Viktoria Plzeň? Je to pre mňa nový vesmír, priznáva Matej Trusa

Trusa sa s Plzňou dohodol na štyri a pol ročnom kontrakte.
Trusa sa s Plzňou dohodol na štyri a pol ročnom kontrakte. (Autor: Viktoria Plzeň)
Ivan Mriška|17. feb 2022 o 11:06

Na jeseň strelil za Michalovce šesť gólov.

V septembri 2019 utrpel zlomeninu predkolenia a jeho kariéra bola ohrozená. Rok vôbec nehral a trápil sa psychicky. Ako sám tvrdí, bolo to najtemnejšie obdobie jeho kariéry.

MATEJ TRUSA (21) sa však nevzdal a dostal sa späť do formy. Na jeseň strelil za Michalovce šesť gólov a stal sa najlepším strelcom mužstva.

Jeho útočné kvality si všimli v Slavii Praha a Baníku Ostrava. Nakoniec však prestúpil do Viktorie Plzeň, s ktorou sa dohodol na štyri a pol ročnom kontrakte.

Ako vnímate prestup do klubu, ktorý pravidelne hrá európske poháre a je špičkou v Česku?

Veľmi pozitívne. Doteraz som nikdy o titul ani o vrchné priečky nehral, preto je to perfektná výzva.

Ako sa rodilo vaše angažmán?

Viktoria kontaktovala môjho agenta. Vraj ma v klube sledujú dlhšiu dobu a majú o mňa záujem. A postupne sa to upieklo.

Ďakujem za to hlavne rodine, pretože tá je najdôležitejšia. Tiež ďakujem svojej priateľke a manažérom. Zabudnúť nesmiem na Michalovce, pretože boli ústretové. A samozrejme, Viktoriu Plzeň.

Čo vám na prestup povedali rodina, priatelia?

Vedeli, že je to môj sen, preto mi popriali veľa šťastia. Z môjho prestupu sa potešili. Prajú mi, aby sa mi darilo a posunul som sa futbalovo vpred.

Ako vnímali váš odchod dnes už bývalí spoluhráči z Michaloviec?

V Michalovciach sme vytvorili skvelú partiu. Na chalanov budem preto veľmi rád spomínať. Lúčenie bolo ťažké, ale taký je futbalový život. Všetkým prajem, aby sa im darilo. A aby sa takisto posunuli ďalej.

Trusa strelil za Michalovce na jeseň šesť gólov.
Trusa strelil za Michalovce na jeseň šesť gólov. (Autor: TASR)

Český majster zo sezóny 2017/18 bude pre vás zrejme veľká výzva.

Áno. Viktoria je veľký a slávny klub. Na všetko sa preto veľmi teším. Som zvedavý na českú ligu.

V Plzni hrali slovenskí reprezentanti ako Marek Bakoš či Patrik Hrošovský. Vnímate to ako šancu dostať sa do tímu Slovenska?

Jednoznačne. Je to pre mňa obrovská príležitosť. Do reprezentácie sa však dostanem iba v prípade, že budem hrať a podávať dobré výkony v Plzni. Takže môj prvotný cieľ je presadiť sa v klube. A čo má prísť potom príde.

Osobnosťou v Plzni sa stal aj nebohý Marián Čišovský. Ako ste vnímali futbalistu, ktorý je takisto z východu Slovenska?

Býval neďaleko od Michaloviec, pochádza z Humenného. Spomínam na neho veľmi dobre. Bol to výborný futbalista a veľký človek. Právom je legenda.

Aké sú vaše prvé dojmy z nového prostredia, ako sa vám páčia podmienky v klube?

Všetko je na úplne inej úrovni ako na Slovensku. Pre mňa je to nový vesmír. Veci sú na špičkovej úrovni, preto si to v Plzni nesmierne užívam.

Partia v kabíne ma prijala a pomaly si na seba zvykáme. Som rád, že môžem byť vo Viktorii a budem na sebe tvrdo pracovať.

Po podpise zmluvy v Plzni.
Po podpise zmluvy v Plzni. (Autor: Viktoria Plzeň)

Francúz Jean-David Beauguel je zranený, inak má Plzeň na súpiske len troch útočníkov. Vnímate to ako príležitosť?

