Do toho vás nič! Novinár sa pýtal na sexuálny škandál, majiteľ Blackhawks vypenil

Chicago Blackhawks oslavujú gól.
Chicago Blackhawks oslavujú gól. (Autor: SITA/AP)
Oh my Hockey, SITA|3. feb 2022 o 14:42

CHICAGO. Majitelia Chicaga Blackhawks sa v stredu pred zápasom proti Minnesote Wild stretli, aby médiám a fanúšikom povedali, akým smerom sa bude organizácia uberať v budúcnosti.

Hawks sa tento rok nedarí a patria k najhorším tímom v Západnej konferencii. To sa potvrdilo aj v následnom stretnutí, keď prehrali 0:5 proti Minnesote.

Takéto mítingy nie sú ničím neobvyklým, tento však bol niečím výnimočný. Konkrétne odpoveďou majiteľa Rockyho Wirtza na otázky reportérov Marka Lazerusa a Phillipa Thompsona.

Minulý rok vyšiel najavo škandál so sexuálnym obťažovaním bývalého hráča Kyla Beacha, ktorý sa mal odohrať počas play-off 2010, keď Chicago vyhralo Stanleyho pohár.

Beach v októbri 2021 oznámil, že v roku 2010 bol sexuálne zneužívaný videoanalytikom Bradom Aldrichom, čo klub dlhé roky zachovával pod rúškom tajomstva. Beach a Chicago sa dohodli na mimosúdnom vyrovnaní vzájomného sporu.

Druhá žaloba podaná bývalým stredoškolákom pre napadnutie v Michigane, bola v decembri voči Aldrichovi potichu zamietnutá "podmienkou alebo dohodou".

Aféra stála prácu všetkých funkcionárov, ktorí v tom čase pôsobili v klube Chicago Blackhawks, pretože v tom čase tejto záležitosti nevenovali pozornosť. O prácu prišiel aj generálny manažér Stan Bowman.

Lazerus, reportér portálu The Athletic, chcel preto vedieť, aké kroky podnikli Blackhawks, aby sa podobné incidenty neopakovali a hráči sa mohli cítiť bezpečne. Otázka smerovala na Dannyho Wirtza, ktorý pôsobí ako výkonný riaditeľ Chicaga.

Jeho otec a majiteľ klubu Rocky Wirtz mu ale nedovolil odpovedať.

"Na túto otázku odpoviem ja, nie Danny," odsekol. "Ľudia, ktorí sa na tom podieľali, už v organizácii nepracujú. Nepozeráme sa späť na rok 2010, ale dopredu. A nebudeme hovoriť o tom, čo sa vtedy stalo."

Lazerus oponoval, že ho viac zaujíma, čo robia dnes, nie minulosť. To Wirtza staršieho rozzúrilo.

"Do toho vám nič nie je! To, čo robíme, je naša vec, nie vaša! Vy tu nepracujete. Ak by mi túto otázku položil niekto, kto pre nás pracuje, odpovedal by som mu, ale vám neodpoviem. Nebudeme hovoriť o Beachovi, chceme sa posunúť ďalej. Čo viac ešte chcete počuť?"

Lazerus svoje úsilie vzdal, ale o niečo neskôr sa Phillip Thompson z denníka Chicago Tribune opýtal, ako sa darí so zmenou klubovej kultúry, ktorú vedenie Chicaga oznámilo po prepuknutí škandálu. Ani on nedostal vrelú odpoveď.

"Povedal som vám, aby ste zmenili tému," odvetil Wirtz podráždene. "Nebudeme tu o tom hovoriť, ideme ďalej. Prečo sa radšej nepýtate na niečo iné? Ako prebieha naše hľadanie nového generálneho manažéra alebo niečo podobné? Prečo sa hrabete v starých veciach?"

Rocky Wirtz si za svoje konanie vyslúžil kritiku veľkej časti hokejovej komunity. Majiteľ Hawks sa následne prostredníctvom vyhlásenia ospravedlnil za svoje konanie.

V ňom sa ospravedlnil obom novinárom za to, že sa nechal uniesť, a zároveň ubezpečil verejnosť, že robia všetko preto, aby bola organizácia Blackhawks bezpečným miestom pre zamestnancov aj hráčov.

NHL po prepuknutí škandálu uložila tímu pokutu dva milióny dolárov za neadekvátne interné postupy organizácie.

Vedenie klubu plánuje tento týždeň začať s pohovormi s kandidátmi na post generálneho manažéra. Slovenský hokejista Marián Hossa sa tiež stal súčasťou poradenskej skupiny, ktorá pomôže pri výbere.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Do toho vás nič! Novinár sa pýtal na sexuálny škandál, majiteľ Blackhawks vypenil