Ak nám povedia, že máme hrať proti Bielorusom, tak nastúpime, vraví Ukrajinec

Alexander Peresunko v drese Ukrajiny.
Alexander Peresunko v drese Ukrajiny. (Autor: Instagram Alexander Peresunko)
Matej Hank|12. feb 2024 o 18:15

V Bratislave môže nastať situácia, že v olympijskej hokejovej kvalifikácii sa stretne Ukrajina a Bielorusko.

BRATISLAVA. Do poslednej fázy olympijskej kvalifikácie sa dostali naposledy pred ZOH 2014, ktoré sa konali v ruskom Soči.

Dvakrát im to neskôr nevyšlo a teraz si o účasť na ZOH zahrajú opäť. Ukrajinská reprezentácia by sa už na prelome augusta a septembra mohla predstaviť aj v Bratislave, kde by bola súperom Slovenska v kvalifikačnej skupine.

Ukrajinci uspeli na turnaji v poľskom Sosnovci v konkurencii Estónska, Kórejskej republiky a domáceho tímu.

"Pripravovali sme sa ako vždy, nebolo to nič špeciálne. Každý hral vo svojom tíme, stretli sme sa na zraze a odohrali sme najlepšie, ako vieme," povedal pre Sportnet ukrajinský útočník Alexander Peresunko, ktorý si oblieka dres HK Poprad. 

Ukrajinci v skupine zdolali aj Poľsko, ktoré už tento rok bude hrať na elitných MS. S týmto súperom si poradili 3:2 po samostatných nájazdoch.

Rozhodujúci nájazd dal Olexej Vorona, ktorý hrá tiež na Slovensku. Zo začiatku bol spoluhráčom Peresunka v AquaCity Pikes, neskôr prešiel do Považskej Bystrice.

"Každý vedel, že Poľsko je súper, ktorého vieme zdolať. Povedali sme si, že budeme na nich tlačiť celý zápas a budeme úspešní. Darilo sa nám to dve tretiny a preto sme vyhrali," dodal ukrajinský útočník.

Peresunko sa na turnaji zaskvel gólom a dvomi asistenciami. Presný zásah strelil do siete Estónska, ktoré Ukrajina zdolala 5:3.

Niekoľko otáznikov

Pre ukrajinský národný tím bude účasť v poslednej fáze kvalifikácie veľká skúsenosť. Peresunko priznal, že to bude oveľa náročnejší turnaj, ako hrali doteraz.

Nad všetkým ale visí niekoľko otáznikov. Diskutovanou témou je aj to, že Ukrajina by sa mala v Bratislave stretnúť s Bieloruskom, ktoré podporuje Ruska vo vojne na Ukrajine.

"Ešte neviem, s kým budeme hrať. Uvidíme, čo všetko sa stane. Čas veľa ukáže. Máme však veľa času na prípravu a všetko sa môže dovtedy zmeniť," spomenul Peresunko.

Ďalej dodal, že je náročné premýšľať nad tým, že môžu hrať s Bieloruskom. "Ak mám byť úprimný, neviem čo mám povedať na tento možný zápas. Ale ak nám povedia, že máme proti nim nastúpiť, tak budeme hrať. Snažím sa nad tým nepremýšľať," otvorene povedal.

Na ťahu IIHF

Na ťahu je teraz Medzinárodná hokejová federácia (IIHF), ktorá tento týždeň . rozhodne o možných scenároch.

Jedným z nich je aj to, že Slovensko nebude musieť hrať kvalifikáciu na ZOH v prípade, že IIHF oddiali návrat Ruska a Bieloruska na medzinárodnú scénu.

Slovensko je v rebríčku IIHF na deviatom mieste. Na turnaj postupuje priamo osem najlepších tímov, domáca krajina a traja najlepší kvalifikanti.

Možných scenárov je niekoľko. IIHF môže tiež rozhodnúť, že účastníkov kvalifikácie poprehadzuje, aby sa Ukrajina s Bieloruskom nestretli.

O všetkom bude rozhodovať 14 členov Rady IIHF v zložení: Luc Tardif (šéf IIHF, Francúzsko), Petr Bříza (Česko), Bob Nicholson (Kanada), Henrik Bach Nielsen (Dánsko), Aivaz Omorkanov (Kyrgyzstan), Zsuzsanna Kolbenheyerová (Maďarsko), Marta Zawadzká (Poľsko), Franz Reindl (Nemecko), Pavel Bure (Rusko), Andrea Gios (Taliansko), Heikki Hietanen (Fínsko), Viesturs Koziols (Lotyšsko), Anders Larsson (Švédsko) a Raeto Raffainer (Švajčiarsko).

Fasel: IIHF je Rusko a Rusko je IIHF

Bývalý šéf IIHF René Fasel v nedávnom rozhovore pre ruský portál sports.ru trval na tom, že Rusko aj Bielorusko budú hrať na ZOH 2026 v Taliansku. Fasel aj z pozície prezidenta IIHF zastával pozíciu Ruska, ale aj Bieloruska.

„IIHF je Rusko a Rusko je IIHF. Ako môže byť olympijský hokejový turnaj bez Ruska, Fínska, Kanady a ďalších krajín z Top 6?“ opýtal sa.

Spomenul aj to, že filozofiou hokeja je podľa neho konfrontácia medzi Ruskom a Kanadou.

„Vždy mi prekážalo, že sa politika miešala so športom a v posledných dvoch rokoch vidíme, ako vstupuje do života ľudí spojených so športom. Na medzinárodné federácie je vyvíjaný veľký tlak, aby vylúčili Rusko,“ dodal Švajčiar.

Fasel mal k Rusku a jeho politickým špičkám vždy blízko. V roku 2011 mu vtedajší prezident Dmitrij Medvedev udelil Rád priateľstva. Putina v minulosti chválil a objavoval sa v jeho spoločnosti na veľkých podujatiach. 

„Milujem Rusko a jej obyvateľov. Prezident Putin dosiahol za krátky čas veľa. Riadiť taký štát, ktorý sa rozprestiera cez jedenásť časových pásiem a ľudia v ňom hovoria približne stovkou jazykov, je veľký úspech. Obdivujem ho,“ vravel Fasel v septembri 2021.

Minulý rok Fasel prijal ruské občianstvo a v krajine má podnikateľské aktivity.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Ak nám povedia, že máme hrať proti Bielorusom, tak nastúpime, vraví Ukrajinec