Pohár som chcel v prvom rade ukázať mladým hokejistom z Košíc a okolia, pre ktorých je niečo také mimoriadna udalosť. Plány sa však trochu zmenili," poznamenal 24-ročný obranca.

Najslávnejšiu hokejovú trofej už na Slovensko prinieslo viacero vynikajúcich hráčov, ktorí z neho v rámci osláv jedli rôzne pokrmy. "Ja si z neho dám obľúbený segedínsky guláš," priznal Černák.

Rovnaký chlapec ako predtým

V mladom veku je už dvojnásobný držiteľ prestížnej trofeje. Okrem nej získal titul v slovenskej extralige či vybojoval bronz na MS hráčov do 20 rokov.

"Myslím si, že som rovnaký chlapec ako predtým. Cítiť záujem fanúšikov a médií, ale snažím sa nepúšťať si to k telu. Stále sa chcem zlepšovať a byť vzor pre mladých, aby mali aj hráča zo Slovenska, za ktorým sa budú obzerať."

Černák je po Jiřím Bicekovi druhý hokejista, ktorý priniesol slávny pohár do Košíc. Bicekovi sa to podarilo v roku 2003, keď mal Černák šesť rokov.

"Vtedy som bol ešte veľmi mladý a ani som nedúfal, že sa mi niečo také podarí. Som však rád, že sa niečo také zopakovalo a Košičan opäť získal Stanleyho pohár. Jirka som pozval aj na svoju súkromnú oslavu," priznal.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Černák priniesol Stanleyho pohár domov. Jednoduchšie ho bolo vyhrať, vraví