Futbalu v Starej Ľubovni svitá nádej na lepšie časy

Ján Fröhlich. Nový prezident MFK Stará Ľubovňa.
Ján Fröhlich. Nový prezident MFK Stará Ľubovňa. (Autor: Marián Dic)
Marián Dic|26. okt 2017 o 00:00

Ján Fröhlich: Pozdvihnutie tohto športu v našom klube potrebuje čas.

V minulom desaťročí prežíval futbal v Starej Ľubovni jeden zo svojich vrcholov, no postupne ho začali mátať ťažké časy. Na začiatku novej sezóny 2017/18 sa ale predsa dokázali otvoriť dvere pre opätovný a dlhodobo očakávaný rozvoj futbalu v MFK Stará Ľubovňa. Vzhľadom na niekdajšiu významnú históriu na slovenskej scéne si to iste zaslúži. Ten pravý kľúč k oživeniu futbalu nielen v klube, ale i v meste, sa spoločne s viacerými dôležitými osobnosťami snaží nájsť aj terajší prezident MFK JÁN FRÖHLICH. Bývalého hráča poľskej najvyššej súťaže a neskôr i navrátilca do rodnej treťoligovej Plavnice sme pred časom požiadali o rozhovor.

Pre staroľubovniansku verejnosť, ktorá je futbalu naklonená, bola pred štartom novej sezóny asi dosť neočakávaná skutočnosť, že po pôsobení na poste kormidelníka v susednej Plavnici ste sa stali prezidentom MFK Stará Ľubovňa. Čo vás v najväčšom rozsahu priviedlo k prekvapivému prechodu do tohto klubu, ktorý sa v poslednom desaťročí ocitol prakticky až na dne svojej pôsobnosti?

„Vzhľadom na dostatočný počet osobných skúseností, ktoré sa mi podarilo nadobudnúť, či už v priebehu hráčskej, ale aj funkcionárskej kariéry nielen v Poľsku, ale aj doma, rozhodol som sa ich uplatniť v inom futbalovom klube v okrese Stará Ľubovňa. V prvej polovici tohto roka som možno ani nepočítal s tým, že v staroľubovnianskom klube budem pôsobiť. V závere minulej sezóny sa však celkový vývoj situácie úplne zmenil, keď po jej skončení som sa so cťou rozlúčil s funkcionármi, hráčmi a ostatnými priaznivcami v treťoligovej Plavnici, ktorí ma počas môjho pôsobenia v tomto FK neustále podporovali a stáli pri mne pri úspešnej realizácii mojich snov v plavnickom futbale. Po skončení vlaňajšieho súťažného ročníka som ale plánoval svoje účinkovanie ukončiť, či už pre môj vek, ale i zdravotné problémy, ktoré sa mi v tretej lige častejšie vracali. Popritom som však veľmi hrdý na to, že spoločnými silami, či už s mojím trénerským kolegom Mariánom Solotrukom, ale aj ostatnými dôležitými osobami z realizačného tímu a samotnými hráčmi, sme za dobu piatich rokov dokázali v Plavnici vytvoriť vynikajúce podmienky. Navyše ma teší, že krivka výkonnosti tamojšieho seniorského mužstva stúpala z roka na rok, čoraz viac vyššie. Som rád, že pri pôsobení v tomto treťoligovom klube som mu nechával srdce a keďže som z neho odišiel s príjemnými pocitmi, dokázalo ma to motivovať do ďalšej cieľavedomej osobnej funkcionárskej dráhy pri futbale. Po príchode do piatoligového MFK som sa najprv stretol s primátorom mesta Stará Ľubovňa Ľubošom Tomkom, s ktorým sme sa dohodli na nastávajúcej spolupráci pri rozvoji futbalu v tomto meste. Spoločne sme rozobrali nielen celkovú filozofiu tohto športu, ale navrhli aj nastávajúce plány, podľa ktorých by mal tunajší futbal čo najsprávnejšie fungovať. Myslím si, že tento klub s bohatou futbalovou históriou na slovenskej scéne si to zaslúži. Potešilo by ma, keby sme ho spoločnými silami a s prejavenou podporou mesta i investorov oživili. Nezabúdam ani na moju najbližšiu rodinu, ktorá ma pravidelne veľmi podporuje a vždy stojí pri mojom napredovaní vo futbale.“

V staroľubovnianskom okrese vás mnohí priaznivci tohto kolektívneho športu poznajú dlhé roky ako jedného z najskúsenejších hráčov a v súčasnosti aj trénera. Tieto faktory by mohli priniesť veľký pokrok futbalu v Ľubovni.

„Po príchode do tohto klubu sme prišli na to, že terajší hráči majú určite dostatočný herný i výkonnostný potenciál. Prvoradá úloha pre nás je súčasnú situáciu v FK čo najsprávnejšie stabilizovať. Jeden z najdôležitejších krokov z nášho pohľadu bol nastaviť správny tréningový proces v tíme seniorov a zvýšiť disciplínu hráčov v mužstve. Z tohto pohľadu je dôležité počas sezóny vytvoriť v kolektíve ideálnu atmosféru a zvýšiť záujem hráčov. Ak si to väčšina z nich dokáže čo najskôr uvedomiť, nič im nemusí brániť v osobnom vývoji a napredovaní v ich kariére. Do nového ročníka sme vstúpili s plánom predvádzať solídny ofenzívny futbal pre oči diváka, ktorého by to bavilo a konečné výsledky by boli omnoho lepšie, než to bolo v minulosti. Dúfam, že počet a celková podpora fanúšikov na majstrovských stretnutiach budú hlavný ukazovateľ. Všetko si však žiada čas.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Futbalu v Starej Ľubovni svitá nádej na lepšie časy