Smiali sa a vtipkovali. Prekvapia Slováci na úvod ME veľkého favorita?

Slovenská reprezentácia na ME 2012, Radoslav Antl úplne vpravo.
Slovenská reprezentácia na ME 2012, Radoslav Antl úplne vpravo. (Autor: TASR)
Patrik Fotta|13. jan 2022 o 06:00

Antl mal dva pozitívne testy na covid.

KOŠICE. "Nebaví nás stále iba prehrávať. Uvedomujeme si, že zápasy v kvalifikácii ani príprave nám výsledkovo nevyšli. Chceme to však zmeniť a na ME zbierať body," vyhlásil kapitán slovenskej reprezentácie hádzanárov Ľubomír Ďuriš.

Slovákov v F-skupine na domácich majstrovstvách Európy čakajú zápasy proti Nórsku, Litve a Rusku. Prvé dva tímy postupujú do nadstavbovej časti.

Otvárací duel šampionátu odohrajú slovenskí hádzanári vo štvrtok večer v Steel aréne (od 20.30 naživo na RTVS Šport) proti hlavnému favoritovi skupiny. Nóri získali pred dvoma rokmi na ME bronzové medaily.

Napriek tomu sa zverenci trénera Petra Kukučku nechystajú duel vypustiť a šetriť sily na Litvu a Rusko.

"Vieme, kto proti nám stojí, ale my budeme hrať naplno. Chceme sa hneď od prvého zápasu dostať na pozitívnu vlnu. Proti Nórom teda pôjdeme na maximum," povedal na online tlačovej konferencii Ďuriš.

Hrajú stolný tenis aj šípky

Zostava na Nórov bude definitívne známa vo štvrtok ráno. Isté miesto by mal mať Tomáš Urban, ktorý aj v minulosti patril medzi opory reprezentácie.

Na otázku novinárov, či bude hrať na krídle alebo na spojke vtipne poznamenal: "Ak nastúpim v Steel aréne, budem šťastný," pousmial sa.

"Mal by som hrať na krídle. Taký je plán. Stať sa však môže všetko. Trénoval som aj na spojke a v posledných zápasoch sa mi tam celkom darilo. Mne osobne je to jedno. Hlavné je, aby sme uhrali čo najlepší výsledok," dodal Urban.

Slováci trávia čas v hoteli na Bankove, kde boli v minulosti ubytovaní aj hokejisti počas MS.

Vzhľadom na prísne opatrenia nemôžu chodiť ani na prechádzky von.

Marek Hniďák.
Marek Hniďák. (Autor: Peter Jesenský)

"Relaxujeme, ako sa dá. Hráme stolný tenis, šípky a podobne. Zatiaľ som nemal možnosť si zahrať proti všetkým. Maťo Briatka je veľký šípkar a Teo Paul hrá veľmi slušne stolný tenis," prezradil Urban.

Zažijú Hniďák a Smetánka veľký debut?

Tréner Peter Kukučka už má v hlave jasnú zostavu, ktorá vybehne proti Nórom. Až na jednu pozíciu.

"Pri jednom poste sa ešte stále rozhodujeme. Sú tam tri mená, ktoré pripadajú do úvahy. Uvidíme po poslednom tréningu," povedal Kukučka.

Ak by sa do zostavy dostali Marek Hniďák a Tomáš Smetánka, bola by to pre nich premiéra v reprezentačnom drese.

"Je aj takáto možnosť. Pre oboch by to bol veľký debut. S oboma som sa o tom bavil, mali by to zvládnuť, ak by nastúpili. Dôležité je, aby to ustáli najmä z psychickej stránky," skonštatoval slovenský tréner.

S Antlom si budú počas zápasu volať

Od Nórov očakáva, že zápas nepodcenia a nastúpia v plnej sile. Severania majú podľa Kukučku vyvážený tím, v ktorom je ťažké nájsť slabinu.

