Čavrič: Cítim, že teraz nemôžem z klubu odísť. Verím, že to ľudia pochopia

Alexandar Čavrič v drese ŠK Slovan Bratislava.
Alexandar Čavrič v drese ŠK Slovan Bratislava. (Autor: TASR)
Ivan Mriška|17. mar 2024 o 19:50

Bývalý hráča Slovana nateraz za Slovensko nenastúpi.

BRATISLAVA. Je len málo futbalistov z inej krajiny, ktorí obliekli dres slovenskej reprezentácie.

V nominácii trénera Francesca Calzonu na prípravné zápasy slovenskej proti Rakúsku a Nórsku figuroval aj Aleksandar Čavrič, rodák zo Srbska, ktorý sa stal ikonou ŠK Slovan Bratislava.

V zime Čavrič klub opustil a namieril si to do japonského Kašima Antlers, za ktorý sa okamžite presadil strelecky.

Je to jeho rozhodnutie

Čavrič po odchode zo Slovana otvorene vyhlásil, že má záujem reprezentovať Slovensko. A že zväz robí všetko preto, aby mu "vybavil" papiere.

Podarilo sa. Čavrič dostal slovenské občianstvo a Calzona ho okamžite nominoval. Na prvý zraz však bývalý hráč Slovana nepríde.

"Slovenský futbalový zväz urobil maximum pre to, aby Aleksandar Čavrič mohol reprezentovať Slovensko v zápasoch proti Rakúsku a Nórsku.

On sám deklaroval, že má záujem reprezentovať Slovensko. V tejto chvíli je situácia taká, že nepríde.

Je to jeho vlastné rozhodnutie a my ho musíme akceptovať," povedala hovorkyňa SFZ Monika Jurigová.

Čavrič: Nie som adaptovaný

Čavriča vzniknutá situácia mrzí. Jeho záujem hrať za Slovensko však vraj stále trvá.

"V klube mi povedali, že sú si vedomí pravidiel, a že mi nikto nezakazuje odísť na zraz národného tímu, ale nech si sám zvážim, či už som natoľko etablovaný v tíme, aby som teraz vypadol z tréningového procesu, lebo podľa nich som sa ešte neaklimatizoval.

V Kašime som mesiac a pol a súhlasím s tým, že nie som adaptovaný. Cítil som, že nie je ten správny moment odísť, prerušiť proces aklimatizácie a zároveň si zvykať na nové veci v národnom tíme.

Potrebujem sa v prvom rade úplne etablovať v klube, kde som krátko a je tu pre mňa stále veľa nového. Preto som učinil veľmi náročné rozhodnutie, že v marci neprídem na zraz národného tímu," uviedol Aleksandar Čavrič pre RTVS.

Nebolo to ľahké

Čavrič prišiel do Slovana Bratislava v septembri 2016. V kádri Vladimíra Weissa bol služobne najstarším hráčom. Aj preto si ho slovenskí fanúšikovia obľúbili.

"Celá táto situácia nič nemení na tom, že môj vzťah ku Slovensku je silný. Chcem sa ešte raz poďakovať všetkým ľuďom, ktorí prejavili záujem o to, aby som mohol reprezentovať Slovensko a dopomohli mi k tomu, aby som získal občianstvo.

Aj keď teraz neprídem, veľmi si to vážim. Keď bude o mňa aj naďalej záujem, určite si budem s hrdosťou obliekať slovenský dres, no som presvedčený, že v daný moment som učinil správne rozhodnutie. Verím, že ma ľudia dokážu pochopiť. Ale nebolo to vôbec ľahké," dodal.

Ligový debut v belasom drese absolvoval Čavrič 17. septembra 2016 s Prešovom, prvý presný zásah v ligovom stretnutí si pripísal 1. októbra 2016 s Michalovcami pri víťazstve 3:1.

Strelecky sa presadil pri svojej prvej belasej trofeji, a to zisku Slovenského pohára v sezóne 2016/17, keď skóroval vo finále so Skalicou. V lige mu výborne vyšiel aj nadchádzajúci ročník 2017/18 s 12 gólmi, a tiež ziskom pohárovej trofeje.

Bol dôležitou súčasťou mužstva a klubu pri prechode na nové Tehelné pole, a v ročníku 2018/19 sa so Slovanom radoval aj z majstrovského titulu.

Hosťovanie s následnou opciou

Následne kruto doplatil na svoju bojovnosť v prvom zápase play-off Európskej ligy v lete 2019 s PAOK FC, keď si po kontakte s brankárom zranil členok, a vynechal takmer celý ročník.

V sezóne 2020/21 však bol opäť späť v plnej sile a prispel k ďalšiemu titulu i zisku domáceho pohára.

Skvele mu vyšiel ročník 2021/22, keď dal v lige v 30 štartoch 15 gólov, pridal k nim štyri presné zásahy v Európskej konferenčnej lige i rozhodujúcu postupovú penaltu v rozstrele so Zrinjski. Vo výbornej forme hral aj v prebiehajúcej sezóne, na jeseň vsietil v Niké lige 9 gólov a ďalších 5 pridal v Európe.

„Aleksandarovi Čavričovi by sme sa radi poďakovali za všetko, čo pre Slovan odviedol. Pri bezmála osemročnom pôsobení a množstve nezabudnuteľných momentov, ktoré sme spoločne s ním zažili, sú slová prakticky zbytočné.

Dlho sme sa spoločne s Čakim rozprávali o jeho budúcnosti, medzi ním a Slovanom bolo, je a určite aj bude, silné puto. Sme veľmi radi, že výsledná dohoda dáva zmysel pre všetky strany, ako pre Čakiho, tak aj pre klub.

S japonským klubom sme dospeli k dohode o platenom hosťovaní s následnou opciou na prestup,“ pre klubový web Slovana povedal po jeho odchode generálny riaditeľ klubu Ivan Kmotrík ml.

Tréner Francesco Calzona ešte vo februári na slávnostnom vyhlásení ankety Športovec roka vyhlásil, že sa chce spoliehať predovšetkým na hráčov, ktorí nastupovali v kvalifikácii.

"Nie je čas na veľké experimentovanie. Sledujeme viacerých hráčov a ak niekto bude vyčnievať, samozrejme dostane šancu. Ale ak by došlo k situácii, že sa v nominácii budeme rozhodovať medzi nováčikom a futbalistom, ktorý sa nami absolvoval veľa zápasov, uprednostníme toho, kto už pozná tréningový proces aj herný prejav," uviedol Calzona.

Čavrič v štyroch zápasoch za Kashimu strelil dva góly a zaznamenal jednu asistenciu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Čavrič: Cítim, že teraz nemôžem z klubu odísť. Verím, že to ľudia pochopia