Gereková dosiahla životný výsledok, v šprinte v Anterselve skončila štvrtá

Šprint v Anterselve vyhrala Bieloruska Darja Domračevová.
Šprint v Anterselve vyhrala Bieloruska Darja Domračevová. (Autor: TASR/AP)
TASR|23. jan 2015 o 15:54

Slovenka neurobila na strelnici ani jednu chybu a vylepšila svoje maximum z Oberhofu. Od tretieho miesta ju delilo necelých päť sekúnd.

ANTERSELVA. Slovenská biatlonistka Jana Gereková podala v 6. kole Svetového pohára v talianskej Anterselve životný výkon. V šprinte na 7,5 km obsadila 4. miesto.

Od víťaznej Bielorusky Darji Domračevovej ju delilo 55,2 sekundy. Druhá skončila vedúca žena priebežného poradia Svetového pohára Fínka Kaisa Mäkäräinenová (+26,9), tretiu priečku obsadila Nemka Laura Dahlmeierová (+50,4).

V Anterselve panuje ustálené počasie, ženy mali na šprintérskej trati optimálne podmienky. Slovenský biatlon sa spoliehal na Janu Gerekovú, ktorá štartovala s číslom päť.

Strácala v behu

Najskôr sa pozornosť naplneného štadióna sústredila na Bielorusku Domračevovú, ktorá sa opäť snažila znížiť bodovú stratu v hodnotení SP na Fínku Mäkäräinenovú.

Zastrieľala čisto. A rovnako sa darilo aj Gerekovej. Slovenka na Bielorusku strácala na medzičase po prvej položke len 6,3 sekundy.

Strelecké výkony boli pozoruhodne presné a Domračevová neurobila chybu ani v stoji. Čistú streľbu znovu absolvovala Gereková, ale na bieloruskú súperku v behu nabrala stratu 28,4 sekundy.

Na strelnici však pribúdali netrafené terče a šanca Gerekovej na popredné umiestenie sa zvyšovala. Bežecky sa trápila a v cieli bezvládne klesla na sneh.

Necelých päť sekúnd od pódia

Napokon skončila štvrtá. Dosiahla najlepší výsledok kariéry. A deviaty raz sa umiestnila v najlepšej desiatke. Jej doterajším maximom bola nedávna piata pozícia z Oberhofu z pretekov s hromadným štartom.

"Sme maximálne spokojní. Potrvdilo sa, čo som už povedal predtým v Oberhofe. Janka na takéto umiestenia má, no nelietame v oblakoch. Raz to vyjde, raz nie. Dôležité je, že sa nemáme za čo hanbiť," povedal tréner ženskej reprezentácie Pavel Kobela.

Od tretej Nemky Dahlmeierovej ju delilo iba 4,8 sekundy.

laura_r4293.jpeg

Šprint v Anterselve sa vydaril aj Nemke Laure Dahlmeierovej. Obsadila tretie miesto. FOTO - TASR/AP.

"Škoda, že mi to uniklo. Verím však, že sa čoskoro budem radovať aj zo stupňa víťazov. Pri mne málokto čaká, že budem pravidelne prenikať vo výsledkoch tak vysoko. A možno mi to aj vyhovuje. Aspoň cítim menší tlak a môžem znenazdajky zaútočiť," povedala v cieli Gereková.

Pri nepresnom výstrele Fínky Mäkäräinenovej na prvom terči v stoji sa v cieli mohla radovať z víťazstva Domračevová. Triumfovala 24-krát v kariére, piaty raz v sezóne.

Ďalšie slovenské reprezentantky Terézia Poliaková a Martina Chrapánová absolvovali súťaž zhodne s jednou chybou, Natália Prekopová bola na dvoch trestných okruhoch.

Chrapánová vďaka 38. miestu prvýkrát v tejto sezóne bodovala.

Anterselva - šprint žien na 7,5 km:

1. Darja Domračevová (Biel.) 19:57,8 (0 tr. okr.)

2. Kaisa Mäkäräinenová (Fín.) +26,9 (1)

3. Laura Dahlmeierová (Nem.) 50,4 (0)

4. Jana Gereková (SR) 55,2 (0)

5. Karin Oberhoferová (Tal.) 57,5 (1)

6. Franziska Hildebrandová (Nem.) 1:01,2 (1)

7. Nadežda Skardinová (Biel.) 1:09,5 (0)

8. Susan Dunkleeová (USA) 1:10,3 (1)

...

38. Martina Chrapánová 2:05,5 (1)

56. Terézia Poliaková 2:34,3 (1)

92. Natália Prekopová (všetky SR) 4:07,7 (2)

Priebežné poradie vo Svetovom pohári:

1. Mäkäräinenová 612

2. Domračevová 560

3. Semerenková 479

4. Vítková 452

5. Wiererová 446

6. Hildebrandová 407

...

25. Gereková 192

61. P. Fialková 20

67. Poliaková 13

79. Chrapánová 3

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Gereková dosiahla životný výsledok, v šprinte v Anterselve skončila štvrtá