Francúzi bližšie k finále, Česi hrajú nerozhodne

SITA|17. sep 2010 o 19:26

Po úvodných piatkových dvojhrách semifinále Davisovho pohára 2010 reprezentačných družstiev mužov (hrá sa 17. - 19. septembra) majú o krok bližšie k finále tejto súťaže tenisti Francúzska a Česka.

LYON. Tenisti Francúzska smerujú do decembrového finále Davisovho pohára 2010 reprezentačných družstiev mužov. V semifinále, ktoré sa hrá do nedele v hale v Lyone, vedú po piatkových dvojhrách nad Argentínčanmi 2:0. V Paláci športov Gerland na tvrdom povrchu Gerflor Masters 1000 najprv univerzál Michael Llodra zdolal lídra Juhoameričanov Juana Monaca za 202 minút 7:5, 4:6, 7:5, 6:3 a potom si Gael Monfils ako jednotka domácich poradil so skúseným Davidom Nalbandianom za 155 minút - takisto v štyroch setoch po strate druhého dejstva - 6:2, 2:6, 6:4, 6:3, pričom vo štvrtej časti prehrával už 0:3.

Výber krajiny "galského kohúta" by hral o trofej s postupujúcim zo súbežného belehradského zápasu Srbsko - Česko (zatiaľ 0:1), a to proti balkánskemu tímu vonku a s ČR doma.

Ľavoruký 30-ročný 30. muž renkingu Llodra, jeden z posledných vyznávačov štýlu servis - volej, ničím nepripomenul chorobu, pre ktorú odstúpil v 3. kole na medzinárodných otvorených majstrovstvách Spojených štátov amerických. Llodra sa Monacovi revanšoval za januárovú prehru z 2. kola melbournských Australian Open (2:3 na sety z 2:0) a vyrovnal v štatistike ich súbojov na 2:2. Pikantériou je fakt, že aj predchádzajúci úspech proti tomuto Juhoameričanovi dosiahol v Lyone - na turnaji ATP v sezóne 2008. Hostiteľ nastrieľal 22 es a uviedol: "Spočiatku som bol nervózny, ale teraz sa veru cítim o to lepšie." K momentu z tretieho setu, keď vystrašil publikum pádom, povedal: "Trochu som sa potkol a prepadol cez členok. Našťastie, nešlo o nič vážne." Llodra má v tejto sezóne daviscupovú štatistiku 4:0, z toho v singli 2:0. V júlovom štvrťfinále v Clermont-Ferrande prekvapil zdolaním Španiela Fernanda Verdasca a k vtedajšiemu suverénnemu vyradeniu víťazov ostatných dvoch ročníkov prispel aj vo štvorhre, na ktorú v sobotu má nastúpiť po boku Arnauda Clémenta.

V druhej piatkovej lyonskej dvojhre štvrťfinalista nedávnych newyorských US Open Monfils potvrdil, že na hrdinu "výberových" Masters 2005 Nalbandiana pozná recept. V bilancii zo vzájomných súbojov zvýšil na 3:1 vďaka platnej sérii 3:0. Dvadsaťštyriročný extrovertný Parížan vlani pri svojom debute v tejto súťaži nečakane nestačil na Holanďana Thiema De Bakkera, ale tento rok v nej už zdolal Nemca Philippa Kohlschreibera i Španiela Davida Ferrera a stáva sa z neho opora kádra kapitána Guya Forgeta.

Francúzsko, ktoré je s 9 primátmi na delenej tretej priečke v historickom rebríčku, má proti Argentíne skóre 4:0, ale naposledy sa tieto dve krajiny stretli už v roku 1982. Od zatiaľ posledného francúzskeho celkového triumfu v DP uplynulo už 9 rokov. V sezóne 2002 Francúzi ešte boli vo finále a v parížskej hale Bercy podľahli Rusom 2:3, hoci po sobote viedli 2:1 a v neskoršom rozhodujúcom piatom zápase Paul-Henri Mathieu nad Michailom Južným 2:0 na sety.

Argentína ešte nikdy nedosiahla v tejto súťaži obrat z 0:2. V rokoch 1981, 2006 a 2008 sa prebojovala do finále Davis Cupu a črtajúci sa terajší neúspech medzi najlepšími štyrmi by ju mohol mrzieť o to viac, že v decembri by určite mala výhodu domáceho prostredia.

Česi majú náskok

Semifinálová daviscupová bitka medzi tenistami Srbska a Česka má po piatku zatiaľ remízovú pointu. V Belehrade je stav súboja 1:1, keď body získavali nečakaní hráči. O ten český sa postaral v úvodnej dvojhre Radek Štěpánek, ktorý si v Beogradskej arene na rýchlom podklade RuKortHard poradil za 179 minút s Viktorom Troickým 4:6, 6:2, 6:4, 6:4.

