Čestný chlapec odišiel priskoro. Vražda bývalého brankára šokovala futbalovú verejnosť

Tréner Karol Kisel a tréner brankárov Július Nôta v Rimavskej Sobote.
Tréner Karol Kisel a tréner brankárov Július Nôta v Rimavskej Sobote. (Autor: Rimava.sk)
Titanilla Bőd|24. feb 2024 o 08:00

Za vraždu nebol nikto odsúdený.

RIMAVSKÁ SOBOTA, BRATISLAVA. V Rimavských Janovciach vraj väčší pohreb nebol. Pred cintorínom parkovali desiatky áut so značkami z celého Slovenska i z Maďarska.

Futbalisti, tréneri, fanúšikovia, rodinní príslušníci, kamaráti, známi.

Takmer dvetisíc ľudí sa prišlo rozlúčiť s Júliusom Nôtom, bývalým futbalovým brankárom a trénerom brankárov Rimavskej Soboty.

Stalo sa to pred pätnástimi rokmi.

Obľúbeného Julka zavraždili len niekoľko desiatok metrov od jeho domu.

Stala sa hrozná vec

Neznámy páchateľ naňho zaútočil nožom blízko cesty k čističke odpadových vôd.

Nôta bol aj aktívny poľovník, v to osudné popoludnie sa vybral na prechádzku so svojím psom a mal pri sebe aj pušku. Útočník sa k nemu údajne priblížil so slovami: „Tá puška by sa zišla a dala sa speňažiť.“ V pästi držal otvárací nôž a pýtal sa Nôtu, či má povolenie na zbraň. Bývalý brankár mu odpovedal: „Čo ťa do toho?“

Páchateľ ho potom nožom bodol do oblasti krku.

Udalosť z diaľky videl svedok, ktorý rýchlo zavolal lekársku pomoc, no brankárovi sa už nedalo pomôcť.

Vtedajší hráči Rimavskej Soboty nikdy nezabudnú, čo robili 20. februára 2009, keď sa o strašnej správe dozvedeli.

„Bol som s malou dcérou v telocvični, hrala tenis, keď mi zavolal funkcionár Janči Oštrom. Stala sa hrozná vec, vravel mi. Jula podrezali, je mŕtvy. Takmer som v tej telocvični odpadol,“ povedal pre Sportnet Jozef Pisár.

Hneď si sadol do auta a vybral sa do Rimavských Janoviec. Cesta však bola uzavretá, k miestu činu, samozrejme, nikoho nepustili.

„Dlho som sa nevedel vyrovnať s tým, čo sa mu stalo,“ priznal Pisár. S Nôtom vyrastal a spolu prešli všetkými vekovými kategóriami.

Obaja boli ročník 1971, obaja pochádzali z okolia Rimavskej Soboty, Pisár z Padaroviec, Nôta z Rimavských Janoviec.

Tréner ich vyháňal z ihriska

„Pamätám si, že sme k nim často chodili a pomáhali sme im. Nosili sme slamu, lebo chovali kravy a iné zvieratá. Jeho mamka nám dala jesť, bolo to také rodinné,“ vravel pre Sportnet Košičan Anton Spišák, ktorý prišiel do Rimavskej Soboty v deväťdesiatych rokoch ako mladý hráč.

Spolu zažili slávne časy, keď Soboťania za dva roky postúpili z tretej ligy až do najvyššej súťaže.

Potom sa ich futbalové cesty rozišli, no raz sa stretli v Chorvátsku na sústredení. „On hral vtedy za Diósgyőr a ja za Bardejov. Boli sme v tom istom hoteli, ešte nejaký jeho spoluhráč nám spravil spoločnú fotku,“ poznamenal Spišák.

O vražde sa dozvedel zo správ. „Popísalo sa okolo toho veľa, ale neviem, či sa ešte niekedy dozvieme, čo sa stalo. Nejde mi to celé do hlavy,“ povzdychol si.

„Často sme po tréningu zostali na ihrisku, skúšal som centre, alebo som mu strieľal na bránu. Tréner nás už vyháňal z ihriska. Julko bol už v tej dobe profesionál, neriešil diskotéky,“ poznamenal Spišák.

Gól z jedenástky

V poslednom kole II. ligy v sezóne 1995/96 privítala Rimavská Sobota Trenčín. Na štadión prúdili tisícky ľudí a chystala sa veľkolepá oslava. Mužstvo už malo istý postup do najvyššej súťaže. Bola to historická chvíľa, Rimavská Sobota nikdy predtým ligu nehrala.

Hráči vybehli na ihrisko s farebnými šatkami na hlavách, v rukách držali kvetiny, ktoré hádzali nadšeným fanúšikom.

„Bola to fantázia,“ spomínal na postupový ošiaľ vtedajší tréner Rimavskej Soboty Karol Kisel.

V tom poslednom stretnutí s Trenčínom strelil prvý gól domácich trénerov syn Karol Kisel mladší. Keď Rimavská Sobota mohla kopať penaltu, za loptu sa nepostavil kanonier Jozef Pisár, ale netradične brankár Július Nôta a suverénne premenil.

O niekoľko týždňov neskôr, už pred ligovým zápasom zaznela z ampliónov na štadióne báseň z pera jedného fanúšika:

„Prídu už k nám veľké mužstvá: Inter Miláno, Barcelona…
Desať gólov do ich siete!
Osem strelí Jožko Pisár a dva pridá Nôta!“

Sedemtisíc dolárov

Nôta bol brankár Rimavskej Soboty aj v prvej sezóne medzi elitou. Pred jarnou časťou sa však zranil a do klubu prišiel Juraj Kakaš, ktorý ho už do bránky nepustil.

Kariéra Nôtu pokračovala v Maďarsku.

Pôsobil v Diósgyőri, v Dunaújvárosi, chytal aj za Zalaegerszeg, Kispest Honvéd i Vasas. Jeho výkony často vyzdvihovala aj miestna tlač. V maďarskej najvyššej súťaži odohral 82 zápasov.

S Diósgyőrom si zahral aj pohár Intertoto. Po súboji proti maltskému klubu Sliema Wanderers sa Nôta opäť dostal do správ, no tentoraz nie pre brankárske zákroky.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Čestný chlapec odišiel priskoro. Vražda bývalého brankára šokovala futbalovú verejnosť