Kaprálik má nový klub. Bude sa učiť od legendy, Žilina zatiaľ nezíska ani euro

Adrián Kaprálik v zápase proti belgickému Gentu.
Adrián Kaprálik v zápase proti belgickému Gentu. (Autor: TASR)
Michal Šášky|15. aug 2023 o 11:35 (aktualizované 15. aug 2023 o 11:58)

Talent zo Žiliny odišiel do Poľska.

ŽILINA. Slovan Bratislava vraj ponúkal milión eur, zahraničné médiá písali o eminentnom záujme z holandskej Eredivisie.

Mladý krídelník Adrián Kaprálik podľa očakávaní opúšťa MŠK Žilina. Voľba klubu je však prekvapujúca.

Dvadsaťjedenročný hráč jednak predĺžil kontrakt so Žilinou do konca sezóny 2025/2026, no zároveň odchádza na hosťovanie.

Kaprálik strávi najbližší rok v tíme Górniku Zabrze, účastníka poľskej Ekstraklasy. Ide o hosťovanie bez následnej opcie na trvalý prestup.

Informuje o tom žilinský klub na oficiálnom webe.

Učiť sa bude od legendy

Górnik Zabrze patrí medzi historicky najúspešnejšie poľské kluby, má na konte 14 ligových titulov a šesť národných pohárov.

No na úspech už dlhšie čaká. Naposledy ovládol Ekstraklasu v sezóne 1987/88 a Poľský pohár získal ešte počas ročníka 1971/72.

Dres Górniku Zabrze oblieka niekoľko známych mien, vrátane slovenských obrancov Borisa Sekuliča a Michala Sipľaka.

Najväčšou hviezdou je 38-ročný útočník Lukas Podolski, rodák z Poľska a bývalý nemecký reprezentant, majster sveta.

Niekdajší kanonier Bayernu Mníchov či londýnskeho Arsenalu sa mal o príchod slovenského mladíka osobne zaujímať.

„Pri rokovaniach zavážila najmä osoba najväčšej hviezdy a kapitána tímu Lukasa Podolského. Ten bol prítomný a sám veľmi usiloval o príchod Adriána, pre ktorého by chcel byť akýmsi futbalovým otcom. Vidí v ňom veľký potenciál a svojimi skúsenosťami by sa chcel podieľať na jeho ďalšom raste,“ prezradil športový manažér Žiliny Karol Belaník.

Górnik je po štyroch odohraných kolách na 15. mieste v 18-člennej tabuľke poľskej ligy. V uplynulom ročníku skončil na šiestej priečke.

„Už od začiatku prestupového obdobia mali o mňa v Górniku veľký záujem. Chceli, aby som im pomohol a aj oni pomohli mne vo futbalovom raste. Európu som ešte dohral v Žiline, neboli na mňa žiadne konkrétne ponuky, ktoré by ma oslovili. Tým pádom som sa rozhodol pre Górnik, ktorý ma veľmi chcel.

Najmä legenda a kapitán klubu Lukas Podolski, ktorý by ma chcel viesť a podporiť ma ako mentor. To na mňa, samozrejme, urobilo dojem. Teším sa na spoluprácu nielen s ním, ale aj s ostatnými spoluhráčmi. Je to pre mňa výzva a ďakujem okrem najbližších patrí aj klubu, ktorý ma pripravil na zahraničie,“ vyjadril sa Kaprálik.

Slovan ani Heerenveen

V súvislosti s rýchlonohým krídelníkom sa skloňovalo niekoľko záujemcov. Medzi hlavnými mal byť bratislavský Slovan, ktorý bol údajne pripravený ponúknuť za hráča až milión eur.

Zahraničné médiá zase videli Kaprálika v kádri holandského Heerenveenu, hoci športový manažér Žiliny nedávno tento záujem vyvrátil.

„Registrujeme o Adriána záujem z iných krajín, ale Holandsko medzi nimi nie je. To je však aktuálny stav (utorok podvečer pozn. red.). Zajtra môže byť všetko inak,“ vravel Belaník pre Športweb ešte minulý týždeň.

Žilinský klub sa napriek viacerým štedrým ponukám a návrhom rozhodol pre hosťovanie, za ktoré v tomto momente neuvidí ani euro.

„Napriek mediálnym šumom o rôznych ponukách na prestup Adriána, záujem a ponuka Górniku bola jediná konkrétna a zmysluplná. Poliaci boli v tomto smere vytrvalí,“ uviedol Belaník.

V Žiline mysleli na budúcnosť hráča, ako aj na jeho cenu, ktorá môže v prestížnejšej súťaži vzrásť možno viac ako v inom slovenskom klube.

„Poľsko vnímame ako medzikrok, medzistupienok v jeho ďalšej budúcnosti vzhľadom na silu, prestíž a ďalšie ekonomické atribúty poľskej Ekstraklasy. Uvažovali sme nad možnými alternatívami, avšak v kvalitnejšej lige by nemusel mať takú istotu a zápasovú prax,“ dodal.

Odchod Kaprálika však ani teraz nebude úplne za nič, žilinský klub z neho bude momentálne profitovať inak ako finančne.

„Dohodli sme sa s Górnikom na určitej forme spolupráce aj vďaka vyššie zmieneným argumentom a kvalitám poľskej súťaže. Je to koncepčný krok smerom k ďalšiemu prieniku na poľský trh, ktorý začína byť v poslednom období veľmi zaujímavý,“ uviedol Belaník.

Kaprálik, rodák z Oravskej Jasenice, prišiel do MŠK Žilina v roku 2015, začínal v kategórii U14. V prvom tíme stihol odohrať 118 zápasov, zaznamenal 22 gólov a 20 asistencií.

Má tiež jeden minútový štart za seniorskú reprezentáciu, keď nastúpil v závere rozlúčkového zápasu Mareka Hamšíka v novembri minulého roka.

Kaprálik v tejto sezóne zaujal proti Gentu, kde z troch žilinských gólov dva strelil a na jeden asistoval. Presadil sa aj v poslednom ligovom kole proti Trenčínu.

V minulom ročníku zaznamenal 10 ligových zásahov, zaujal najmä pri novembrovom víťazstve nad Slovanom (4:1), keď strelil všetky štyri góly Žiliny.

V Poľsku si bude obliekať dres s číslom 7.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Kaprálik má nový klub. Bude sa učiť od legendy, Žilina zatiaľ nezíska ani euro