Jágr si myslí, že Ovečkin prekoná Gretzkého rekord. Čo vraví analýza?

Alex Ovečkin.
Alex Ovečkin. (Autor: SITA/AP)
Samuel Grega|7. mar 2022 o 18:38

Alexandrovi Ovečkinovi chýbajú na Jágra dva góly.

WASHINGTON, KLADNO. Jaromír Jágr si myslí, že Alexander Ovečkin prekoná v počte strelených gólov Waynea Gretzkého. Rus ich strelil 764, Kanaďan 894. Chýba mu ešte 130.

"Povedal som to už predtým, má päťročný kontrakt, myslím si, že sa mu to podarí predtým, ako kontrakt skončí," hovoril Jágr pre web NHL.

Tridsaťšesťročný Ovečkin má podpísanú zmluvu do roku 2026. Skončí mu teda vo veku 40 rokov. Okolo jeho mena je v poslednom čase dosť rušno, on však hokejovo nespomaľuje a v NHL stále strieľa góly.

Plagát Vladimíra Putina a Alexa Ovečkina na tribúne pred zápasom Washingtonu a Seattlu.
Plagát Vladimíra Putina a Alexa Ovečkina na tribúne pred zápasom Washingtonu a Seattlu. (Autor: SITA/AP)

Dvoch už predbehol, traja sú ešte pred ním

Momentálne sa Ovečkin nachádza na štvrtom mieste v historickom poradí strelcov. To sa zrejme čoskoro zmení. Na tretieho Jágra stráca len dva góly.

Poradie

Hráč

Počet zápasov

Počet gólov

1.

Wayne Gretzky

1487

894

2.

Gordie Howe

1767

801

3. 

Jaromír Jágr

1733

766

4. 

Alex Ovečkin

1252

764

Kapitán Washingtonu strelil v tejto sezóne už 34 gólov v 54 zápasoch. Začínal ju na šiestom mieste rebríčka. Pred ním boli Brett Hull a Marcel Dionne, ktorých už stihol prekonať.

Je len otázkou času, kedy Ovečkin prekoná aj Jágra. Tento týždeň odohrajú Capitals tri zápasy. Najbližšie nastúpia z utorka na stredu v Calgary. Keď Čecha predbehne, stane sa najlepším európskym strelcom v histórii NHL.

Jágr vedie historické štatistiky Národnej hokejovej ligy v počte víťazných gólov, druhý je v bodoch, štvrtý v odohraných zápasoch a piaty v počte asistencií. Nastupoval v deviatich tímoch.

„Myslím si, že bol pre hokej prínosom,“ povedal Ovečkin o Jágrovi. „Mal v sebe vášeň a rád rozprávam o tom, ako stále hľadal spôsob, ako sa zlepšovať.“

Čo majú obaja spoločné? Lásku k hokeju.

„Ukazuje to oveľa viac ako ja,“ povedal Jágr. „Teší sa po každom góle, ktorý dá. Teší sa, aj keď skóruje jeho spoluhráč. Takže nie je to len o ňom. Je proste šťastný, že môže hrať hokej.“

Na ceste za najlepším

Ovečkin v tejto sezóne strieľa tempom, ktorým by dosiahol 49 gólov. Ak sa mu ich podarí streliť 50, vyrovná rekord v počte sezón s 50 gólmi. Držia ho Gretzky a Mike Bossy, ktorým sa to podarilo deväťkrát.

„Šport sa veľmi zmenil, ale je to pre jeho dobro, pretože sa vie udržať aj pri dnešnej rýchlosti hokeja,“ hodnotil Ovečkina Jágr. „Jeho veľká výhoda je, že nikto, naozaj nikto, nie je tak silný ako on.“

Má 191 centimetrov a 107 kíl a nebojí sa hrať tvrdo. Rus je štvrtý v počte hitov od sezóny 2005/06, má ich 3228.

„Iba jedna vec ho môže zastaviť - zranenia,“ povedal Jágr pre nhl.com vo februári. „Ale musela by to byť nejaká nehoda alebo niečo také, pretože je silný a fit, nezraní sa, ak mu niekto dá bodyček.“

Ovečkin sa zvláda vyhýbať zraneniam. Z 1296 možných duelov odohral až 1252 a vynechal len 44. 

Ako môže dohnať Gretzkého?

Ak by Ovečkin v tejto sezóne strelil 49 gólov, ku ktorým má namierené, mal by ich na konte dohromady 779. Na prvé miesto by mu chýbalo 115.

Počas zvyšných štyroch rokov kontraktu by musel strieľať priemerne 29 gólov na sezónu. To uňho vôbec nie je nereálne. Ovečkin vyhral deväťkrát Maurice „Rocket“ Richard Trophy pre najlepšieho strelca súťaže.

Ak bude zdravý, bude hrať do konca kontraktu a NHL sa nebude prerušovať, k dispozícii by mal mať ešte 353 zápasov. Akým tempom teda musí dávať góly?

Počet gólov na zápas

Zápasy na dosiahnutie rekordu

0,7

186

0,61

214

0,5

260

0,4

325

0,37

353

0,3

434

Počas svojej kariéry strieľa priemerne 0,61 gólu na zápas. Ak by pokračoval týmto tempom, Gretzkého zápis by vyrovnal o 214 zápasov, teda o niečo viac ako dva a pol sezóny.

Prvá možnosť je viac-menej nereálna. 0,7 gólu na duel dosiahol trikrát počas kariéry. V sezónach 2007/08 (vtedy strelil 65 gólov), 2008/09 a 2019/20.

Ak by spomalil a dával gól každý druhý zápas, na prvé miesto by sa dostal o 260 zápasov, teda niekedy v sezóne 2024/25. Pod hranicu 0,5 gólu na zápas sa dostal len trikrát počas sedemnástich sezón.

Najhoršie bol na tom počas sezóny 2016/17. Vtedy dával 0,4 gólu na stretnutie. Pri takomto tempe by potreboval 325 zápasov. To sú takmer štyri plné sezóny, stále by to teda mal stihnúť.

Ak by sa však jeho forma začala zhoršovať, čo je s pribúdajúcim vekom reálne, momentálny kontrakt by mu nepostačoval. Ak odohrá ešte 353 stretnutí, musí na prekonanie Gretzkého strieľať 0,37 gólu na zápas.

Všetko zatiaľ nasvedčuje tomu, čo si myslí Jágr. Ak Alexander Ovečkin bude hrať ako v tejto sezóne, rekord by mal prekonať a bude si môcť dovoliť aj mierne spomaliť.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Jágr si myslí, že Ovečkin prekoná Gretzkého rekord. Čo vraví analýza?