Gibraltár chce bojovať o futbalové MS, FIFA mu to nechce povoliť

Radosť futbalistov Gibraltáru po remíze 0:0 v prípravnom zápase so Slovenskom v novembri 2013.
Radosť futbalistov Gibraltáru po remíze 0:0 v prípravnom zápase so Slovenskom v novembri 2013. (Autor: TASR)
TASR|12. feb 2015 o 12:35

Medzinárodná futbalová federácia odmietla prijať Gibraltár za plnohodnotného člena. Zámorské územie Britského kráľovstva chce hrať kvalifikáciu o MS 2018.

LaUSANNE. Športový arbitrážny súd (CAS) vo švajčiarskom Lausanne bude 21.-22. mája riešiť sťažnosť Gibraltárskeho futbalového zväzu, ktorý chce svoj národný tím prihlásiť do kvalifikácie MS 2018. Informovala agentúra AP.

Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) odmietla vlani v septembri prijať Gibraltár za svojho plnohodnotného člena. Dôvodom sú stanovy FIFA hovoriace o tom, že členom sa nemôže stať uchádzač, ktorý sa nepovažuje za nezávislé územie. Výnimku v tomto smere tvoria len britské federácie Anglicko, Škótsko, Wales a Severné Írsko.

Zmeny stanov nastali v roku 2013 iba dva mesiace pred tým, ako Gibraltár prijali do Európskej futbalovej únie (UEFA) napriek odporu Španielska.

Gibraltár by chcel figurovať pri žrebe kvalifikácie MS 2018, ktorý sa uskutoční 25. júla v Petrohrade. Na to však potrebuje získať členstvo vo FIFA.

Gibraltár nachádzajúci sa na juhu Pyrenejského polostrova patrí medzi britské zámorské územia. Španielsko odovzdalo kontrolu nad ním Britom začiatkom 18. storočia. Španielske pokusy o jeho opätovné pripojenie stroskotali na troch referendách, v ktorých väčšina spomedzi približne 30-tisíc obyvateľov návrat pod španielsku kontrolu odmietla.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Gibraltár chce bojovať o futbalové MS, FIFA mu to nechce povoliť