"Neprišli sem iba na výlet. Posledné roky majú najvyššie ambície. Potvrdiť to budú chcieť určite aj proti nám. Na druhej strane, my sa dopredu nevzdávame a nepôjdeme do zápasu ako dobytok na porážku," vyhlásil kormidelník Slovákov.

Zaobísť sa bude musieť bez svojho asistenta Radoslava Antla, ktorý mal aj druhý test na covid pozitívny. Šampionát tak bude sledovať len z domu na diaľku.

"Bol z toho zronený a sklamaný. Mne bude veľmi chýbať. Zadal som mu však úlohy. Bude dôkladne sledovať zápas cez televízny prenos. Budeme spolu v kontakte, napíšeme si a cez polčas si aj zavoláme, aby mi povedal svoje postrehy."

Som jasná jednotka, vtipkoval Paul

V bráne sa predstaví jeden z dvojice Teodor Paul a Marián Žernovič. V nabitom nórskom tíme si musia dávať pozor na všetkých strelcov, ktorých si detailne analyzujú.

"Zatiaľ sa mi o nich, chvalabohu, nesníva. Sú aj krajšie veci, o ktorých sa dá snívať. Dôkladne si ich pohyby preskúmam na videu zopár hodín pred zápasom, aby som to mal v hlave čerstvé," skonštatoval Paul.

Aká je nálada medzi trojicou nominovaných brankárov a ako vnímajú svoje pozície?

"Ja som jasná jednotka, Žernovič je štvorka a Mišo Konečný je päťka," odľahčil košický rodák na margo svojich kolegov.

"Máme navzájom veľmi dobrý vzťah. Často sa spolu rozprávame o súperoch aj o iných veciach," povedal Paul.

Vstupenky si medzi sebou posúvajú

Ako jeden zo štyroch Košičanov v slovenskom tíme priznal, že záujem o vstupenky na zápasy od rodiny a kamarátov je enormný.

Lístky, ktoré hráči dostali, sú však vzhľadom na zníženú kapacitu haly obmedzené.

"Meníme si ich aj s ostatnými chlapcami. Tí, ktorí vedia, že ich nevyužijú alebo im nejaké zostali, nám ich ochotne posúvajú. Už ich máme celkom dosť," priznal Paul, ktorý zavtipkoval na adresu univerzála a ďalšieho Košičana Tomáša Urbana.

Plná Steel aréna počas zápasu Slovensko - Švédsko.
Plná Steel aréna počas zápasu Slovensko - Švédsko. (Autor: TASR)

"Vravel, že môže hrať na akomkoľvek poste. Azda nepôjde do brány, lebo ak sa mu v nej bude dariť tak ako v Nemecku na pozícii spojky, my brankári môžeme ísť domov."

Slaninka: Nóri sú svetová extratrieda

Miesto v základnej zostave by nemalo ujsť ani Jakubovi Prokopovi. Ten sa stihol dať zdravotne do poriadku a je pripravený hrať.

"V posledných tréningoch som už žiadne bolesti nohy nepociťoval. Malo by to byť úplne v poriadku. Budem sa snažiť odviesť najlepšiu prácu pre tím," povedal Prokop.

Na štart ME sa teší i pivot Martin Slaninka. Verí, že aj menší počet ľudí na tribúnach dokáže vytvoriť búrlivú atmosféru.

Najnáročnejší duel očakáva na záver proti Rusom.

"Vtedy to bude asi najviac bolieť. Bude to tretí zápas za päť dní," povedal Slaninka.

Proti Nórom chcú slovenskí hádzanári predviesť predovšetkým bojovný výkon, za ktorí sa nebudú musieť hanbiť.

"Ťažko pri nich brániť len jedného hráča. Všetci sú nebezpeční. Majú robustných pivotov a rýchle krídla. Nóri sú svetová extratrieda, o tom sa ani nemusíme baviť. My chceme urobiť všetko pre to, aby sme postúpili zo skupiny," vyhlásil Slaninka.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Hádzaná»Smiali sa a vtipkovali. Prekvapia Slováci na úvod ME veľkého favorita?