Na EURO nehrajú len veľkí. Severné Írsko môže byť najmenším účastníkom

V baráži zabojujú o Euro menšie krajiny - medzi nimi aj Severné Írsko so Slovenskom.
V baráži zabojujú o Euro menšie krajiny - medzi nimi aj Severné Írsko so Slovenskom. (Autor: TASR)
Daniel Dedina|11. nov 2020 o 13:15

Miestenku už majú aj podobne veľké krajiny ako Slovensko.

BRATISLAVA. Slovensko je malá krajina, zvyknú hovoriť futbaloví analytici. Už dávno ale neplatí, že európsky šampionát je turnajom, na ktorom hrajú len tí veľkí. Najmä po jeho rozšírení na 24 účastníkov.

„Myslím si, že najmä vo Walese a na Islande nastane futbalový boom a uvidíme v nich ešte viac detí hrať futbal,“ glosoval úspechy týchto krajín na Eure 2016 výkonný riaditeľ UEFA Martin Kallen, ktorý bude aj riaditeľom Eura 2020.

Boj o posledné miestenky naň vrcholí.

Prví Rusi, Česi sú v strede

Do kvalifikácie majstrovstiev Európy sa zapojilo celkovo 55 reprezentačných tímov. Z nich istú miestenku na záverečný turnaj má v tejto chvíli rovných dvadsať.

Najľudnatejšou krajinou, ktorá si zahrá na Euro 2020 je Rusko. Nasledujú Nemecko, Turecko, i ďalší futbaloví giganti - Francúzsko, Taliansko, Anglicko a Španielsko.

Dvaja už kvalifikovaní účastníci sú veľkosťou populácie prakticky identickí so Slovenskom (Dánsko, Fínsko) a vo dvoch žije menej ľudí než u nás (Chorvátsko, Wales).

„Účasť Chorvátska vo finále je skvelá správa pre všetky malé krajiny. A aj pre všetkých futbalistov z nich, že je možné dosiahnuť veľké veci aj na tých najväčších turnajoch," vravel po postupe Chorvátov do finále majstrovstiev sveta 2018 vtedajší tréner slovenskej reprezentácie Ján Kozák st.

V krajine žije približne 4,1 milióna obyvateľov.

Česko, ktoré si v ére samostatnosti zahrá aj na siedmom kontinentálnom šampionáte v rade, figuruje v rebríčku podľa počtu obyvateľov na 12. mieste.

V baráži bez veľkých krajín

„Nie sme taká veľká krajina, ktorá bude pravidelne postupovať na šampionáty,“ skonštatoval známy futbalový odborník Vladimír Koník v rozhovore pre SME po tom, čo slovenskí futbalisti obsadili v kvalifikačnej E skupine nepostupové 3. miesto. Práve za Chorvátskom a Walesom.

Napriek tomu šanca Slovákov stále žije.

Vo štvrtok večer nastúpia pod vedením niekdajšieho Kozákovho asistenta Štefana Tarkoviča na finále baráže v Severnom Írsku.

Stojí za povšimnutie, že vo všetkých štyroch stretnutiach, kde sa rozhodne o posledných účastníkoch budúcoročného európskeho šampionátu proti sebe nastúpia menšie, či stredne veľké krajiny.

Náš súper zo Severného Írska sa v prípade postupu môže stať dokonca účastníkom s najmenším počtom obyvateľov. Tento honor mu môže vyfúknuť len Island, ktorý sa pokúsi postúpiť na šampionát cez Maďarsko.

Účastníci EURO a baráže - počty obyvateľov

Istí účastníci:

Rusko 146 (mil. obyv.)

Nemecko 83,8

Turecko 82

Francúzsko 65,3

Taliansko 60,5

Anglicko 56

Španielsko 46,8

Ukrajina 43,7

Poľsko 37,8

Holandsko 17,1

Belgicko 11,6

Česko 10,7

Portugalsko 10,2

Švédsko 10,1

Rakúsko 9

Švajčiarsko 8,7

Dánsko 5,8

Fínsko 5,5

Chorvátsko 4,1

Wales 3,1

Finále baráže:

Severné Írsko (1,9 mil.) - Slovensko (5,5 mil.)

Maďarsko (9,7 mil.) - Island (0,3 mil.)

Srbsko (8,7 mil.) - Škótsko (5,5 mil.)

Gruzínsko (3,7 mil.) - Severné Macedónsko (2,1 mil.)

Prehľad účastníkov EURO a baráže na mape

Futbalová mapa Európy.
Futbalová mapa Európy. (Autor: Daniel Dedina)
Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Na EURO nehrajú len veľkí. Severné Írsko môže byť najmenším účastníkom