Zväz uspel s odvolaním, Slovensko proti Walesu zaplní tribúny

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. (Autor: TASR)
Pavol Spál, SITA|26. sep 2019 o 13:57

UEFA tiež znížila pokutu.

BRATISLAVA. Futbalisti Slovenska odohrajú najbližší zápas kvalifikácie o postup na európsky šampionát proti Walesu pred plným hľadiskom (hrá sa 10. októbra v Trnave).

Odvolací orgán Európskej futbalovej únie (UEFA) vyhovel žiadosti Slovenského futbalového zväzu o zrušenie trestu.

Zároveň znížil finančnú pokutu z pôvodných 20-tisíc eur na 15-tisíc.

„Odvolací orgán UEFA zároveň zobral do úvahy aj fakt, že Slovenský futbalový zväz doteraz nikdy nebol disciplinárne stíhaný za rasizmus,“ píše sa v stanovisku Slovenského futbalového zväzu (SFZ).

Slováci podali odvolanie v utorok a odpoveď prišla až nečakane rýchlo. Už vo štvrtok.

EURO 2020: Momentky zo zápasu Maďarsko - Slovensko: fotogaléria

4.10.2019

Lístky sú už vypredané

O zápas proti Walesu je veľký záujem, všetky lístky sa už dávnejšie vypredali.

„Lístky, ktoré si fanúšikovia zakúpili prostredníctvom Maxiticket a SFZ, sú naďalej platné a ich držitelia sa bez problémov dostanú na štadión," vysvetľuje futbalový zväz.

Šéf zväzu Ján Kováčik ešte v utorok v rozhovore pre SME avizoval, že v prípade trestu využije Slovensko reglement UEFA a zaplní štadión deťmi do 14 rokov. Po zrušení trestu to už neplatí.

„Prihlásené deti zo základných škôl a futbalových klubov sa nebudú môcť na tomto stretnutí zúčastniť, keďže vstupenky boli už dávnejšie vypredané. Prijímanie objednávok na vstupenky pre deti je preto pozastavené," uvádza sa v stanovisku zväzu.

Ako kompenzáciu zväz pozýva deti na prípravný zápas proti Paraguaju (hrá sa 13. októbra v Bratislave), na ktorý im ponúka voľné vstupenky.

Nie rasizmus, ale politická provokácia

Disciplinárna komisia UEFA pôvodne potrestala Slovensko za správanie sa divákov v sektore hostí počas septembrového kvalifikačného zápasu v Maďarsku.

Naši priaznivci majú excelentnú reputáciu a nezaslúžia si, aby boli potrestaní rovnakým spôsobom ako malá skupina fanúšikov, ktorých UEFAp ríslušným trestom pokarhala za ich správanie.


Football Association of Wales

UEFA prekážali pokriky, ktoré zazneli zo sektora slovenského fanúšikov.

„Bi a bi Maďara do hlavy" a "Maďari za Dunaj". A plus nejaké ďalšie. Vyžiadali sme si zdôvodnenie a urobili sme rozbor. Na základe toho sme využili všetky možnosti, ktoré máme. Skoncipovali sme odvolanie,“ vysvetľoval ešte v utorok šéf zväzu Kováčik.

„SFZ v odvolaní argumentoval tým, že v prípade týchto pokrikov nešlo o rasizmus, ale o politickú provokáciu,“ naznačil zväz v stanovisku.

Sťažoval sa aj Wales

Možno pomohla aj intervencia Walesu. Tamojšiu futbalovú asociáciu pôvodné rozhodnutie UEFA tiež rozhorčilo.

„Naši priaznivci majú excelentnú reputáciu a nezaslúžia si, aby boli potrestaní rovnakým spôsobom ako malá skupina fanúšikov, ktorých UEFA príslušným trestom pokarhala za ich správanie," uviedla futbalová asociácia Walesu vo svojom stanovisku.

Do Trnavy si rezervovalo vstupenky vyše 2-tisíc fanúšikov Walesu a väčšina z nich už uhradila cestovné a zaplatila za rezervácie ubytovania. Hrozilo im, že by o svoje peniaze prišli.

„Cestovné poistenie sa nevzťahuje na zrušenie udalosti, pretože rezervácie letov a hotelov sú stále platné, takže nič nebráni tomu, aby sa cesta uskutočnila,” vysvetlila televízia Sky Sports.

Tiež uviedla, že ceny spiatočných letov z Walesu do Bratislavy sa vyšplhali až na 250 libier (280 eur). K tomu treba ešte pripočítať náklady za ubytovanie v Trnave.

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Zväz uspel s odvolaním, Slovensko proti Walesu zaplní tribúny