Estanguet pripravil Martikána o zlato aj po tretíkrát

Tomáš Prokop|31. júl 2012 o 18:39

Francúzsky elegán napravil zaváhanie z Pekingu a oslavuje tretíkrát olympijské víťazstvo.

Z Londýna redaktor SME Tomáš Prokop

Redaktori z francúzskej televízie ho od radosti vybozkávali. Mali za čo, vypádloval pre ich krajinu olympijské zlato. Aj naďalej platí, že z cenných kovov berie Tony Estanguet z olympiády len zlatú medailu.

Rodák z mesta Pau sa síce nestal prvým vodným slalomárom, ktorý vyhral olympiádu trikrát za sebou, ale tretie zlato napokon predsa získal. Napravil tak zaváhanie z Pekingu, kde skončil až deviaty a nepostúpil z kvalifikácie.

„Posledné štyri roky som trénoval veľmi tvrdo na to, aby som sa vrátil do vrcholnej formy. Po Pekingu to bolo veľmi ťažké.“

Po kvalifikácii Estanguet povedal: „Najväčším konkurentom je pre mňa Michal Martikán. Vždy to tak bolo a nemení sa to.“

Opäť mal pravdu a opäť ho zdolal. Medzi skúsených veteránov sa len prekvapujúco dokázal dostať dvadsaťdvaročný Nemec gréckeho pôvodu Sideris Tasiadis.

Francúzsky elegán pádloval s ľahkosťou a dokázal reagovať na skvelú jazdu Martikána, ktorý štartoval vo finále pred ním.

„Štartovať po Michalovi nebolo ľahké. Išiel skvele a rýchlo. Okrem toho ho hnalo mnoho Slovákov v publiku. Bol som si istý, že zašiel čas na medailu. Preto som sa snažil ostať sústredený a ísť si v pokoji svoju jazdu, čo sa nakoniec oplatilo.“

Pred štyrmi rokmi túžil tridsaťpäťročný Francúz po treťom zlate. Teraz sa ho dočkal, ale obhajovať ho s veľkou pravdepodobnosťou nebude. Viackrát zopakoval, že olympiáda v roku 2016 v Riu de Janeire asi nebude za jeho účasti.

„Túto možnosť vidím s veľmi malou pravdepodobnosťou. Budem mať už tridsaťosem rokov a neviem či by som sa ešte dokázal dostať do podobnej formy,“ uzavrel Estanguet, ktorému v mixzóne uznanlivo gratulovali aj bratia Hochschornerovci.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Estanguet pripravil Martikána o zlato aj po tretíkrát