Hádzanári Tatrana Prešov pilujú kondičku na Štrbskom Plese

Reprezentačný pivot Tatrana Andrej Petro v horskom vydaní.
Reprezentačný pivot Tatrana Andrej Petro v horskom vydaní. (Autor: tanpo)
Sportnet|15. júl 2015 o 00:00

Minulú stredu sa na prípravu vydali do Vysokých Tatier hádzanári slovenského majstra.

Minulú stredu sa na desaťdňovú prípravu vydali do Vysokých Tatier hádzanári jedenásťnásobného slovenského majstra. Výprava Tatrana Prešov si za prechodný domov zvolila hotel FIS na Štrbskom Plese.

PREŠOV. Rastislav Trtík, tréner poverený zatiaľ vedením prípravy po štyroch rokoch slovenského účastníka skupinovej fázy Ligy majstrov, pokračujúceho v sezóne 2015/2016 aj v nadnárodnej SEHA GSS lige i slovenskej extralige, má na tatranskom sústredení sedemnásťčlenný káder.

Doma ostali zranený O. Rábek, rekonvalescent M. Šárpataky i po turnaji vo Švédsku juniorskí reprezentanti Ľ. Šárpataky a R. Wilga.

Nie všade majú takéto vymoženosti

„To, že sme momentálne na sústredení vo Vysokých Tatrách, nie je v dnešnej dobe až taká samozrejmosť, ako sa môže niekomu zdať,“ rozhovoril sa na margo tatranského pobytu tréner prešovských hádzanárov R. Trtík.

„Poznatky mám z viacerých klubov, napríklad aj nemeckých klubov v Rostocku či predtým v Melsungene. Nie všade sa dávajú prostriedky na nutné veci súvisiace s tréningovým cyklom, prípravou mužstva i jednotlivcov. Je tu teda dôkaz, že Tatran Prešov je klub, ktorý má určité európske parametre, imidž a úroveň. Nuž a fakt, že v Tatrách môžeme byť desať dní, je možno aj výsledok určitej dôvery medzi majiteľom klubu Miloslavom Chmeliarom, mnou a tímom. I toho, že takto vynaložené peniaze sú dobrá investícia do mužstva, ktoré čaká veľmi náročná sezóna. Už je známe, že Tatran Prešov je nasadený do ťažkej skupiny C Ligy majstrov. Takže jednoznačný cieľ je pripraviť sa čo najlepšie na silných súperov, ktorí nás v nej čakajú. Už teraz otvorene vravím, že náš cieľ je obsadiť jedno z dvoch postupových miest. Preto, aby sme ho zvládli, urobíme v príprave maximum. Aj preto začíname prípravným blokom na Štrbskom Plese, aj preto tu máme štvorfázové tréningy.“

Foto k článku: tanpo

Nie je to len o behaní a posilňovaní

V tej súvislosti sme začuli, že hádzanári prešovského Tatrana si musia ráno privstať .

„Štyri tréningové fázy nie sú zase len to tom, že by hráči stále iba behali a posilňovali, to iste nie,“ podotkol R. Trtík.

„Dozaista je to ale o určitom režime, v ktorom modelujeme aj situácie, ktoré v priebehu súťažného ročníka nastanú. Bude veľká záťaž, veľa cestovania, zápasy, po ktorých na odpočinok zostane minimum času a na plný plyn bude nutné vletieť do ďalšieho zápasu. Nuž a toto všetko sa tu modeluje záťažou, čo má zase ďalší fyziologický efekt. Môžem povedať, že po polovici pobytu to všetko mužstvo zvláda dobre. Jednotlivci sú v rôznom nastavení, v rôznej úrovni, rôznom veku a podľa toho sú reakcie na túto záťaž rôzne. Stretávame sa pritom aj s tým, že na určitý čas nám niekto z procesu vypadne. Väčšinou to ale nebolo nič vážne. Žiaľ, musím povedať, že trochu vážnejší problém vyvstal teraz. Rada Antla majú teraz v opatere maséri Š. Benko a J. Bílek. Vyzerá to ale tak, že za ním príde aj klubový lekár P. Klein. Ide ale o veci, ktoré s takýmto sústredením súvisia. Pravda je, že budíček máme trochu skôr. Po ňom nasleduje ranný výbeh, potom ideme na raňajky, po ktorých nasleduje jedna z najdôležitejších fáz dňa. V hoteli FIS máme naozaj výborné podmienky na regeneráciu, ale k dispozícii aj videomiestnosť, ktorú tiež využívame. Máme tu nejaké zostrihy zápasov, ale napríklad aj záznamy stretnutí ostatného Final Four Ligy majstrov. Krásne súboje, ktoré stojí za to pozerať, čomu sa z nich priučiť. Takže pracujeme tu aj teoreticky. Hlavne však využívame úžasné prírodné podmienky na Štrbskom Plese. Podnikáme aj vysokohorské túry. Niečo už máme za sebou, chystáme sa ešte na Rysy, môžeme využívať aj priestory športového areálu na Štrbskom Plese, napríklad i schodíky skokanského mostíka a, samozrejme, terény v okolí samotného jazera. Skrátka, možností je tu nepreberné množstvo. Ja osobne som zatiaľ s pobytom veľmi spokojný. Chlapci zase mojím pohľadom iste chápu, že pracovať na sebe musí každý aj v takýchto objemoch, aké tu majú naordinované.“

