Firma Nike predstavila hidžáb pre moslimské športovkyne

Na nedatovanej snímke krasokorčuliarka zo Spojených arabských emirátov Zahra Lárí má na hlave šatku hidžáb značky Nike. Americký výrobca športového oblečenia Nike v utorok 7. marca 2017 predstavil šatku hidžáb pre moslimské športovkyne. Pokrývku hlavy nazvanú Nike Pro Hijab vyvíjala firma rok v spolupráci so športovkyňami.
Na nedatovanej snímke krasokorčuliarka zo Spojených arabských emirátov Zahra Lárí má na hlave šatku hidžáb značky Nike. Americký výrobca športového oblečenia Nike v utorok 7. marca 2017 predstavil šatku hidžáb pre moslimské športovkyne. Pokrývku hlavy nazvanú Nike Pro Hijab vyvíjala firma rok v spolupráci so športovkyňami. (Autor: TASR/AP)
TASR|8. mar 2017 o 13:00

Pokrývku hlavy nazvanú Nike Pro Hijab vyvíjala firma rok v spolupráci so športovkyňami.

BEAVERTON. Americký výrobca športového oblečenia Nike v utorok predstavil šatku hidžáb pre moslimské športovkyne.

Pokrývku hlavy nazvanú Nike Pro Hijab vyvíjala firma rok v spolupráci so športovkyňami. Jednou z nich bola aj krasokorčuliarka zo Spojených arabských emirátov Zahra Lárí, ktorá by mala na budúci rok štartovať na zimných olympijských hrách v kórejskom Pjongčangu. Krasokorčuliarka v utorok na Instagrame zverejnila svoje fotografie s novou športovou šatkou.

Navliekací hidžáb je vyrobený z ľahkej elastickej látky, obsahuje drobné dierky na lepšie prúdenie vzduchu a má predĺženú zadnú časť, aby sa pri pohybe nevykasal. Nike uvedie moslimskú športovú šatku v troch farebných variantoch: čiernom, sivom a obsidiánovom. Na trhu by sa mala objaviť na budúci rok.

Na majstrovstvách sveta žien vo futbale do 17 rokov vlani na jeseň v Jordánsku sa po prvý raz na oficiálnom turnaji FIFA objavili hráčky s moslimskými šatkami. Medzinárodná futbalová federácia zrušila zákaz používania pokrývok hlavy v roku 2014, aby tak vyšla v ústrety moslimských hráčkam a stúpencom sikhizmu.

Naproti tomu Medzinárodná basketbalová federácia FIBA čelí kritike za zákaz používania moslimských šatiek na jej oficiálnych podujatiach.

Krasokorčuliarka zo Spojených arabských emirátov Zahra Lárí má na hlave šatku hidžáb značky Nike. Americký výrobca športového oblečenia Nike v utorok 7. marca 2017 predstavil šatku hidžáb pre moslimské športovkyne. Pokrývku hlavy nazvanú Nike Pro Hijab vyvíjala firma rok v spolupráci so športovkyňami.
Krasokorčuliarka zo Spojených arabských emirátov Zahra Lárí má na hlave šatku hidžáb značky Nike. Americký výrobca športového oblečenia Nike v utorok 7. marca 2017 predstavil šatku hidžáb pre moslimské športovkyne. Pokrývku hlavy nazvanú Nike Pro Hijab vyvíjala firma rok v spolupráci so športovkyňami. (Autor: TASR/AP)
Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Firma Nike predstavila hidžáb pre moslimské športovkyne