Šéf futbalu v Bánovciach: Podnikateľ si radšej postaví haciendu, než podporí šport

Miloš Šagát.

Šéf futbalu v Bánovciach: Podnikateľ si radšej postaví haciendu, než podporí šport

Miloš Šagát. (Autor: archív - MŠ)
Miloš Šagát.
Miloš Šagát. (Autor: archív - MŠ)
Ivan Mriška|21. aug 2023 o 17:00

Futbal v okresnom meste začína od nuly.

V osemdesiatych rokoch hrali 2. SNL. Futbal v Bánovciach nad Bebravou má dlhodobú tradíciu. Na 100. výročie však prišiel veľký pád.

Pre finančné problémy sa klub odhlásil z piatej ligy a začína od totálneho suterénu. V deviatej lige ObFZ Prievidza.

Novým prezidentom MFC SPARTAK Bánovce nad Bebravou sa stal MILOŠ ŠAGÁT, ktorý upozorňuje na viacero problémov nielen vo vlastnom klube, ale aj v slovenskom športe.

Čo sa v rozhovore dočítate:

  • Radšej vila. Prečo veľké fabriky nechcú podporovať slovenský šport?
  • O koľko menej peňazí dáva samospráva?
  • Ktoré piliere musí dodržiavať zdravý klub?
  • Ako fungovalo financovanie športu pred rokom 1989?
  • Kto musí urobiť radikálny rez?
  • Hrajú Rómovia, Ukrajinci či Balkánci. Ako podľahli tímu v 9. lige a aké majú ambície?
  • Ako by mohli prísť o tisícky eur?

Bolo ťažké prijať ponuku prezidenta v klube, ktorý padol na kolená?

Bánovský futbal nepadol na kolená, ale oveľa nižšie. Situácia, v ktorej sa klub v súčasnosti nachádza, nevznikla z večera do rána. Problém je dlhodobý.

Keď som prišiel do klubu pred piatimi rokmi do pozície šéftrénera mládeže, prežíval taktiež hlbokú krízu. Skončilo staré vedenie FK Spartak a vznikol nový klub MFC Spartak. Už vtedy boli signalizované vážne, nielen ekonomické, ale aj vzťahové problémy, ktoré sa naplno prejavili o niekoľko rokov neskôr.

Klub okrem financií nemal vypracovanú vlastnú koncepciu a filozofiu. Každému, kto okolo hocijakého športu pracuje, je jasné, že je postavený na troch základných pilieroch.

Akých?

Musíte mať vypracovanú spomenutú koncepciu športu/klubu, a to z hľadiska krátkodobého, strednodobého a dlhodobého hľadiska.

Druhý pilier je jeho finančné a materiálno-technické zabezpečenie.

Tretí pilier je najdôležitejší, pretože sa týka personálneho obsadenia. Znamená to, že pre existenciu klubovej činnosti potrebujete ľudí, ktorí dokážu uvedenú koncepciu nielen vypracovať - napĺňať, ale hlavne ekonomicko-materiálne zabezpečiť.

Ak jeden, alebo viacero z týchto pilierov chýba, dopadne to ako v našom klube, prípadne tímoch okolo nás. Spomeniem napríklad Topoľčany, Šimonovany, Bošany, Ludanice, Močenok, Borčice, Kalná nad Hronom, ktoré padli a padajú na dno.

V rokoch 2015 až 2018 prešiel štadión Spartaka rozsiahlou rekonštrukciou. Vybudovali sa dve ihriska s umelou trávou a osvetlením. Aké sú vaše ďalšie ambície?

Prilákať k športu čo najväčší počet detí. Vychovať športovcov, ktorí dosiahnu popri vzdelaní aj primeranú športovú úroveň a budú robiť dobré meno nášmu mestu, klubu a s hrdosťou nosiť dres MFC Spartak Bánovce nad Bebravou.

Chceme vychovať hráčov pre vyššie mládežnícke kategórie a veríme, že časom aj pre mužský futbal, ktorý sa do Bánoviec raz určite vráti a na primeranú úroveň.

Približne dvesto detí v našom klube, o ktorých sa staralo devätnásť kvalifikovaných trénerov, nám závideli kluby široko ďaleko. Následné zadlženie klubu najmä pre mužský futbal malo za následok tvrdý pád a prebranie sa do krutej reality.

Aby toho nebolo málo, správna rada a štatutári klubu sa v mesiaci júl 2023 vzdali svojich funkcií. Za posledné štyri roky je to už štvrtá obmena na manažérskych postoch v klube, čo hovorí samo za seba a nepotrebuje ďalší komentár.

Áčko ste z piatej ligy odhlásili pre nedostatok financií. Bol to jediný dôvod?

Bolo ich oveľa, oveľa viac...

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Šéf futbalu v Bánovciach: Podnikateľ si radšej postaví haciendu, než podporí šport