Hádzanársky majster štartuje prípravu na novú sezónu

Návrat po roku. Jan Sobol (vľavo) je  opäť hráčom Tatrana.
Návrat po roku. Jan Sobol (vľavo) je opäť hráčom Tatrana. (Autor: Ján Leško)
Sportnet|25. jún 2012 o 00:00

Niečo vyše mesiaca si hádzanári Tatrana Prešov užívali zaslúžené voľné dni.

Niečo vyše mesiaca si hádzanári Tatrana Prešov užívali zaslúžené voľné dni. Slovenský šampión, víťaz Slovensksého pohára, účastník Final Four nadnárodnej SEHA League, štvrťfinalista Pohára EHF, má za sebou vydarenú sezónu. Práve dnes štartuje prípravu na nový súťažný ročník.

PREŠOV. Aj v nasledujúcej sezóne bude Tatran Prešov okrem domácich súťaží (celá extraliga a Slovenský pohár) reprezentovať slovenskú hádzanú v druhom ročníku SEHA League a pokúsi sa uspieť v kvalifikácii o Ligu majstrov.

Prešovčanov čaká v novom ročníku poriadna porcia zápasov. Majiteľ klubu Miloslav Chmeliar vyrátal, že by ich dokopy malo byť zhruba osemdesiat.

Marušák s Tumidalským sú späť

Prešovskí hádzanári majú vysoké ambície aj v budúcej sezóne. Preto hodlajú káder vystužiť a pripraviť tak, aby cieli boli dosiahnuté.

Už dávnejšie bolo známe, že do bundesligového Gummersbachu po úspešnom účinkovaní v Tatrane Prešov odchádza reprezentant Michal Kopčo. Domov sa vrátil aj reprezentant Bosny a Hercegoviny Ante Kukrika.

Klub, podľa slov M. Chmeliara, nebude brániť v odchode do zahraničia ani brankárovi Pavlovi Nirodovi.

Staronovým hráčom slovenského majstra bude český reprezentačný krídelník Jan Sobol. Namiesto Miša Kopča prichádza slovenský reprezentačný pivot Andrej Petro, ktorý s Tatranom koketoval už v časoch, keď hrával maďarskú ligu za Kecskemét.

Do prípravy sa dnes určite nezapojí reprezentant Čiernej Hory Žarko Pejovič, ktorý cez víkend ohlásil prestup do stavu manželského. Ani rekonvalescent Roman Drobňák.

Okrem novicov sa do kádra po dlhodobých zraneniach vracajú už uzdravené dlhoročné prešovské opory Peter Tumidalský a Tomáš Marušák.

Prešovčania hodlajú dávať však väčší priestor aj najtalentovanejším odchovancom klubu. Šiesti dorastenci, brankár Matej Vernarský, bratia Juraj a Lukáš Urbanovci, Samuel Orlovský, Šimon Michniewicz a Dávid Šterbinský minulý piatok podpísali s Tatranom Prešov profesionálne zmluvy.

Začnú tradične s košickými kickboxermi

V prvej fáze prípravy budú prešovskí hádzanári pokračovať v rokmi už overenej kondičnej spolupráci s košickými kickboxermi. Túto časť má na starosti asistent a šéftréner mládeže v Tatrane Prešov Ivan Pompoš.

Hlavný tréner, Srb Djordje Rašič sa ujme práce po deviatom júli, keď sa začne domáci prípravný blok, v rámci ktorého už hádzanári prejdú aj na herné činnosti.

V rámci neho má Tatran štartovať na plážovej hádzanej v Prešove a 17. 7. vyrazí do nemeckého Esslingenu. Do tohto mesta pozvali organizátori tím slovenského majstra na exhibičný turnaj, ktorého zápasy sa budú hrať na námestí. Popri tom im však zabezpečili všestranné podmienky na tréningy i regeneráciu.

Od 24. júla bude príprava pokračovať opäť doma a na rad prídu ďalšie prípravné stretnutia. V polovici augusta čaká Prešovčanov medzinárodný turnaj v nemeckom Chemnitzi a po ňom rovnako silno obsadený v poľských Kielcoch.

Ťahanice okolo prestupu stále pokračujú

Otáznik pred pár dňami ešte visel nad príchodom Andreja Petra, ktorý si doliečoval zranenú achilovku v Nemecku.

„Andrej bol v Prešove už pred pár dňami,“ prezradil nám Miloslav Chmeliar. „Obzrel si byt, ktorý prevzal po odchádzajúcom Kukrikovi. Dnes by sa mal riadne zapojiť do prípravy s naším mužstvom. To isté platí aj o Honzovi Sobolovi, ktorý to ale v Prešove už dobre pozná.“

Najhorúcejšou prestupovou témou sú ale stále záležitosti okolo možného príchodu slovenskej reprezentačnej spojky Olivera Rábeka do majstrovského Tatrana.

V rukách to zatiaľ majú právnici hráča i klubov z Prešova a Nových Zámkov. Tie, ako už vyšlo na známosť, by Rábeka aj Tatranu pustili, ale za v súčasnom hádzanárskom svete nevídaných 170–tisíc eur.

„Na základe informácií právnikov Oliver Rábek dal výpoveď zo zmluvy. K Novým Zámkom ho teda viaže už len to, že stále je registrovaný ako hráč HC Štart Nové Zámky. O platnosti či neplatnosti zmluvy ale musí niekto rozhodnúť. Aby sme veci urýchlili, s Novými Zámkami sme sa snažili dohodnúť mimosúdnou cestou. Boli sme ochotní HC Štart zaplatiť za Rábeka nejaké peniaze. Lenže oni stále tvrdošijne trvajú na svojom a chcú tú priam neuveriteľnú sumu. Takže zrejme iná cesta, ako súdna, v tomto prípade nie je. Z informácií právneho zástupcu O. Rábeka viem, že HC Štart podal na prešovský okresný súd, lebo Rábek je už občanom Prešova, žalobu o neplatnosti výpovede a vydanie predbežného opatrenia. Čo bude nasledovať ďalej, to je už otázka na právnych zástupcov. Prípadne si treba počkať na rozhodnutie súdu. Podľa toho sa potom zariadime. V talóne máme ďalších adeptov na post ľavej spojky. Uvidíme, aký vývoj budú mať veci okolo Rábeka a po konzultácii s trénerom Rašičom sa rozhodneme pre nejakú alternatívu.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Hádzanársky majster štartuje prípravu na novú sezónu