V druhej dvojhre programu úvodného hracieho dňa Janko Tipsarevič zdolal favorizovaného siedmeho hráča rebríčka ATP Tomáša Berdycha 7:5, 6:2, 2:6, 7:6 (5). Berdych si nedal darček k piatkovým 25. narodeninám, potešil ho tak aspoň Štěpánek. Tridsaťjedenročný karvinský rodák sa Troickému revanšoval za 2 tohtoročné prehry a zvýšil svoj náskok na 4:2. Pre ČT povedal: "Tomášovi som dal takýto darček k dnešným 25. narodeninám. Dúfam, že ho to potešilo."

Troicki nastúpil namiesto zdravotne indisponovaného lídra balkánskeho tímu Novaka Djokoviča. Podľa internetovej stránky súťaže pod hlavičkou Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) má finalista newyorských grandslamových US Open 2010 žalúdočné problémy, ale agentúra AP uvádza, že dôvodom bola "len" pretrvávajúca vyčerpanosť po pondelňajšom súboji so Španielom Rafaelom Nadalom za Atlantikom a stredajšej ceste domov. Stretnutie Srbsko - Česko pokračuje v sobotu štvorhrou od 15.00 h.

Rekonvalescent Radek Štěpánek si v Beogradskej arene na rýchlom podklade RuKortHard poradil za 179 minút s Viktorom Troickým 4:6, 6:2, 6:4, 6:4. Troicki nastúpil namiesto zdravotne indisponovaného lídra balkánskeho tímu Novaka Djokoviča.

Podľa internetovej stránky súťaže pod hlavičkou Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) má finalista newyorských grandslamových US Open 2010 žalúdočné problémy, ale agentúra AP uvádza, že dôvodom bola "len" pretrvávajúca vyčerpanosť po pondelňajšom súboji so Španielom Rafaelom Nadalom za Atlantikom a stredajšej ceste domov. Zatiaľ nie je známe, či bude zverenec Mariána Vajdu schopný nastúpiť počas víkendu. Na webe DP už figuruje v programe na nedeľu Troicki, ale realita asi bude

"Rozhodol som sa šetriť si sily na posledné dva dni zápasu. Viktora som už vo štvrtok upozornil, aby bol v strehu. Ak si to skóre po piatku bude vyžadovať, som pripravený prípadne hrať aj sobotňajšiu štvorhru. Určite však budem k dispozícii na nedeľu," nechal sa počuť Djokovič, ktorý zápas sledoval z lóže srbského družstva.

Troicki, ktorý na US Open v 1. kole viedol práve nad Djokovičom 2:1 na sety a o brejk vo štvrtom i piatom dejstve, teraz urobil 50 nevynútených chýb. Bolo to o 14 omylov viac ako Štěpánek. Tridsaťjedenročný karvinský rodák sa Troickému revanšoval za 2 tohtoročné prehry a zvýšil svoj náskok na 4:2. Pre ČT povedal: "Tomášovi som dal takýto darček k dnešným 25. narodeninám. Dúfam, že ho to potešilo." Finalista Wimbledonu Berdych nastúpil proti Jankovi Tipsarevičovi, s ktorým má skóre 2:1.

FRANCÚZSKO - ARGENTÍNA 2:0 po piatkových dvojhrách

(Lyon, Palác športov Gerland, tvrdý povrch Gerflor Masters 1000)

Michael Llodra - Juan Monaco 7:5, 4:6, 7:5, 6:3

Gael Monfils - David Nalbandian 6:2, 2:6, 6:4, 6:3

Zostávajúci program:

Sobota (15.00 h SELČ):

Arnaud Clément, Michael Llodra - Eduardo Schwank, Horacio Zeballos

Nedeľa (13.00 h SELČ):

Gael Monfils - Juan Monaco

Michael Llodra - David Nalbandian

Nominácie:

Francúzsko: Gael Monfils, Michael Llodra, Gilles Simon, Arnaud Clément, kapitán: Guy Forget

Argentína: Juan Monaco, David Nalbandian, Eduardo Schwank, Horacio Zeballos, kapitán: Modesto "Tito" Vázquez

SRBSKO - ČESKO 1:1 po piatkových dvojhrách

(Belehrad, Beogradska arena, tvrdý povrch RuKortHard v hale)

Viktor Troicki - Radek Štěpánek 6:4, 2:6, 4:6, 4:6 - Troicki nastúpil namiesto Novaka Djokoviča

Janko Tipsarevič - Tomáš Berdych 7:5, 6:2, 2:6, 7:6 (5)

Zostávajúci program:

Sobota (15.00 h SELČ):

Viktor Troicki, Nenad Zimonjič - Jan Hájek, Ivo Minář

Nedeľa (14.00):

Novak Djokovič - Tomáš Berdych

Janko Tipsarevič - Radek Štěpánek

Nominácie:

Srbsko: Novak Djokovič, Viktor Troicki, Janko Tipsarevič, Nenad Zimonjič, kapitán: Bogdan Obradovič

Česko: Tomáš Berdych, Radek Štěpánek, Jan Hájek, Ivo Minář, kapitán: Jaroslav Navrátil

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Davis Cup»Francúzi bližšie k finále, Česi hrajú nerozhodne