Tréner Trtík chváli aj krotí

Pozoruhodné sa nám zdá, že pri takej značnej záťaži, o akej R. Trtík hovorí, dokáže ešte vytiahnuť svojich zverencov na túry zo Štrbského Plesa do ešte vyšších polôh.

Z fotografií, ktoré máme k dispozícii, hádzanárov Tatrana dobrá nálada ani na nich neopúšťa...

„Ono je to iné, ak sa túra ide v „balíku“, ako keď ide niekto sólo či vo dvojici. Mali sme miesta, kde sme sa čakali, pretože nie všetci šli v rovnakom tempe. Tam sa navzájom hecovali, jeden druhého hore slovne potiahli. Takto aj vznikli zaujímavé fotografie, ktoré by sa asi inak, ak by sme sa nepočkali, dali len ťažko realizovať, keďže každý mal tempo výstupu iné,“ takto trochu zabŕdol do vlastných radov tiež dobre naladený tréner.
„Bolo to teda aj o súdržnosti partie. Zisťujem, že jadro tohto tímu je ozaj dobré. Tvoria ho skúsení hráči, ktorí toho majú za sebou ozaj dosť, ako trebárs Saša Radčenko, Rado Antl, Mišo Kopčo, Andy Petro, ku ktorým sa priradil jeden z novicov, brankár Vlado Božič. Potom je tu skupina veľmi talentovaných hádzanárov. Veľmi príjemne ma prekvapuje Luky Urban. Dávid Pogány doteraz veľa skúseností s vrcholovou hádzanou nemal, ale ako vidím, v Tatrane náročnej príprave zjavne prichádza na chuť. Výborne zatiaľ pracuje aj Domino Krok, ale aj Kubo Hrstka či Tomi Číp. Podľa mňa je tím dobre vyvážený, s dobrou štruktúrou. Taký, ktorý dokáže ovplyvniť aj takých búrlivákov, ako je novozískaný chorvátsky talent Ivan Ivkovič. Momentálne má trochu problémy zapojiť sa a úplne integrovať do tímu v zmysle vnímania, že je v klube, ako som už povedal, s európskymi parametrami. Je totiž rozdiel byť v klube, ktorý hrá niekde národnú ligu a klubom pravidelne hrajúcim vrcholné medzinárodné súťaže. On to asi teraz zrejme cíti. Verím však, že sa mu podarí adaptovať sa na nové pomery, že mužstvo ho do toho vtiahne a on sa stane jeho pevnou a užitočnou súčasťou. Z toho vyplýva, že na sústredení neriešime iba kondičnú, ale aj psychologickú stránku tímu.“

Deň na vypranie bielizne ...

Hádzanári Tatrana Prešov pobudnú na Štrbskom Plese do piatku sedemnásteho júla.

„Jeden deň budú mať chlapci voľno, počas ktorého si môžu dať vyprať bielizeň a následne pokračujeme domácim prípravným blokom. V Tatran handball arene príde na rad už aj práca s loptami. Budeme mať naozaj čo robiť, aby sme to všetko naakumulované v tatranskom prostredí dokázali transformovať na ne. Moje predstavy sú hrať rýchlu a dynamickú hádzanú. Iste, chvíľu to potrvá. Ako nám to postupne pôjde, na to nám poslúžia už zápasy na naplánovaných medzinárodných turnajoch, najbližšie na prelome júla a augusta v Šali.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Hádzanári Tatrana Prešov pilujú kondičku na Štrbskom Plese