Futbalový utorok: Päť zápasov, ktoré sa dnes oplatí sledovať

(Autor: SITA/AP)
Marek Bažík|19. nov 2013 o 16:01

Francúzi musia stiahnuť dvojgólové manko, Island sa pokúsi o zázrak v Chorvátsku. Kvalifikácia vrcholí barážovými odvetami.

BRATISLAVA. 53 európskych tímov bojovalo od vlaňajšieho septembra o 13 postupových miest na majstrovstvá sveta 2014 do Brazílie.

Dnes sa európska kvalifikácia uzavrie odvetnými barážovými stretnutiami a k už istým postupujúcim - Holandsku, Taliansku, Belgicku, Švajčiarsku, Nemecku, Rusku, Bosne, Anglicku, a Španielsku - sa pridajú ďalšie štyri tímy.

Najbližšie k účasti v Brazílii sú Grécko a Ukrajina, ktoré majú po prvých zápasoch dvojgólový náskok, ale žiadny tím nie je pred odvetou bez šance.

Viaceré ďalšie reprezentačné tímy dnes uzavrú rok prípravnými zápasmi. Asi najzaujímavejší sa hrá vo Wembley, kde Anglicko privíta Nemecko.

Slovákov zase preverí tím Gibraltáru, ktorý odohrá svoj prvý oficiálny zápas v histórii.

1.Francúzsko - Ukrajina (prvý zápas 0:2)

Francúzsko nechýbalo na majstrovstvách sveta 20 rokov, no po mizernom výkone v Kyjeve mu už neveria ani vlastní fanúšikovia.

Až 84 percent z 23-tisíc ľudí si v ankete na webe denníka Le Parisien myslí, že ich tím do Brazílie nepostúpi.

((anketa))

Ešte horšie dopadla odpoveď na otázku, či napriek všetkému podporujú reprezentáciu aj naďalej. Na „Áno“ kliklo iba 16 percent hlasujúcich.

Horší ako výsledok 0:2 bol pre fanúšikov pohľad na ich znudený tím, ktorý sa nedokázal zomknúť ani vo svojom najdôležitejšom dvojzápase.

„Jedno mužstvo hralo top zápas a my sme hrali, ako keby to bolo bežné stretnutie,“ hneval sa aj tréner Didier Deschamps.

Jeho hráči budú musieť v odvete ukázať väčšie zanietenie a aspoň pred médiami sa snažia. „Sme pripravení na ihrisku zomrieť,“ sľúbuje útočník Olivier Giroud.

Domácim môžu pomôcť absencie v inak výborne pracujúcej ukrajinskej obrane.

Oleksandr Kučer dostal v závere prvého zápasu červenú a pre karty nemôže hrať ani ľavý bek Artem Fedeckij, ktorý v prvom zápase eliminoval najväčšiu hviezdu súpera Francka Ribéryho.

Aj tak to budú mať Francúzi veľmi ťažké. Aspoň na predĺženie potrebujú čisté konto a dva strelené góly - a Ukrajina neinkasovala už v ôsmich zápasoch v rade.

Zápas sa začína o 21.00, vysiela ho Digisport 2.

fra1_res.jpg

2.Chorvátsko - Island (prvý zápas 0:0)

Aká je šanca, že krajina s 320-tisíc obyvateľmi poskladá futbalový tím schopný konkurovať v Európe a postúpiť na majstrovstvá sveta? Island ich má presne toľko a napriek tomu je jeden barážový zápas od účasti v Brazílii.

V odvete proti Chorvátsku mu v Záhrebe vďaka výsledku 0:0 z prvého zápasu bude stačiť aj akákoľvek iná ako bezgólová remíza. „Keď dáme gól, oni musia dať dva,“ upozorňuje tréner ostrovanov Lars Lagerbäck.

Chorváti napriek tomu zostávajú veľkým favoritom, no v posledných mesiacoch hrajú mizerne. V kvalifikácii boli dlho v hre o priamy postup, potom však z posledných štyroch stretnutí získali iba bod.

Aj Luka Modrič, najväčšia hviezda Chorvátov, priznal, že jeho reprezentačná forma sa ani zďaleka nepribližuje klubovým výkonom. „V chorvátskom tíme prechádzam krízou a celý tím sa trápi, ale skutočne neviem prečo,“ citoval ho britský Guardian.

Chorváti mohli rozhodnúť už v prvom zápase. Islanďania totiž dohrávali od 50. minúty oslabení, ale vďaka obetavému výkonu udržali čisté konto. „Niekedy je ťažšie hrať proti desiatim hráčom ako proti jedenástim,“ hodnotil nový tréner Chorvátov Niko Kovač, ktorý tím prevzal iba v októbri.

Domáci majú určite silnejší tím, ale pre Island, ktorý je najväčším prekvapením európskej kvalifikácie, to veľa neznamená. "Chorváti sú pod tlakom, pretože postúpiť musia. My nič také necítime," dodáva brankár Hannes Thor Halldórsson.

