Dvakrát bol pri výbuchoch košickej radosti

Sportnet|21. feb 2011 o 00:00

V päťdesiatych rokoch minulého storočia vybiehal v metropole východu na trávnik vysoký štíhly futbalista, ktorý ovládal loptu a bol fešák na pohľadanie.

Kumšt z tejto hry akoby zdedil doma, lebo jeho brat Karol bol trojnásobným reprezentantom ČSR B a on akoby nechcel v ničom zaostať. Aj vďaka tomu František Samuelčik po príchode do Košíc pomohol počas dvoch sezón hrou a gólmi Spartaku VSS k historickému postupu do I. ligy.

KOŠICE. Pravda, treba vedieť, že mladší z bratov pred príchodom na východ už tiež čosi preskákal. Veď po začiatkoch v rodnom Svätom Ondreji - dnes známy pod názvom Brusno - začínal s futbalom vážnejšie v Banskej Bystrici, a potom hlavne počas štúdia na lekárskej fakulte. Najskôr v Brne v roku 1952 hral ako 21-ročný I. ligu za MEZ Židenice a o rok na to za Sláviu Bratislava. V r. 1954 už vyzbrojený všetkými masťami prišiel do Košíc a v priebehu dvoch sezón sa postaral spolu s Buberníkom a ďalšími o výbuch gejzíru radosti.

Bol aj strelcom

Medzi spoluhráčmi obľúbený Fero bol prínosom nielen hrou, skúsenosťami, ale aj gólmi. V dvoch ročníkoch dal v hre o postup po tri góly a spolu s Bobokom, Buberníkom, Lenártom, Vaškom, Skyvom, Labodičom, Kvašňákom, Pintérom, V. Vargovčikom, Dubielom, Steinerom, Gašparikom, Kánássym, Čitákom a Gajdošom sa zaslúžili o to, že sa do Košíc vrátila I. liga zásluhou iných farieb. Z nej síce VSS vypadli, ale doma obhajcu titulu Slovan zdolali 2:1 a s novým majstrom Duklou Praha remizovali 2:2. Z 22-členného kádra bol práve Samuelčik jediný, ktorý odohral všetkých 22 zápasov! Napriek zostupu sa Košičania chceli čo najskôr vrátiť medzi elitu. Preto zlúčením Spartaka VSS a Dynama Spoj vznikla Jednota a po trojkolovej súťaži prišla druhá radosť. Spolu so Samuelčikom postúpila a on v jej drese odohral ďalších 15 ligových zápasov. Mužstvo sa udržalo, ale spolu s Csákvárim a ďalšími musel narukovať do Dukly Pardubice. Z ročníka 1959/60 mal zmiešané pocity, lebo medzi elitou sa neudržali ani vojaci, ani Jednota.

Trikrát 21. február

Po vojenčine sa rozlúčil s veľkým futbalom, ale popri stomatológii si ešte nejaký čas obúval kopačky. Pomohol v nich Chemku Humenné, ktoré začiatkom šesťdesiatych rokov hralo v oblastnej súťaži. Pod Vihorlatom odohral do jarnej odvety 1963/64 jeden a pol roka a na záver kariéry ho videli ešte v Sobranciach. Potom sa už celý oddal zubárskej praxi až do svojho skonu. MUDr. František Samuelčik zomrel 17. februára 1992, teda nedožil sa ani celých 61 rokov. K dnešku sa viaže nielen to, že sa narodil 21. februára, ale i to, že by sa práve dožil osemdesiatky a že v ten deň mal pred 19 rokmi pohreb. A o tom bola reč aj v Olympijskom klube, kde bol jeho bývalý spoluhráč Kánássy a ďalší košickí pamätníci.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Dvakrát bol pri výbuchoch košickej radosti