Futbalové retronávraty na ihrisko

Fotoreportáž z posledného ligového kola.
Fotoreportáž z posledného ligového kola. (Autor: reprofoto: Anežka Salokyová)
Anežka Salokyová|3. júl 2017 o 00:00

Ako sa darilo v športe pred troma desiatkami rokov a ako to zaznamenala vtedy tlač?

Záver mesiaca jún priniesol pred 30 rokmi okrem iného aj pestrú škálu noviniek v športe.

Inak to nebolo ani pri samotnom futbale. V ukážke jedného z článkov máme možnosť nazrieť do priebehu zápasu medzi dvoma súpermi – Tatran Prešov a Škoda Plzeň.

O tom, že Tatranu sa viac darilo na jar 1987 ako v jeseni 1986, ako aj množstvo iných pozoruhodných informácií, sa mohli čitatelia dozvedieť v príspevku o zaujímavých číslach a faktoch futbalovej sezóny.

Horúcou aktualitou v tom čase bol aj titul majstra Slovenska vo futbale, ktorí vybojovali dorastenci Tatrana.

20. jún 1987

Tatran naďalej prvoligový
Prvý polčas zápasu Tatran Prešov – Škoda Plzeň začal nervóznym a ustráchaným výkonom Prešovčanov. Redaktor Prešovských novín Ján Leško opísal zápas nasledovne.

Talášek v 2. min nastrelil ľavú tyč a o chvíľu neskôr brankára hostí Štichu parádnou strelou po prvýkrát prekonal Gombár. Na dlhé minúty to však bolo zo strany zeleno-bielych všetko. Hostia ovládli hru, strede poľa presnejšie a jednoduchšie kombinovali a nebezpečne zakončovali.

V 15. min trafil Kopřiva brvno Korpášovej brány a tesne pred vyrovnávajúcim gólom Homolu v 27. min Kovačič pravú tyč. Domáci sa opäť presadili až po zmene strán.

Po druhom góle, ktorý v 66. min zaznamenal Talášek držali taktovku pevne vo svojej moci. Výsledkom ich zlepšenej hry bol ďalší gól Tomčáka v 72. min po úniku od polovice ihriska, keď sa kľučkou dokázal zbaviť Sloupa, obísť i brankára Štichu a z uhla s prehľadom skórovať.

Zo zápisu – zostava Tatrana: Korpáš – Štefan, Labun, Madár, Stričko (88. Grňa) – Talášek, Rybár, Matta – Tomčák, Molka, Gombár. Žlté karty: Tomčák, Molka, Rybár – Kopřiva, Chaloupka.

23. jún 1987

Futbalová sezóna Tatrana 1986/87 v zrkadle čísel a faktov
Vždy po skončení ligového ročníka prinášali Prešovské noviny zaujímavé číselné údaje o výsledkoch, hráčskom kádri, ako aj ďalšie fakty, ktoré vyplynuli z účinkovania futbalistov Tatrana Prešov.

Čo sa týka hráčov, v priebehu ligy dal tréner Peter Majer príležitosť 22 hráčom, v jeseni 21 na jar 19. Všetkých 30 zápasov odohral iba jediný hráč – Talášek. V jeseni na všetky zápasy nastúpili Talášek, Rybár, Gombár, Tomčák, na jar Štefan, Talášek, Matta.

Do listiny strelcov Tatrana sa zapísalo 12 hráčov. Najlepším strelcom bol obranca Stričko so 7 gólmi. Po ňom nasledovali so 6 gólmi Molka a Gombár, Tomčák dal 5, Talášek 4, Matta a Madár po 2, po jednom pridali Rybár, Uškovič, Štefan, Labun a Grňa.

Stretnutia Prešova videlo celkove 117 171 divákov, na 15 štadiónoch v našej vlasti. Na futbalové ihrisko Tatrana prišlo za celú sezónu 52 404 priaznivcov zeleno-bielych.

Zápasy Tatrana rozhodovali 22 muži v čiernom. Trikrát pískali Dibitanzl, Havlíček a Pelíšek, po dva razy Bolek, Krchňák a Piškula, raz Pouček, Czető, Řezníček, Christov, Ulrich, Grégr, Vnuk, Strechaj, Hošek, Marko, Matušík, Rezák, Hora, Jašek a Stiegler.

30. júna 1987

V Prešovských novinách sa objavila fotka mladších dorastencov Tatrana Prešov, ktorí vybojovali titul majstra Slovenska vo futbale.

V poslednom majstrovskom zápase vyhrali v Bratislave nad Interom ZŤS 3:0 a bez ohľadu na ostatné výsledky, obsadili zverenci trénera Jána Pinku prvé miesto v SNL mladších dorastencov. Prešovský mládežnícky futbal teda ani v roku 1987 nezostal bez titulu.

Úspešný kolektív – zľava stoja: Milan Eštočin (asistent trénera), R. Štofan, P. Strihovský, Ľ. Plančár, Ján Pinka (tréner), A. Tkáč, Ľ. Tinický, R. Baran, S. Zápotocký, J. Kaleja (vedúci družstva). V podrepe zľava: M. Tartaľ, V. Zvara, Ľ. Puhák, S. Andrejko, P. Dzadik, R. Janiga, J. Kostelník, F. Adamčo. Chýbajú: D. Ferenc a K. Makara.
Úspešný kolektív – zľava stoja: Milan Eštočin (asistent trénera), R. Štofan, P. Strihovský, Ľ. Plančár, Ján Pinka (tréner), A. Tkáč, Ľ. Tinický, R. Baran, S. Zápotocký, J. Kaleja (vedúci družstva). V podrepe zľava: M. Tartaľ, V. Zvara, Ľ. Puhák, S. Andrejko, P. Dzadik, R. Janiga, J. Kostelník, F. Adamčo. Chýbajú: D. Ferenc a K. Makara. (Autor: reprofoto: Anežka Salokyová)

Článok vyšiel v týždenníku MY Prešovské noviny, číslo 25, v predaji od 27. 6. do 3. 7.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Futbalové retronávraty na ihrisko