Dobré správy pre futbalové Michalovce: Návrat Igora Žofčáka a predĺženie zmluvy Žigu Frelihu

Tréning v rámci zimnej prípravy futbalového klubu Zemplín Michalovce
Tréning v rámci zimnej prípravy futbalového klubu Zemplín Michalovce (Autor: TASR)
Svjatoslav Dohovič|8. jan 2024 o 18:00

Tréner Peter Struhár chce päť až šesť posíl.

MICHALOVCE. Zatiaľ bez výraznejších zmien v kádri začali zimnú prípravu na jarnú časť Niké ligy futbalisti MFK Zemplín Michalovce, ktoré sú spolu so Zlatými Moravcami jedným z dvoch klubov, ktoré nedokázali v jesennej časti zvíťaziť ani v jednom z 18 ligových zápasov.

So 6 bodmi za šesť nerozhodných výsledkov sa krčia na predposlednom mieste tabuľky s dvojbodovým náskokom na Zlaté Moravce a šesťbodovou stratou na FC Košice.

Trénerovi Petrovi Struhárovi sa na prvom tréningu hlásilo 25 hráčov z jesenného kádra a navrátilcov z hosťovaní.

Cieľ je zachrániť ligu

Zatiaľ v mužstve chýbali nové tváre, ktoré sú podľa Struhára potrebné na to, aby sa podarilo zachrániť.

„Prvoradý cieľ je určite zachrániť ligu pre Michalovce. Začiatkom leta sa dozvieme, či sa ho podarí splniť. Budeme sa pre to snažiť urobiť maximum. Aby sme vyskladali dobrý tím pre boj, ktorý nás čaká,“ povedal Struhár pred prvým tréningom.

Tréner MFK Zemplín Michalovce Peter Struhár
Tréner MFK Zemplín Michalovce Peter Struhár (Autor: TASR)

Už po neúspešnej jeseni hovoril o tom, že mužstvo potrebuje doplniť o päť či šesť kvalitných hráčov.

„Musíme zlepšiť niektoré veci, ktoré nám robili problém a keď to urobíme, tak víťazstvá prídu. Myslím efektivitu, súdržnosť, silu a emóciu, ktoré vložíme do výkonov. Prioritou je nájsť jedného či dvoch strelcov, jedného hráča do stredovej formácie a jedného do defenzívy.

Máme rozpracované nejaké mená, hráčov sledujeme dva mesiace, ale nie je jednoduché dostať hráčov do Michaloviec. Dolaďujeme ich príchody,“ priblížil situáciu okolo posíl Struhár.

Podľa zatiaľ oficiálne nepotvrdených informácií najnádejnejšie vyzerá príchod uruguajského stredopoliara Enza Arevala Acostu z Banskej Bystrice.

Niektorých hráčov plánuje realizačný tím poslať na hosťovanie, oficiálne zatiaľ klub potvrdil odchod českého stredopoliara Michala Jeřábka, stredopoliara Christiána Steinhubela a brankára Matúša Ružinského.

Pozitívnou správou je podľa Struhára predĺženie zmluvy so slovinským brankárom Žigom Frelihom. „Žiga s nami predĺžil zmluvu do konca sezóny a tým sa nám podarilo stabilizovať brankársky post, ktorý bol tiež problémový,“ dodal Struhár. 

Nechýbal Žofčák

Na prvom tréningu nechýbala ani už 40-ročná ikona klubu Igor Žofčák. Ten si na konci októbra v zápase na ihrisku Zlatých Moraviec zlomil kľúčnu kosť a hoci v svojom veku nehrával plnú zápasovú minutáž, Michalovciam na ihrisku chýbal.

„Zdravotný stav je už celkom fajn. Minulý týždeň som bol na kontrolu a röntgen ukázal, že sa kľúčna kosť hojí dobre, takže verím, že bude všetko okej. Na prípravu sa teším, nie je moja prvá. Už mi bolo aj dlho nič nerobiť, chodil som len behávať.

Zatiaľ to bude len o prihrávkach a ľahkej streľbe, súbojom sa ešte budem vyhýbať. Bol by som veľmi rád, keď budem zdravý, aby som chlapcom aj klubu pomohol zachrániť ligu pre Michalovce. Ideme za spoločným cieľom,“ povedal dobre naladený veterán slovenských prvoligových trávnikov.

Tréning v rámci zimnej prípravy futbalového klubu MFK Zemplín Michalovce
Tréning v rámci zimnej prípravy futbalového klubu MFK Zemplín Michalovce (Autor: TASR)

Zatiaľ ešte nechcel prisľúbiť, že bude naplno pripravený už na prvý jarný zápas. „Ešte je to otvorené, ukáže sa to v ďalších týždňoch. Uvidíme ako dopadne rekonvalescencia, ale verím, že ten gól v štyridsiatke ešte v prvej lige dám,“ dodal Žofčák s úsmevom.

