Po dvojitom k.o. sa zdvihli. Slovenky sa pozrú do zrkadla pravdy

Tréner Pavol Streicher na reprezentačnom zraze.
Tréner Pavol Streicher na reprezentačnom zraze. (Zdroj: SZH)
Titanilla Bőd|13. apr 2021 o 16:45 (aktualizované 17. apr 2021 o 13:33)

Hádzanárky čaká dvojzápas so Srbskom.

Od veľkého úspechu ich delia dva zápasy. Slovenské hádzanárky sa v play off o svetový šampionát stretnú so Srbskom.

Prvý zápas je na programe v sobotu o 18.00 v Šali, odveta sa hrá v budúcu stredu v Belehrade, tiež o 18.00. Aké zmeny sa udiali v nominácii a čo môže platiť na Srbky, prezradil reprezentačný tréner PAVOL STREICHER.

Tím ste preberali pred dvoma rokmi, keď Slovenky v baráži o postup na svetový šampionát dva razy vysoko prehrali so Švédkami. Vtedy ste sa vyjadrili, že družstvo je v stave ako boxer po dvojitom k. o. V akom stave je váš tím teraz?

Verím, že sme sa zdvihli, že sme urobili krok dopredu, aj čo sa týka hry družstva aj jednotlivých hráčok. Pokračujeme v procese omladzovania. Teší ma, že máme veľa talentovaných dievčat, ktoré sme v priebehu tých dvoch rokoch zaradili do kádra.

Na začiatku som povedal, že sa budeme orientovať na rok 2024. Teraz sme akoby v polovici cesty. Tento dvojzápas bude zrkadlo pravdy, ukáže nám, kde sa nachádzame. Predkvalifikáciu musíme brať s rezervou, lebo tam neboli takí súperi, aby sme mohli kalkulovať, že sme sa už dostali na úroveň druhého výkonnostného koša.

Môže byť aspoň mentálna výhoda, že Slovenky majú za sebou úspešný predkvalifikačný turnaj, kde zdolali aj Ukrajinu, kým Srbky sú sklamané po nevydarenej olympijskej kvalifikácii?

Nemyslím si. To nebude hrať vôbec žiadnu rolu. Ony sa nachádzajú v novej situácii, všetky sú šťastné, že majú trénera, ktorého si želali. Dokonca to deklarovala aj prezidentka zväzu.

Po neúspešnej olympijskej kvalifikácii sa stal trénerom srbskej reprezentácie Slovinec Uroš Bregar. Ako to môže ovplyvniť túto baráž?

Hráčky sa tešia, že sa zbavili predchádzajúceho trénera. Mali tam údajne nejaké rozpory, ale ja sa tým nechcem zaoberať. Bregar je veľmi obľúbený tréner, ukázal už v Ľubľane, že s družstvom, ktoré má obmedzené finančné prostriedky, dokáže konkurovať najlepším družstvám v Európe. Určite je to posilnenie pre družstvo Srbska.

Môže nový tréner nastaviť nejakú inú taktiku?

Nemyslím si. Je natoľko inteligentný, že vie, že za zopár dní nemôže urobiť niečo radikálne. Bude sa orientovať na tie návyky, ktoré hráčky majú, možno nejaké detaily zlepší. Neočakávame výrazné prekvapenia v hre Srbska.

Ako môžu Slovenky uspieť proti kvalitnej obrane?

Pre nás bude kľúčová rýchlosť. Rýchlosť akcií, rýchlosť protiútoku. Vekový priemer hráčok Srbska je nad tridsať rokov. My máme mladý tím a to musí byť naša devíza. Máme družstvo, ktoré je schopné hrať rýchlu hádzanú a na to sa budeme orientovať v zápase so Srbskom.

Prvý zápas hráte doma, v Šali. Je to výhoda?

Výhoda je to v tom zmysle, že nemáme cestovný stres pred prvým zápasom. Môžeme sa pokojne pripravovať. Verím tomu, že sa dobre pripravíme.

Slovenské hádzanárky sa pripravujú v Bratislave.
Slovenské hádzanárky sa pripravujú v Bratislave. (Zdroj: SZH)

Boli ste nútený spraviť zmeny v nominácii?

Katka Pócsíková prerušila utorňajší tréning s bolesťami. Je to dlhšia záležitosť, uvidíme, ako to dopadne. Pozrie si to fyzioterapeut a uvidíme, či bude môcť pokračovať, alebo doplníme do nominácie Bibianu Štefánikovú z Michaloviec. Kristína Pastorková išla v utorok domov, lebo sa ukázalo, že problémy s achilovkou sú vážnejšie. Som rád, že sa nám po krátkom čase podarilo doplniť Barboru Königovú zo Šale vďaka porozumeniu zamestnávateľa. Tým pádom máme aj ďalšiu alternatívu v obrane. Ale musíme si dávať pozor na to, že striedať dve hráčky v útoku a obrane by bolo veľmi riskantné. Tam by vznikla veľká diera, najmä pri protiútokoch súpera. Musíme nájsť rovnováhu.


Aký program vás čaká do ešte soboty?

V stredu máme jednofázový tréning, dievčatá budú mať pohovory s mentálnym trénerom. Vo štvrtok trénujeme predpoludním, potom sa rozhodneme, či budeme mať poobede ďalší tréning, alebo, keď sa zlepší počasie, pôjdeme trošku do prírody. V piatok je na programe záverečný tréning a taktická príprava, v sobotu hráme. Predtým sa ešte samozrejme musíme ráno aj otestovať.

Váš tím delia od veľkého úspechu dva zápasy. Čo vidíte na hráčkach, ako sú nastavené?

Je to veľká motivácia. Chceme si dokázať, že sme sa výkonnostne pohli dopredu. Pre nás je dôležité, aby sme mali pocit, že sme odohrali dva dobré zápasy a či to v konečnom dôsledku bude stačiť alebo nie, to je zasa iná stránka veci.

Na postup bude treba, aby každá hráčka podala výkon na hranici svojich možností, možno aj niečo viac, a veľká súdržnosť tímu. Tieto atribúty sú potrebné k tomu, aby niektoré družstvo mohlo dosiahnuť úspech.

Slovenky na majstrovstvách Európy 2014 zdolali Srbky 23:21. Môžu byť vtedajšie skúsenosti návodom na úspech aj teraz?

To už je historická záležitosť. Je to moment, ktorý nás môže pozitívne motivovať, že sa to dá, už to dievčatá dokázali. Teraz je však už iná situácia a podmienky sú úplne rozdielne. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Hádzaná»Po dvojitom k.o. sa zdvihli. Slovenky sa pozrú do zrkadla pravdy