Futbalisti si chcú v Luxembursku spraviť náladu na Andorru

TASR|8. feb 2011 o 10:32

Úloha jasného favorita prináleží slovenským futbalistom v stredajšom prípravnom meraní síl s Luxemburskom.

LUXEMBURG. Úloha jasného favorita prináleží slovenským futbalistom v stredajšom prípravnom meraní síl s Luxemburskom (20.15 h na Štadióne Josyho Barthela v Luxemburgu).

Napriek viacerým absenciám (zranení sú Róbert Vittek, Filipovia Hološko a Šebo, Marek Čech) chcú zverenci trénera Vladimíra Weissa naskočiť na víťaznú vlnu a zdvihnúť si sebavedomie pred úvodnou jarnou misiou kvalifikácie ME 2012, ktorá ich čaká 26. marca v Andorre.

Luxembursko vybrali zámerne

Generálku s Luxemburskom, ktoré akostne patrí do najnižšej európskej triedy a jeho hráči majú prevažne štatút amatérov, si slovenská strana vybrala zámerne: "Zvolili sme prípravu so súperom, ktorý je typologicky podobný nášmu najbližšiemu kvalifikačnému rivalovi Andorre. Nečaká nás však ľahký zápas. Luxemburčania majú veľmi dobrú organizáciu hry a viacerých šikovných hráčov. Uvidíme, ako sa naši hráči dokážu presadiť proti hlbokej defenzíve súpera," povedal pre TASR asistent trénera Michal Hipp, ktorý má aktuálne 131. tím rebríčka FIFA dôkladne zmapovaný.

"Luxemburčania sú na poslednom mieste v ťažkej kvalifikačnej skupine, v ktorej zatiaľ získali len jediný bod a nestrelili gól. Odohrali však veľmi dobrý zápas doma s Bieloruskom, v ktorom remizovali 0:0 a tiež vo Francúzsku, kde prehrali 0:2." Pravá Weissova ruka varuje, že podcenenie súpera by sa mohlo vypomstiť: "V minulej kvalifikácii zdolali Švajčiarov, takže nie je to žiadny trpaslík. Od roku 2005, keď sme tam za trénera Galisa vyhrali 4:0, spravili Luxemburčania veľký pokrok."

Pred prvým zápasom v tomto roku trápia slovenské mužstvo zranenia hráčov. "Je to fakt, s ktorým nič neurobíme. Je pravda, že nám chýbajú hráči do ofenzívy, ale šancu ukázať sa aspoň dostanú iní. Oravec a Nemec sú iné somatotypy a na ťažkom teréne by sa mohli presadiť," dodal Hipp.

Potrebujú dobrý výsledok

Slováci potrebujú dobrý výsledok ako soľ. Koncom minulého roka, historicky najúspešnejšieho v dejinách, im totiž došla para. Po výbornom vstupe do kvalifikácie ME 2012 a výhrach nad Macedónskom a v Rusku (oba 1:0) prišla prehra 1:3 v Arménsku a domáca remíza 1:1 s Írskom.

Po nej Slovensko zimuje na 4. mieste tabuľky B-skupiny so ziskom 7 bodov, s deviatimi vedú Rusi. Zatiaľ v poslednom vystúpení v novembri na Pasienkoch Hamšík a spol. podľahli Bosne a Hercegovine 2:3. Ani štatistika prípravných zápasov pod vedením Vladimíra Weissa nevyznieva priaznivo - z trinástich zápasov od augusta 2008 vyhralo Slovensko tri, rovnaký počet remizovalo a sedemkrát prehralo.

Otázne je, ako tréner Weiss poskladá zostavu. Šancu odkrútiť si reprezentačný debut má Marián Kello, ktorý v Heart of Midlothian podáva výborné výkony a v škótskej lige patrí medzi najlepších brankárov. Na druhej strane zápasová prax chýba slovenskej brankárskej jednotke Jánovi Muchovi, ktorý v Evertone nechytá, lenže v reprezentácii nachádza potlačenú hernú pohodu a požíva dôveru realizačného tímu. V útoku by mohli dostať šancu Tomáš Oravec, Adam Nemec i ďalší hráč do ofenzívy František Kubík, ktorý by v takom prípade rovnako ako Kello debutoval v "nároďáku".

Na zraze pred duelom s Bosnou síce legionár ADO Den Haag bol, ale pre zranenie musel premiéru v drese s dvojkrížom odložiť. Zdravotné problémy má stopér Martin Škrtel, ktorý vynechal pondelkový tréning. Nad jeho štartom visí otáznik.

Zápas Luxembursko - SR vysiela v priamom prenose televízna stanica Digi Sport. Hlavným rozhodcom je 34-ročný Francúz Olivier Thual, asistentmi sú jeho krajania Fredji Harchay a Laurent Stien. Dejiskom v poradí tretej vzájomnej konfrontácie je útulný Štadión Josyho Barthela s kapacitou máličko presahujúcou 8000 miest.

Luxembursko - SR /streda 9. februára o 20.15 h/

predpokladané zostavy:

Luxembursko: Joubert - Schnell, Siebenaler, Hoffmann, Martino - Peters, Payal, Bettmer - Da Mota, Kitenge - Deville

SR: Mucha - Pekarík, Pečalka, Ďurica, Zabavník - Karhan - Weiss, Hamšík, Jendrišek - Nemec, Oravec rozhodcovia: Thual - Harchay, Stien (všetci Fr.)

Nachádzate sa tu:
Domov