Aj preto som sem prišiel. Beauguel je najlepší strelec ligy, výborný je aj Tomáš Chorý. Len konkurencia ma môže posunúť vyššie, takže tak to aj beriem.

Prvý zápas na Sparte Praha (2:2) ste sledovali iba z tribúny. Aké boli vaše prvé dojmy z českého futbalu?

Hoci som nebol na lavičke, bola to obrovská skúsenosť. Videl som, ako veci fungujú. Aká je atmosféra v kabíne a ako sa chalani na zápas pripravujú.

Škoda, že to výsledkovo nedopadlo lepšie. Ale myslím si, že máme na čom stavať.

Je česká Fortuna liga kvalitnejšia ako slovenská?

Určite áno. Nehral som zápas, ale podľa tréningov môžem povedať, že tempo je vyššie. Hrá sa rýchlejšie.

Kedy by ste sa mohli objaviť na ihrisku?

To je otázka na trénera. Verím, že keď budem dobre vyzerať v týždni, už tento víkend.

V Michalovciach ste hrali o nižšie priečky, no zrazu ste sa ocitli v boji o titul. Ako to vnímate?

Je to super. Každý futbalista o tom sníva. Futbal robím preto, aby som hral o prvé miesta. Je to pre mňa veľká výzva a teším sa na ňu. Verím, že v Česku vyhrám majstrovský titul.

V reprezentácii do 21 rokov.
V reprezentácii do 21 rokov. (Autor: TASR)

V roku 2019 ste si zlomili nohu a vaša kariéra bola ohrozená. Povedali by ste vtedy, že prestúpite do špičkového českého klubu?

Nevedel som si to predstaviť. Veľmi si to preto vážim a som za to vďačný.

Rok po dvojitej zlomenine pravého predkolenia ste futbal vôbec nehrali. Ako ste to prežívali?

Smutne, bolo to najtemnejšie obdobie mojej kariéry. Náročné to bolo hlavne po psychickej stránke. Snažil som sa myslieť pozitívne, ale nie vždy to išlo. Hovoril som si, že je to akási skúška. Aby som bol silnejší.

Prekonať zranenie sa mi podarilo vďaka dobrým ľudom a odborníkom, ktorým som za to vďačný.

Na jeseň ste za Michalovce strelili šesť gólov a stali ste sa najlepším strelcom mužstva. Podarí sa vám v streleckej forme pokračovať aj v Plzni?

Verím, že áno.

V sezóne 2018/19 Ligy majstrov trápila Plzeň slávny Real Madrid. V Španielsku prehrala tesne 1:2, gól dával Slovák Patrik Hrošovský. Podarí sa vám odohrať podobné zápasy?

Prečo nie? Je to môj sen, ale aj ostatných chalanov. Inak sa ale snažím riadiť krátkodobými cieľmi. A tie sú presadiť sa najskôr v tíme.

Povedali o ňom

Adolf Šádek, generálny riaditeľ Viktoria Plzeň: „Matej nás zaujal svojou typológiou, takže sme radi, že sa podaril dotiahnuť jeho prestup do Viktorie. Je to rýchlostný typ útočníka, dokáže sa presadiť v koncovke. Zároveň je v perspektívnom veku, patrí do slovenskej reprezentácie do 21 rokov a vidíme v ňom veľký potenciál do budúcnosti. Aj preto podpísal s Viktoriou dlhoročný kontrakt.“

Michal Bílek, tréner Viktoria Plzeň: „Ide o posilu do ofenzívy, je to zaujímavý a odlišný typ útočníka, o ktorého sme stáli. Som rád, že sa všetko podarilo realizovať.“

Roman Vojtek, manažér a hráčov zástupca z agentúry Stars and Friends: „Na Mateja sa pýtalo viac klubov z mnohých krajín, avšak ponuka Viktorie Plzeň bola veľmi konkrétna a vyhodnotili sme ju ako najlepšiu možnú cestu pre hráčov rast. Viktoria získava hráča, ktorý je vynikajúci v zakončení, správne charakterovo nastavený a veríme, že jeho výkonnosť v Plzni ešte porastie.“

Zdroj: Viktoria Plzeň

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Viktoria Plzeň? Je to pre mňa nový vesmír, priznáva Matej Trusa