Československá reprezentácia stále existuje. Nedávno získala cennú trofej

Radosť hráčov FC ČSSR 76 po víťaznom finále.
Radosť hráčov FC ČSSR 76 po víťaznom finále.
Titanilla Bőd|5. júl 2022 o 12:00

FC ČSSR 76 zdolal vo finále v Bruseli Spojené kráľovstvo.

BRATISLAVA. Amatérsky futbal má mnoho podôb. Vedeli ste, že v Bruseli aj takmer tridsať rokov po rozdelení Československa existuje československá reprezentácia, ktorá dokonca nedávno získala cennú trofej? 

Trinásťročná tradícia

V belgickej metropole vďaka európskym inštitúciám žije množstvo národnostných komunít. V nich sa nájdu aj futbaloví nadšenci. 

Práve oni založili Bruselskú Euroligu. „V roku 2007 sme hrali iba jeden turnaj, no od sezóny 2008/2009 už hrávame ligu. Takzvaná Bruselská Euroliga vznikla najprv ako súťaž pre ľudí z Európskeho parlamentu, potom z inštitúcií a neskôr sa pripojili aj ďalší ľudia, ktorí žijú v Belgicku,“ vysvetľoval Zdenko Šovčík, jeden zo zakladateľov československého družstva.

Dlhé roky pracoval ako prekladateľ, teraz je vedúcim slovenských prekladateľov v Rade EÚ. 

Do jeho tímu patrí aj Silvester Balog, ktorý na Slovensku hrával v oblastnej súťaži okresu Levice za Veľké Turovce. Teraz je aj on členom československého družstva, hráva v obrane. 

Odkaz na majstrov Európy

V posledných sezónach figurovalo v Eurolige okolo dvadsať mužstiev, v jednom ročníku mali aj 23 účastníkov. „Sú to vždy amatérske reprezentácie jednotlivých krajín, my sme jediné mužstvo, ktoré reprezentuje dve krajiny,“ vysvetľoval Šovčík.

Česká a slovenská komunita nebola po rozšírení EÚ taká silná, ako napríklad španielska či portugalská, aj preto sa rozhodli pre spoločný tím. „Niekedy bolo silnejšie zastúpenie Čechov, inokedy Slovákov, ale vždy sme sa snažili udržať spoločné mužstvo,“ zdôraznil Šovčík.

Mužstvo sa volá FC ČSSR 76 Brusel. Číslo 76 je jasným odkazom na rok 1976, keď Československo sa stalo majstrom Európy. Skratka ČSSR však neskrýva socialistickú minulosť.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Československá reprezentácia stále existuje. Nedávno získala cennú trofej