EURO 2004: Holandsko - ČR 2:3 v D-skupine

TASR|19. jún 2004 o 22:44

Aveiro 19. júna (TASR) - Prvými štvrťfinalistami EURO 2004 v Portugalsku sa stali českí futbaloví reprezentanti. Zverenci trénera Karla Brücknera zvíťazili v sobotu večer nad Holandskom 3:2 a bez ohľadu na výsledok ich posledného zápasu s Nemeckom vyhrali

D-skupinu. Holanďania majú na konte len jeden bod, v poslednom zápase však nemajú situáciu vo vlastných rukách. Ani ich očakávané víťazstvo nad Lotyšskom im nemusí zabezpečiť postup medzi najlepšiu osmičku, ak Nemci v paralelnom stredajšom zápase zdolajú Čechov.

D-skupina - 2. kolo:

Holandsko - Česko 2:3 (2:1)

Góly: 4. Bouma, 19. van Nistelrooy - 23. Koller, 70. Baroš, 88. Šmicer. Rozhodcovia: Mejuto Gonzales - Alonso, Martinez (všetci Šp.), ŽK: Seedorf, Heitinga - Galásek, ČK: Heitinga, 31.498 divákov (vypredané).

Holandsko: van der Sar - Heitinga, Bouma, Stam, van Bronckhorst - Seedorf (86. van der Vaart), Davids, Cocu - van der Meyde - Robben (59. Bosvelt), van Nistelrooy.

Česko: Čech - Grygera (25. Šmicer), Ujfaluši, Jiránek, Jankulovski - Galásek (62. Heinz), Poborský, Rosický, Nedvěd - Baroš, Koller (75. Rozehnal)



Jeden z veľkých šlágrov základných skupín sa začal v strhujúcom tempe. Už v 2. minúte poslal Rosický geniálne do tutovky Kollera, český obor však volej nezvládol. O pár sekúnd pohrozil prienikom Jankulovski, ale potom prišli chvíle Holanďanov. V 4. minúte fauloval pri čiare Nedvěd, Robben našiel zo štandardky na päťke úplne voľného Boumu a stopér "oranjes" hlavou otvoril skóre. Na laxnosť pri bránení doplatili Česi v 19. minúte druhýkrát. Seedorf vysunul na ľavom krídle Robbena a jeho nezištnú krížnu prihrávku premenil vo svoj druhý gól na turnaji kanonier van Nistelrooy, hoci ťažil z mŕtveho ofsajdu - 2:0. O štyri minúty boli Česi opäť v hre. Fatálnu prihrávku van Bronckhorsta vystihol Baroš, vrútil sa do šestnástky a cez Stama pripravil gól Kollerovi - 1:2. Hralo sa v obrovskom tempe, technické kúsky a dravé súboje všetkých aktérov na ihrisku ponúkali fantastický futbalový zážitok. V 32. minúte vyškrabol Čech z vinkla tiahlu bombu Heitingu, potom pohrozil Seedorf z 35 metrov. Česi dali o sebe vedieť v závere polčasu ešte raz. V 16-ke sa presadil Nedvěd, posnul loptu Poborskému a jeho center poslal Koller pätičkou tesne vedľa. Bodku za dramatickým prvým dejstvom dal Davids, keď už prekonal Čecha, ale jeho strela skončila na žrdi. Hneď v úvode druhého polčasu nevyužili Holanďania brejk troch proti dvom, na druhej strane pálil Poborský. V 56. minúte mohli "tulipány" viesť o dva góly, ale van Nistelrooy zblízka hlavičkoval do Čecha. Brückner poslal v 62. minúte na ihrisko tretieho útočníka Heinza, ktorý sa hneď preštrikoval do 16-ky, spätnou prihrávkou vyzval na gól Šmicera, ale jeho strelu z jedenásť metrov zázračne vyrazil van der Saar. Aktivita českého tímu priniesla ovocie v 70. minúte. Nedvědov center sklepol hruďou Koller a Baroš exportným gólom z hranice šestnástky vyrovnal na 2:2. O päť minút fauloval Nedvěda obranca Heitinga a po druhej žltej karte musel predčasne pod sprchy. Česi vzápätí takmer trestali, Nedvědov priamy kop van der Saar vyrazil a potom so šťastím zachránil svoj tím aj po dorážke Rozehnala. Vo frenetickom závere najskôr Nedvědova bomba z 30 metrov skončila na brvne holandskej bránky, dokonalý obrat sa však Čechom nakoniec predsa len podaril. V 88. minúte vypálil Heinz, van der Saar vyrazil pred Poborského, ktorý namiesto zakončenia prihral lepšie postavenému Šmicerovi, ktorý zakončoval do prázdnej bránky. V poslednej minúte mohol vyrovnať striedajúci van der Vaart, ale v páde na hranici päťky loptu dobre netrafil. Česi vo fantastickom zápase už víťazstvo udržali a oslávili svoj postup do štvrťfinále.

Hlasy hráčov a trénerov po zápase:

Dick Advocaat, tréner Holandska: "Mali sme šance zvýšiť na 3:0, alebo 4:0 a dokonca aj po vylúčení nášho hráča sme ešte mohli strhnúť vedenie na svoju stranu. Stratili sme však zbytočne loptu a inkasovali sme my. Striedanie Robbena bohužiaľ nevyšlo tak, ako sme si predstavovali."

Karel Brückner, tréner ČR: "Zápas zhodnotím krátko: Dobrá práca! Pri nepriaznivom stave 0:2 sa chlapci zobudili a začali hrať svoj zápas. Súper mal zrazu s nami problémy a nakoniec sme dokázali skvelý obrat. Mrzí ma, že sme inkasovali po dlhom čase zo štandardnej situácie, ale nedá sa desať rokov zo štandardky nedostať gól."

Milan Baroš, najlepší hráč zápasu: "Bol to fantastický zápas. Prvý gól sme strelili po veľkej chybe súpera a tento moment nám veľmi pomohol psychicky. Vedeli sme, že keď Holandsko zdoláme, tak máme istý postup a som rád, že sa nám ro podarilo."

Arjen Robben, útočník Holandska: "Musíme sa s prehrou zmieriť, ale je to kruté. Hrali sme veľmi dobre a pri troche šťastia sme si mohli vypracovať aj väčší náskok. Teraz musíme zdolať Lotyšsko."

Tomáš Rosický, stredopoliar ČR: "Bol to obojstranne vynikajúci zápas, v ktorom sme dokázali neuveriteľnú morálnu silu. Víťazstvo si chceme poriadne vychutnať a na Nemcov budeme myslieť neskôr."

Pavel Nedvěd, stredopoliar ČR: "Otočili sme zápas proti silnému Holandsku, to je parádny pocit. Po druhom góle sme dostali ľadovú sprchu a uvedomili sme si, že musíme zapnúť. Verili sme, že to môžeme otočiť. Oba tímy hrali ofenzívne, bola to radosť hrať. Prvý krok sme zvládli, ale turnaj sa ešte skončil."

Tabuľka D-skupiny:

1. Česko 2 2 5:3 6
2. Nemecko 2 2 0 1:1 2
3. Holandsko 2 1 1 3:4 1
4. Lotyšsko 2 1 1 1:2 1

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»EURO 2004: Holandsko - ČR 2:3 v D-skupine