Jedlička aj naďalej povedie slovenské reprezentantky, koučuje ich už osem rokov

Michal Jedlička, tréner ženskej florbalovej reprezentácie.
Michal Jedlička, tréner ženskej florbalovej reprezentácie. (Autor: TASR - Jakub Kotian)
SITA|21. mar 2024 o 16:36

Štyridsaťtriročný rodák z Prahy zostávaj aj na pozícii kormidelníka národného tímu junioriek SR.

BRATISLAVA. Český tréner Michal Jedlička vedie slovenskú reprezentáciu florbalistiek už osem rokov a so Slovenským zväzom florbalu (SZFB) sa dohodol na pokračovaní spolupráce o ďalšie dva roky.

Slovenky tak povedie v boji o účasť na budúcoročnom svetovom šampionáte v jeho rodnom Česku. Štyridsaťtriročný rodák z Prahy zostáva aj koučom národného výberu junioriek SR.

Hlavnou prioritou je podľa trénera Jedličku prepojenie juniorského a ženského tímu Slovenska. "Spoluprácu medzi juniorským a ženským národným tímom považujem za úplne kľúčovú.

Bez tohto prepojenia by fungovala ženská reprezentácia len veľmi ťažko. Všetky nové hráčky, ktoré sú nominované do ženského výberu, prešli tým juniorským," uviedol na webe SZFB.

Vyzdvihol tiež, že sa mu s realizačným tímom podarilo úspešne nadviazať na prácu z predošlých rokov. "Nové hráčky sa adaptovali na medzinárodný a moderný florbal.

Myslím si, že náš rukopis, teda herné princípy a návyky sú v našej hre jasne viditeľné. To znamená, že ak by sme hrali v iných dresoch, všetci by poznali, že je to náš tím. Z tohto pohľadu môžeme byť s vykonanou prácou veľmi spokojní.

Žiaľ, nepodarilo sa nám zlepšiť kondičnú úroveň hráčok a rovnako aj individuálne herné činnosti, ako napríklad prvý dotyk s loptičkou, vedenie loptičky, streľba, skenovanie ihriska, čítanie hry a priestorové vnímanie hry.

A to všetko samozrejme v intenzite Top 4. Proti výberom z tzv. druhého sledu tieto činnosti zvládame. Do tímu sa nám nepodarilo zapracovať hráčky vo veku nad 25 rokov.

Z tohto dôvodu tím neustále omladzujeme juniorskými hráčkami. To ale úplne nevyhovuje konkurencieschopnosti v ženskom tíme a v medzinárodnom meradle," pokračoval Jedlička.

Podľa hlavného kouča slovenskej reprezentácie florbalistiek sa jeho zverenky nemôžu porovnávať s výbermi Top 4.

"Slovenská najvyššia súťaž sa totiž vôbec neposúva a nezlepšuje, práve naopak. Objektívne by sa dalo povedať, že slovenská ženská extraliga upadá. Lepšie to ale nebolo ani v minulých rokoch.

Ubúdajú nám skúsené hráčky - legionárky a hráčky, ktoré hrali aspoň v Česku sa vracajú domov na Slovensko. A z novej generácie do zahraničia hráčky nechodia. Tréningový proces na Slovensku a v štátoch Top 4 sa nedá porovnať.

Aj preto je pre nás zisk 5. miesta na MS ako keby sme vyhrali celý šampionát. Pokiaľ sa nezlepší ženská extraliga a hráčky nebudú hrávať v zahraničí, tak bude zdolávanie tímov z druhého sledu v budúcom období veľmi náročné," uzavrel.

Prezidenta SZFB Martina Kopejtka predĺženie zmluvy s Jedličkom potešilo. "Pán tréner Jedlička dlhodobo dosahuje so slovenskou ženskou reprezentáciou na medzinárodnej úrovni stanovené ciele.

Či už v hernom prejave družstva, ale aj v samotných výsledkoch na svetovom fóre. Rovnako veľkým prínosom je aj jeho pôsobenie pri juniorskej reprezentácii s postupným začleňovaním mladých hráčok do ženského výberu.

Verím, že jeho florbalové skúsenosti aj kvalitne a odborne odvedenú prácu zúročíme nielen v nasledujúcom cykle v príprave na MS 2025 v Česku, ale aj v ďalšej hlbšej spolupráci s našimi slovenskými trénermi," uviedol.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Florbal»Jedlička aj naďalej povedie slovenské reprezentantky, koučuje ich už osem rokov