Pripomína Staňu aj kanadskú hviezdu. Mladý Košičan je iný, nerobí šou

Rastislav Eliáš bol oporou slovenského tímu na turnaji Hlinka Gretzky Cup.
Rastislav Eliáš bol oporou slovenského tímu na turnaji Hlinka Gretzky Cup. (Autor: HOCKEYSLOVAKIA/Anton Gráf)
Patrik Fotta|12. aug 2021 o 06:30

Rastislav Eliaš očami jeho trénerov.

KOŠICE. Na turnaji Hlinka Gretzky Cup sa výrazne pričinil k zisku historického striebra. Vychytal Fínov, Švédov i Američanov.

Súperových strelcov privádzal do zúfalstva. V bráne pôsobil pokojným dojmom. 

Talentovaný 17-ročný brankár Rastislav Eliaš je odchovancom HC Košice. Hoci sa narodil v maďarskej Níreďháze, reprezentuje Slovensko.

Svojimi výkonmi urobil veľkú radosť aj trénerovi, ktorý ho vedie od jeho jedenástich rokov:

„Na turnaji nemal žiadne výkyvy. Chytal vyrovnane. Nie je typ brankára, ktorý by mal dlhé zákroky, lietal by v bránkovisku alebo by robil šou. Aj ako človek je veľmi skromný a pokorný. Páči sa mi, že bol sám sebou,“ povedal pre Sportnet tréner brankárov HC Košice Dušan Strharský.

Jeden je zodpovedný, druhý je vtipkár

V metropole východu pôsobí aj jeho o dva roky starší brat Juraj. Obaja majú podobné povahy z hľadiska správania sa. V niečom sú však úplne odlišní. 

„Obaja sú veľmi slušne vychovaní. Sú to skvelí chlapci. Rozdielni sú v tom, že Rasťo je viac zodpovedný a veci si rád dôkladne pripraví. Juraj je kreatívnejší a rád žartuje,“ vraví Strharský.

Pozitívne spomienky na začiatky šikovného brankára v Košiciach má aj vedúci akadémie oceliarov Tomáš Kochan.

„Rasťo k nám prišiel v roku 2017. Chytal vtedy celoslovenskú súťaž kadetov. Od začiatku potvrdzoval obrovskú kvalitu. V bráne mal výborný pohyb. Zároveň mal ideálnu postavu na brankára, keďže bol vyššieho vzrastu,“ uviedol Kochan.

Talentovaní bratia sa mohli spoľahnúť aj na veľmi dobré rodinné zázemie. Podľa Kochana majú obaja chlapci stopercentnú podporu zo strany rodičov.

„Otec aj mama sú im veľkou oporou. Majú vytvorené vynikajúce podmienky na svoj hokejový rast,“ skonštatoval Kochan.

NHL? Mohlo by sa to podariť

Ešte pred tým, ako sa talentovaný brankár pripojil ku Košičanom, zdokonaľoval sa v rámci brankárskych kempov pod vedením Dušana Strharského.

Ten v ňom videl už od začiatku obrovský potenciál. S pribúdajúcimi rokmi sa mu jeho odhad iba potvrdzoval.

„Vždy som chcel vychovať slovenského brankára, ktorý by mal potenciál chytať v NHL. Je to môj sen a pri Rasťovi by sa to mohlo podariť,“ povedal Strharský.

Nielen hráčom, ale aj brankárom výrazne pomôže, keď zbierajú skúsenosti vo vyšších vekových kategóriách.

V prípade Rastislava Eliaša tomu nebolo inak. S každou výzvou sa však dokázal vyrovnať a splatiť trénerom dôveru, ktorú do neho vložili.

„Reakcie brankára, ktorý chytá o kategóriu vyššie, musia byť rýchlejšie. U starších chlapcov čelil prudším strelám. Dokázal na to však skvele reagovať a svojimi výkonmi si miesto rozhodne zastal,“ povedal Kochan.

Zámorská anabáza mu môže pomôcť

Eliašov štýl chytania je podľa Strharského úplne odlišný od tých, ktoré boli v minulosti charakteristické pre slovenských brankárov.

Zároveň sa rád učí nové techniky a trendy, ktoré sa každý rok menia a vyvíjajú.

„Odkedy ho poznám, bol úplne iný ako ostatní brankári. Pôsobí veľmi pokojne, skvele číta hru. Už ako mladý brankár bol veľmi rozvážny. V zákrokoch je dôsledný a presný. Práve to ma na ňom zaujalo,“ uviedol Strharský.

V budúcej sezóne sa mladý slovenský brankár premiérovo predstaví v zámorí. Spolu s jeho bratom si ich v drafte vybral klub Green Bay Gamblers pôsobiaci v súťaži USHL.

„Rasťo sa rozhodol pre Ameriku a osobne si myslím, že mu to môže len pomôcť. Majú tam výborný systém práce s brankármi. Pevne verím, že sa mu tam bude dariť a výkonnostne ho to posunie,“ zaželal si Kochan.

Rastislav Eliaš v zápase so Švédskom na turnaji Hlinka Gretzky Cup.
Rastislav Eliaš v zápase so Švédskom na turnaji Hlinka Gretzky Cup. (Autor: HHOCKEYSLOVAKIA/Peter Jesenský)

Bratská súdržnosť pokračuje v Amerike

Okrem dospievania sa podľa Strharského musí Eliaš vyrovnať s ďalšou veľkou životnou zmenou.

V Amerike si musí zvyknúť na nových spoluhráčov, prostredie aj užšie klzisko. Očakávania by si nemal vzhľadom na svoj vek nastaviť príliš vysoko.

„Bude dôležité, aby sa tam udržal. Rozhodne na seba nevyvíja žiaden tlak z hľadiska počtu zápasov alebo akú má mať úspešnosť zákrokov. Úplne stačí, že si zvykne na všetky zmeny a postupne prídu aj výsledky.“

Veľkou výhodou je, že bude mať blízko seba staršieho brata, s ktorým má veľmi dobrý vzťah.

„Aj v Košiciach si vždy pomáhali. Keď mal Rasťo horší zápas, Juraj za ním prišiel a povzbudil ho. Vždy stál pri ňom. Je medzi nimi veľká súdržnosť.“

Strharský ostane so svojim zverencom v kontakte aj po odchode do Ameriky. Pravidelne si budú rozoberať video analýzy zápasov.

„Mal by sa mu tam navyše venovať špičkový tréner brankárov na dennej báze. Rasťo bude potrebovať, aby ho niekto viedol nielen cez telefón, ale pomáhal mu v jeho rozvoji priamo na mieste,“ povedal Strharský.

Štýlom pripomína brankára Philadelphie

Spomedzi zahraničných brankárov mu Eliaš najviac pripomína kanadského brankára Cartera Harta, ktorý pôsobí v službách tímu NHL Philadelphia Flyers.

Len 22-ročný Kanaďan je mnohými expertmi považovaný za jedného z najlepších brankárov na svete. 

Na konte má už zlato a striebro z juniorských svetových šampionátov a dokonca aj striebornú medailu z MS.

„Štýlom je mu Rasťo veľmi podobný. Tiež sa prezentuje výborným čítaním hry. V zápase nerobí žiadne pohyby navyše,“ vraví Strharský.

A ktorému zo slovenských brankárov sa slovenská brankárska nádej najviac podobá?

„Postavou aj čítaním hry mi veľmi pripomína Rasťa Staňu. Tiež bol v bráne veľmi chytrý a šikovný. Zhodou okolností sú navyše obaja Košičania.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Pripomína Staňu aj kanadskú hviezdu. Mladý Košičan je iný, nerobí šou