Zápas sa začína o 20.15, sledovať ho môžete online.

ice2_r2393_res.jpeg

3.Švédsko - Portugalsko (prvý zápas 0:1)

Najväčší ťahák európskej baráže zostal v prvom kole mierne za očakávaním, keď ani Zlatan Ibrahimovič, ani Cristiano Ronaldo neukázali to najlepšie, čo v nich je.

Najmä švédska hviezda bola v prvom zápase málo vidieť, ale na štokholmskom štadióne, ktorému dali prezývku 'Zlatan Arena', to môže byť úplne iný zápas.

Práve tu Ibrahimovič strelil 10 z posledných 11 reprezentačných gólov vrátane štyroch do siete Anglicka vlani na jeseň.

„Nemôžeme do zápasu bezhlavo vyletieť, ale musíme hrať útočnejšie (ako v Portugalsku) a snažiť sa držať loptu vyššie,“ hovorí švédsky záložník Sebastian Larsson. „Potom dostaneme Zlatana viac do hry.“

Proti Portugalčanom môže hrať nie práve najlepší stav ihriska aj počasie - podľa predpovede má byť večer okolo nuly - no podľa trénera Paola Benta pôjdu na víťazstvo.

„Máme minimálny náskok a vieme, že to nemusí stačiť,“ priznáva zase Ronaldo, strelec jediného gólu z prvého stretnutia. „Pokúsime sa streliť gól a ak sa nám to podarí, budú musieť streliť tri.“

Zápas sa začína o 20.45, vysiela ho Digisport 1.

por1_res_res.jpg

4.Rumunsko - Grécko (prvý zápas 1:3)

To, čo sa Grékom nepodarilo v kvalifikácii ani proti Lichtenštajsku, dokázali v baráži za vyše hodinu proti Rumunom: v prvom stretnutí v Aténach strelili tri góly a málokto pochybuje, že v utorok nepotvrdia postup.

Grécka taktika pred zápasom je jasná: „Nesmieme príliš riskovať. Našim cieľom bude udržať čisté konto, pretože ak dostaneme rýchly gól, môže nás to dostať do problémov,“ hovoril tréner Fernando Santos.

Podľa neho ešte nie je o ničom rozhodnuté. „Za sebou máme len jeden polčas.“

Ak chcú Rumuni uspieť, musia v prvom rade dať do poriadku chybujúcu obranu. Situáciu im sťažujú tresty pre oboch defenzívnych stredopoliarov Alexandruho Bourceanua a Costina Lazara, do zostavy by sa naopak mal vrátiť obranca Tottenhamu Vlad Chiriches. Prvý zápas nehral pre zlomený nos, v odvete by mal nastúpiť s ochrannou maskou.

Druhá úloha bude ešte ťažšia - začať riskovať a strieľať góly.

Gréci v kvalifikácii udržali čisté konto v ôsmich z desiatich zápasov. Ich obrana zlyhala iba raz, keď vlani v Bosne inkasovala trikrát a prehra 1:3 nakoniec Grékov stála prvé miesto v skupine.

Zápas sa začína o 20.00, sledovať ho môžete online.

gre1_res.jpg

5.Anglicko - Nemecko (prípravný zápas)

Neexistuje veľa top tímov, ktoré by pravidelne zlyhávali tak ako Albion. Zatiaľ čo všetci jeho európski konkurenti dokázali za poslednú dekádu urobiť top výsledok, Anglicko už roky neprešlo aspoň cez štvrťfinále veľkého turnaja.

Tím je stále do veľkej miery postavený na tridsiatnikoch, jeho hra vyzerá unavene, predvídateľne a je často nezáživná. Aj preto je pre neho príprava proti skvele hrajúcim Nemcom zaujímavým zrkadlom.

Od príučky 1:4 na MS 2010 sa Angličania nikam výrazne neposunuli. Sú o tri roky starší a v strede poľa sa spoliehajú na výkony mladého Jacka Wilshera, ktorý však momentálne nie je práve v top forme.

Nemci sa, naopak, ešte zlepšili a do tímu zabudovali množstvo ďalších talentovaných hráčov. Tréner Joachim Löw ich má teraz toľko, že nechal oddychovať Mesuta Özila, Philippa Lahma aj Manuela Neuera a zápas vo Wembley bude pre neho najmä príležitosťou experimentovať.

Najväčšou otázkou je, koho postaví vpredu. V nominácii sú iba dvaja útočníci - Miroslav Klose (130 zápasov za reprezentáciu) a Max Kruse (5 zápasov).

Anglicko má momentálne úplne iné problémy. V piatok po mdlom výkone prehralo s Čile 0:2 a aj keď ide o iba prípravu, duel s Nemeckom potrebuje vyhrať.

Zápas sa začína o 20.00. Ďalšie zaujímavé prípravné zápasy: Gibraltár - Slovensko (19.30, Slovak Sport 3, 1), JAR - Španielsko (20.00, Sport 1 v relive prenose od 21:30), Holandsko - Kolumbia (Amsterdam, 20.30), Poľsko - Írsko (Poznaň, 20.45), Rakúsko - USA (Viedeň, 20.45), Brazília - Čile (streda 02.00)

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Futbalový utorok: Päť zápasov, ktoré sa dnes oplatí sledovať