Dvojica Griga - Hipp nominovala aj Šventa

(Autor: TASR)
Pavol Spál, SITA|10. máj 2012 o 11:27

Dvojica hlavných trénerov slovenskej futbalovej reprezentácie Stanislav Griga a Michal Hipp vo štvrtok zverejnila svoju premiérovú nomináciu.

Agentúrny text bol nahradený autorským testom SME

BRATISLAVA. Na menách vyvolených sa zhodli. Žiadne prevratné móresy ani rošády v národnom tíme futbalistov nečakajte. Nový, netradične rovnocenný trénersky tandem Stanislav Griga – Michal Hipp stavil vo svojej prvej nominácii na osvedčených.

„Žiadne rozdiely sme s Hippom v nominácii nemali. Netrénujeme Španielsko, kde máte na výber štyridsať vyrovnaných hráčov,“ vravel Stanislav Griga, ktorého tím preveria v prípravných zápasoch Poľsko (26. 5) a Holandsko (30.5), úradujúci vicemajster sveta.

Spoločný návrh

Do reprezentácie sa vracia čiperný krídelník Dušan Švento, ktorý mal v minulosti spory s bývalým trénerom Vladimír Weissom – vyčítal mu i prístup. „Bol to náš spoločný návrh. Odvádza dobré výkony,“ reagoval Griga na otázku, kto z trénerskeho dua navrhol nomináciu Šventa.

„Hipp sa bol na Šventa dvakrát pozrieť. Odohral dobré zápasy. Už predtým bol dlhodobo sledovaný, je logické, že je tam. Nie je to žiadne prekvapenie,“ vysvetľoval Griga.

V nominácii nie sú pre zranenie Radoslav Zabavník, Róbert Jež i šéf obrany Martin Škrtel. Najlepší futbalista Slovenska minulého roka je po operácii nosa. Stále chýba i Vittek – je po dlhodobom zranení. Tréneri chceli vyskúšať i stopéra Plzne Mariána Čišovského.

„Sľubovali sme si od neho, že by mohol byť alternatívou i do základného kádra. Žiaľ, má naplánovanú operáciu,“ skonštatoval Hipp, ktorý spolu s Grigom opäť stavil na brankára Jána Muchu, ktorý v tejto sezóne odchytal za Everton iba dva súťažné zápasy – naposledy v októbri. „Mucha nesklamal ani v jednom zápase a bude naďalej jednotkou, aj keď jeho hendikepom je, že stále nechytá,“ dodal Griga. Mucha s Pernišom by si mali podeliť zápasové zaťaženie, každý z nich odchytá 90 minút.

Vyskúšajú nové veci

Kouči chcú pokračovať v hernom systéme 4-2-3-1. „Ten sa dá meniť podľa súperov, čo má mužstvo už zažité. Tu žiadne veľké zmeny nenastanú. Títo futbalisti sú naučení hrať na týchto postoch, na ktorých nastupujú aj vo svojich kluboch. Máme dostatok ofenzívnych hráčov, ale nečakajte, že budeme hrať hurá systém proti takýmto súperom, to by bola samovražda,“ tvrdil Griga.

„Chceme si vyskúšať nové veci. Chceme napríklad vidieť, ako zapadne do mužstva Švento, vyskúšame hráčov aj iné posty.

Jednou zo základných otázok pri trénerskej zmene je meno nového lídra. Zatiaľ stále nie je jasné, či ním zostane Marek Hamšík. "Rozprávali sme sa o otázke kapitána a pre tieto dva zápasy sme sa už rozhodli, ale najprv sa to dozvedia hráči na zraze," uzavrel Stanislav Griga.

ico

Nominácia

Brankári: Ján Mucha ml. (Everton/Angl.), Dušan Perniš (Dundee United/Škót.).

Obrancovia: Peter Pekarík (Kayserispor/Tur.), Kornel Saláta (FK Rostov/Rus.), Tomáš Hubočan (Zenit Petrohrad/Rus.), Marek Čech (Trabzonspor/Tur.), Ľubomír Michalík (Carlisle United/Angl.)

Stredopoliari: Michal Breznaník (Slovan Liberec/ČR), Kamil Kopúnek (Slovan Bratislava), Juraj Kucka (FC Janov/Tal.), Marek Hamšík (SSC Neapol/Tal.), Vladimír Weiss ml. (Espanyol /Šp.), Miroslav Stoch (Fenerbahce /Tur.), Roman Procházka (Spartak Trnava), Karim Guédé (SC Freiburg/Nem.), Dušan Švento (Red Bull Salzburg/Rak.).

Útočníci: Filip Hološko (Besiktas Istanbul/Tur.), Marek Bakoš (Viktoria Plzeň/ČR), Stanislav Šesták (Gaziantepspor/Tur.), Erik Jendrišek (SC Freiburg/Nem.)

Náhradníci:

Brankári: Marián Kello (momentálne bez angažmánu), Dušan Kuciak (Legia Varšava/Poľ.)

Hráči v poli: Michal Ďuriš (Viktoria Plzeň/ČR), Tomáš Kóňa (FK Senica), Marek Sapara (Trabzonspor/Tur.), Csaba Horváth (Zaglebie Lubin/Poľ.), Jozef Piaček, Viktor Pečovský (obaja MŠK Žilina), Ľubomír Guldan (Ludogorec Razgrad/Bul.), Boris Godál (AS Trenčín), Tomáš Hučko (Dukla Banská Bystrica), Ivan Lietava (Dukla Praha/ČR)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov