Gáborík s Višňovským sú stále v nominácii, Šatan je mimo hry

Ľubomír Višňovský sa v drese NY Islanders v noci dostal do nominácie na zápas s Bostonom.
Ľubomír Višňovský sa v drese NY Islanders v noci dostal do nominácie na zápas s Bostonom. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|27. jan 2014 o 23:39

Hokejová zostava stále nie je definitívna. Trojicu zranených hráčov čaká kontrola u lekára. Stojíme si za pôvodnou nomináciou vrátane sparingpartnerov, tvrdí generálny manažér hokejistov Otto Sýkora.

BRATISLAVA. Šesťdesiatdva slovenských športovcov bude súťažiť na olympijských hrách v Soči. Je to druhá najpočetnejšia výprava. Väčšia bola iba vo Vancouvri.

Ako poslední pribudli do výpravy bobisti s pilotom Milanom Jagnešákom, hokejový tím doplnili obrancovia Milan Jurčina a René Vydarený.

Vladimír Vůjtek však má hlavu v smútku. Mužstvo mu oslabujú zranenia. Už teraz musel nahradiť dvoch obrancov a možno bude musieť pristúpiť k ďalším zmenám.

„René Vydarený bol v obrane prvým náhradníkom. Má dobrú sezónu v českej extralige. Je spoľahlivý, bol platným hráčom tímu aj na posledných dvoch šampionátoch,“ vysvetľoval tréner.

„U Jurčinu rozhodli jeho skúsenosti. V obrane sme nemali praváka. Je dobre stavaný, hrá dôrazne.“

Medzi šiestimi náhradníkmi, ktorí na zimné hry pocestujú, však nie je Miroslav Šatan. Tridsaťdeväťročný útočník tak v Soči hrať nebude.

Čakajú na zranených

Generálny manažér hokejovej reprezentácie Otto Sýkora nevidí dôvod, prečo by sa mali zaoberať prípadnou zmenou v súvislosti so Šatanom.

„Reguly nás nepustia. My sme len reagovali na zranenia dvoch obrancov a schválili sme namiesto nich nových, čo musíme zdôvodniť aj na úrovni Medzinárodnej hokejovej federácie. Inak si stojíme za pôvodnou nomináciou vrátane mien dočasných sparingpartnerov. Teraz musíme čakať, ako sa bude vyvíjať zdravotný stav Mariána Gáboríka a Marcela Hossu. Keby, nebodaj, neboli v poriadku, museli by sme to riešiť najneskôr do direktoriátu 11. februára,“ vravel Sýkora.

Jedným z dôvodov, prečo Šatan chýba, je jeho nedoriešený spor so Zdenom Chárom. Vůjtek sa k Šatanovi nechcel vyjadrovať.

V prípade zranenej trojice – Marián Gáborík, Ľubomír Višňovský a Marcel Hossa čaká lekár Vladimír Lupták na správy od kolegov zo zámoria. Koncom týždňa by malo byť jasné, kto z nich môže hrať.

„V prípade Gáboríka a Višňovského zostávame optimistami. Liečbu Hossu zhodnotíme koncom týždňa,“ vravel Lupták.

Krasokorčuliarku nevymenili

Nečakane sa vo výprave objavila krasokorčuliarka Nicole Rajičová. Krasokorčuliarsky zväz ju pôvodne nominoval. Mala lepšiu výkonnosť ako náhradníčka Monika Simančíková.

V Amerike žijúca Rajičová zdolala svoju súperku v uplynulom roku v troch zo štyroch pretekov, dosahovala vyššie skóre, vo svetovom rebríčku ISU je na 24. mieste. V januári na majstrovstvách Európy nesklamala – vybojovala 17. miesto.

Po schválení nominácie valným zhromaždením SOV zrazu chceli krasokorčuliari do Soči poslať Simančíkovú.

„Výkonný výbor SOV dospel k názoru, že nemá právomoc meniť rozhodnutie valného zhromaždenia, ktoré schválilo Rajičovú. Nevideli sme pre zmenu žiadny závažný argument,“ vysvetlil František Chmelár.

„My nemáme právo hodnotiť výkonnostné kritériá, ale ak by sme túto zmenu odsúhlasili, porušili by sme vlastné pravidlá. Táto situácia však ublížila obom dievčatám.“

Zmeny by mohli odsúhlasiť napríklad v prípade zranenia. „Presne, ako je to u hokejistov. Posledné zmeny v mužstve môžu urobiť pred začiatkom turnaja,“ dodala šéfka slovenskej výpravy Jana Gantnerová.

Prvá časť výpravy odlieta do Soči v piatok 31. januára. Hry otvoria o týždeň nato – 7. februára.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Gáborík s Višňovským sú stále v nominácii, Šatan je mimo hry