Bokroš si v Prešove pomáha navigáciou. Na jednu vec je sám zvedavý

Tréner Prešova Ernest Bokroš sa teší na novú výzvu.
Tréner Prešova Ernest Bokroš sa teší na novú výzvu. (Autor: TASR)
Daniel Dedina|6. aug 2021 o 18:20

Nováčik má v kádri skúsené posily z KHL i Fínska.

Patrí k najskúsenejším slovenským hokejovým trénerom. Je držiteľom kompletnej medailovej zbierky z majstrovstiev sveta. Ako asistent v reprezentačnom tíme bol pri zisku zlata i striebra, výber do 20 rokov priviedol k bronzu. 

Na klubovej úrovni dosiahol majstrovské tituly so Slovanom Bratislava i Zvolenom, v Česku sa tešil so Zlínom.

ERNEST BOKROŠ bude v blížiacej sa sezóne viesť HC 21 Prešov. Zasadne na lavičku nového klubu, ktorý si extraligu zahrá po presťahovaní sa z Detvy.

„Obsadených máme zatiaľ len päť miest pre cudzincov. Stavili sme viac na Slovákov,“ vraví čochvíľa 62-ročný skúsený tréner.

V úvode týždňa ste odštartovali prípravu na ľade. Väčšinu hráčov poznáte z predchádzajúceho pôsobenia v Detve. S akými pocitmi ste sa pustili do práce v novom prostredí?

Stráviť opäť niekoľko hodín na ľade po tom, čo sme si doma užívali leto, je obrovská zmena. Ide však o našu prácu, preto to vítam. Teší ma, že ľad je kvalitný a vydrží, aj keď na ňom trénuje viacero hráčov naraz.

Do kádra vám pribudol ruský brankár Nikita Bespalov, ktorý má na konte desať odchytaných sezón v KHL. Skúsený krídelník Tommi Jokinen odohral vo fínskej lige vyše 800 zápasov a v uplynulých štyroch sezónach bol kapitánom tímu KalPa Kuopio. Aké máte slovo pri tvorbe tímu?

Tieto veci riešime spoločne s majiteľom klubu pánom Ľuptákom. Angažovanie posíl niekedy vyjde viac, inokedy menej. Tím sa viac-menej presunul z Detvy, ale je v ňom niekoľko nových mien.

Z cudzincov zostal len jeden, Jonathan Charbonneau. Pribudli kanadský center Brett Welychka a český obranca David Růžička. 

Obsadených máme zatiaľ len päť miest (v extralige môže hrať maximálne sedem zahraničných hráčov, pozn. red.). Stavili sme viac na Slovákov.

Hráčov musíme najprv vidieť na ľade a potom budeme rozmýšľať nad zložením dvojíc, trojíc i celých pätiek. Počas augusta by sa to malo vykryštalizovať.

K lídrom prešovského tímu by mal patriť skúsený fínsky útočník Tommi Jokinen.
K lídrom prešovského tímu by mal patriť skúsený fínsky útočník Tommi Jokinen. (Autor: TASR)

Do akej miery máte káder uzavretý?

Veľké zmeny už v ňom neočakávame. Máme ešte dve spomínané voľné miesta pre cudzincov. Zatiaľ ich neplánujeme obsadiť, ale ak by ešte vyskočilo nejaké zaujímavé meno, najmä do obrany, ako tréner by som to uvítal.

Od 19. augusta sa Prešov predstaví na tradičnom Tatranskom pohári. Uvítali ste to?

Bezpochyby. Poprosil som pána Jurínyiho (riaditeľa HK Poprad, pozn. red.), či by nás nezobrali. Chcem sa mu za to poďakovať, lebo o účasť na turnaji je veľký záujem. V peknom prostredí odohráme v priebehu zopár dní niekoľko kvalitných duelov.

Ako vyzerá ďalší program prípravy?

Prvý zápas odohráme vo štvrtok 12. augusta v Michalovciach. Po Tatranskom pohári by sme mali nastúpiť v poľskom Sanoku a proti rovnakému tímu aj doma. Prihlásili sme sa do Slovenského pohára, kde budú našimi súpermi Košice i Michalovce.

Do extraligy, ktorá odštartuje 24. septembra, vstúpite domácim zápasom proti Banskej Bystrici. Ako vnímate žreb úvodného kola?

Neviem, či je to už definitívne, ja som dostal na stôl niečo iné. Budeme rešpektovať to, čo bude dané, ale viem, že ľudia si na úvod priali skôr nejaké východoslovenské derby.

Podľa aktuálne platných nariadení môžu byť štadióny naplnené do polovice kapacity. Čo na to hovoríte?

Myslím si, že to nie je nastavené rovnomerne. Som za opatrenia, ale buď nech sú podmienky rovnaké pre všetkých, alebo nech nie sú vôbec.

Hokejisti Prešova budú hrať v extralige po vyše dvoch desaťročiach.
Hokejisti Prešova budú hrať v extralige po vyše dvoch desaťročiach. (Autor: TASR)

Na prešovskom štadióne stále prebiehajú rekonštrukčné práce, na tribúnach ešte nie sú osadené sedačky. Stihne sa to do začiatku extraligy?

V tomto smere urobil pán Ľupták veľmi veľa roboty. Keď to porovnám s tým, čo som videl na začiatku, smeruje to rýchlym tempom k tomu, aby to vyzeralo ako extraligový štadión.

Snažíme sa zveľadiť najmä zázemie pre hráčov, ktoré bolo v zlom stave. Myslím si, že do konca mesiaca by to mohlo byť tip-top. A keď prídu sedačky, bude to vyzerať úžasne.

Ako na vás zapôsobil Prešov?

Som tu veľmi krátko, pár dní aj s cestou. Nepoznám ešte poriadne ulice, takže keď sa niekam potrebujem dostať, používam navigáciu. Samozrejme, je to otázka zvyku.

Verím, že pri jednofázových tréningoch sa mi podarí spoznať mesto aj inak ako po športovej stránke. Páči sa mi, že ide o veľké mesto.

Teším sa na nové prostredie a spravím maximum pre to, aby boli ľudia v Prešove spokojní, že sem prišiel extraligový hokej.

Na prešovskom zimnom štadióne zatiaľ chýbajú sedačky.
Na prešovskom zimnom štadióne zatiaľ chýbajú sedačky. (Autor: Daniel Dedina)

Plánujete pochytiť niečo z miestneho nárečia?

Sám som zvedavý, či sa niečo z toho na mňa nalepí. Je to pre mňa veľký otáznik. Či budem aj ja ´hutoric´ (úsmev).

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Bokroš si v Prešove pomáha navigáciou. Na jednu vec je sám zvedavý