Na návrat Žofčáka a najmä jeho prihrávky sa teší aj útočník Matúš Marcin, ktorý na jeseň zaznamenal 6 gólov a bol ťahúňom Zemplínčanov.

„Celú jeseň sme si hovorili, že už musíme zvíťaziť a víťazstvo by to celé mohlo zlomiť, nevyšlo to. Možno o to s väčšou chuťou pôjdeme do prípravy a jarnej časti a najlepšie by bolo, keby sme to zlomili hneď na úvod v Podbrezovej,“ zdôraznil Marcin.

Ako dodal, verí že manažment a realizačný tím zamakal a zamaká na posilách a Michalovčania sa nebudú musieť obzerať za seba.

„Nechceme sa obzerať na Zlaté Moravce za nami, pozeráme sa na seba. Ak budeme podávať dobré výkony a body budú pribúdať, tak si myslím, že sa budeme môcť pozerať skôr na tie mužstvá pred nami.“

Sústredenie v Turecku

Príprava pre hráčov začala už počas sviatkov, keď museli plniť individuálne plány, ktoré im zadal trénerský štáb.

„Musím chlapcov pochváliť, lebo poctivo posielali reporty. Mali tam bežeckú a silovú časť. Uvidíme počas testov v najbližších dňoch, čo to v nich zanechalo a ak bude všetko dobré, tak by sme sa hneď mohli pustiť do herného tréningu, lebo prestávka je krátka,“ pochválil plnenie individuálnych plánov tréner Struhár.

Ten aj v prvý deň prípravy napriek poriadne mrazivému počasiu so silným vetrom „vyhnal“ svojich zverencov na prvý tréning: „Vyšlo to tak, že nám trošku prituhlo. Ale aj chlapcom, aj nám už bolo pridlho, takže sa všetci tešíme na prvý tréning. Dúfam, že to nebude mať vplyv na nejaké svalové zranenia.“

Po dvoch týždňoch v domácich podmienkach, počas ktorých odohrajú už v najbližšiu sobotu prípravný zápas v Kisvarde (aktuálne 12. tím maďarskej najvyššej súťaže), odchádzajú Michalovčania na takmer dvojtýždňové sústredenie do Turecka.

V teple odohrajú všetky prípravné zápasy vrátane generálky na prvé jarné kolo, v ktorom 10. februára nastúpia na ihrisku Podbrezovej.

Jedným zo súperov v Turecku by mal byť piaty tím prvej kazašskej ligy Kyzylzhar, ďalším poľský prvoligista Lechia Gdaňsk, ktorý je aktuálne na štvrtom mieste po jeseni. Tretí súper v Turecku je podľa Struhára zatiaľ v riešení. 

Tabuľka Niké ligy

Názov družstvaDružstvo
Z
V
R
P
Skóre
B
Forma
1
ŠK Slovan Bratislava futbalŠK Slovan Bratislava futbalŠK Slovan Bratislava futbal
22
18
3
1
57:16
57
V
V
V
V
V
2
MŠK ŽilinaMŠK ŽilinaMŠK Žilina
22
12
5
5
40:30
41
R
R
R
P
P
3
FC Spartak TrnavaFC Spartak TrnavaFC Spartak Trnava
22
12
3
7
31:22
39
P
V
P
P
V
4
FK DAC 1904 Dunajská StredaFK DAC 1904 Dunajská StredaFK DAC 1904 Dunajská Streda
22
10
7
5
31:21
37
R
R
V
V
P
5
AS TrenčínAS TrenčínAS Trenčín
22
9
7
6
31:23
34
R
P
R
V
V
6
MFK Dukla Banská BystricaMFK Dukla Banská BystricaMFK Dukla Banská Bystrica
22
9
7
6
38:30
34
R
P
R
V
V
7
FK Železiarne PodbrezováFK Železiarne PodbrezováFK Železiarne Podbrezová
22
10
4
8
40:34
34
P
R
R
V
P
8
MFK RužomberokMFK RužomberokMFK Ružomberok
22
9
7
6
28:31
34
V
V
V
V
R
9
MFK SkalicaMFK SkalicaMFK Skalica
22
6
5
11
19:25
23
R
P
R
P
V
10
FC KOŠICEFC KOŠICEFC KOŠICE
22
4
5
13
19:45
17
R
V
R
P
R
11
MFK Zemplín MichalovceMFK Zemplín MichalovceMFK Zemplín Michalovce
22
1
7
14
19:42
10
V
R
P
P
P
12
FC ViOn Zlaté Moravce - VrábleFC ViOn Zlaté Moravce - VrábleFC ViOn Zlaté Moravce - Vráble
22
0
4
18
14:48
4
P
P
P
P
P
Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Dobré správy pre futbalové Michalovce: Návrat Igora Žofčáka a predĺženie zmluvy Žigu Frelihu