Na Karpatskom pohári nesklamali. Slováci získavajú stratený rešpekt

Slovenskí hádzanári (v modrom) na Karpatskom pohári.
Slovenskí hádzanári (v modrom) na Karpatskom pohári. (Autor: Facebook: Slovak Handball Federation)
SITA|30. dec 2022 o 15:02

Slovenskí hádzanári zdolali domácich Rumunov a potrápili aj silný tím Egypta.

BRATISLAVA 30. decembra (SITA) - Slovenskí reprezentanti v hádzanej majú za sebou pomerne úspešný medzinárodný turnaj o Karpatský pohár v rumunskom meste Oradea, na ktorom obsadili konečné druhé miesto.

V prvom zápase zdolali domáci výber 31:30 a postúpili do finále, v ktorom podľahli účastníkom januárových majstrovstiev sveta z Egypta 29:33. Samotní zverenci španielskeho trénera Fernanda Guricha sú so svojimi výkonmi na podujatí relatívne spokojní.

"Odohrali sme dva dobré zápasy proti kvalitným súperom. Najmä ten druhý s Egyptom, s ktorým sa nestretávame každý deň. Myslím si, že sme podali celkom sympatické výkony.

Podarilo sa nám zdolať Rumunov, čím sme sa postarali o menšie prekvapenie. Celkovo treba naše vystúpenie hodnotiť pozitívne, hoci v ňom boli aj nedostatky. Skúšali sme si náš herný systém i vysunutú obranu. Išli sme do zápasov aj s tým, aby sme si vybudovali rešpekt.

Našimi výkonmi sme ho získali, hoci sme neboli v najsilnejšom zložení. Som rád, že to takto dopadlo," povedal pre oficiálny web Slovenského zväzu hádzanej (SZH) pivot Marek Páleš, ktorý strelil vo finále päť gólov.

"Turnaj hodnotím pozitívne. Sme veľmi radi, že sme zdolali Rumunov, ktorí si mysleli, že to budú mať s nami jednoduché a zahrajú si finále s Egypťanmi. Ukázali sme, že aj tento mladý výber bez viacerých skúsených hráčov môže uhrať dobrý výsledok.

Aj keď tam bolo stále dosť chýb, predviedli sme sa v pozitívnom svetle a konečne sme dokázali vyhrať. Pomaličky si budujeme rešpekt, ktorý sme stratili. Na ihrisku sme nechali všetko, takto sa bojuje za reprezentáciu," skonštatoval slovenský krídelník Lukáš Péchy.

Brankári vo finále nepomohli

Brankár Michal Martin Konečný významne prispel k triumfu nad Rumunmi, no so svojím výkonom vo finále nebol úplne spokojný.

"Ja som trochu sklamaný, lebo proti Egyptu sme my brankári až tak nepomohli chalanom. Bol to však pekný zápas, bojovali sme až do konca o každú loptu. Náš hlavný cieľ, získať si rešpekt, sme dosiahli už v dueli s Rumunmi.

V zápase s Egypťanmi sa dalo urobiť aj viac, ale vieme, kde sme my a kde oni. Hrali sme s popredným tímom pripravujúcim sa na MS. Išlo o vianočný turnaj, takže bolo dôležité, aby si každý zahral a naši mladí hráči zbierali skúsenosti. Verím, že ich dokážu uplatniť v ďalších dueloch."


Na chybách treba pracovať

Najlepší strelec slovenskej extraligy Juraj Briatka sa v zápase proti Rumunom zranil, no svojich spoluhráčov pochválil.

"Keďže sme zdolali Rumunov a uhrali dobrý výsledok s Egypťanmi, tak to vnímam pozitívne. Snažili sme sa plniť to, čo od nás tréner vyžadoval - agresívnu obranu, hrať rýchlo do protiútoku a v útoku byť neustále v pohybe bez lopty. To sa nám darilo.

Určite boli v našej hre aj chyby, na ktorých treba popracovať, ale z môjho pohľadu sme odohrali dobré zápasy. V zložení s viacerými mladými chalanmi, ktorí len získavajú skúsenosti, sme podľa môjho názoru nespravili hanbu a obstáli sme obstojne," myslí si ľavý krídelník Bojníc.

Po decembrovom turnaji v Rumunsku čakajú na Slovákov už v januári ďalšie tri herné previerky. Už 8. januára si v Trnave zmerajú sily s Čiľanmi, počas víkendu 14. a 15. januára 2023 potom v Kutnej Hore dvakrát vyzvú domácich Čechov.

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Hádzaná»Na Karpatskom pohári nesklamali. Slováci získavajú stratený rešpekt