Dva Hossove góly nestačili, Česko zdolalo Slovensko 5:3

O zápase rozhodol gól Romana Červenku.
O zápase rozhodol gól Romana Červenku. (Autor: SITA/AP)
Sportnet|18. feb 2014 o 16:55

Slováci v Soči ani raz nezvíťazili a skončili predposlední. Štvrťfinále s USA si zahrá Česko.

Kvalifikácia o štvrťfinále

Česko - Slovensko 5:3 (3:0, 1:1, 1:2)

Góly: 7. Hemský (Kaberle, Voráček), 8. Červenka (Jágr, Plekanec), 18. Krejčí (Kaberle, Gudas), 36. Červenka, 60. Plekanec - 39. Marián Hossa (Sekera, Handzuš), 48. Marián Hossa (Tatar, Handzuš), 49. Surový (Sekera, Bartovič)

Rozhodovali: Peel (USA), Vinnerborg (Švéd.) - Cameron (Kan.), Suominen (Fín.), vylúčenia: 1:5 na 2 min, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0, zmeny a striedania: SR od 41. minúty bez Pánika, Radivojeviča a Marcela Hossu.

Česko: Pavelec - Židlický, Šmíd, Z. Michálek, Kaberle, Gudas, Rozsíval, Krajíček Jágr, Plekanec, Červenka - Hemský, Krejčí, M. Michálek Voráček, Hanzal, Erat Frolík, Nedvěd, Palát - Novotný

Slovensko: Laco - Starosta, Chára, Vydarený, Meszároš, Sekera, Marinčin - Marián Hossa, Handzuš, Tatar - Jurčo, Ölvecký, Záborský - Miklík, Surový, Bartovič - Pánik, Radivojevič, Marcel Hossa

Konečné poradie na 9.-12. priečke: 9. Švajčiarsko, 10. Rakúsko, 11. Slovensko, 12. Nórsko.

((foto))

BRATISLAVA. Slovenskí hokejisti prehrali v kvalifikačnom zápase o štvrťfinále s Českom 3:5 a z turnaja na zimnej olympiáde vypadli. Celkovo obsadili konečné 11. miesto.

Česi sa vo štvrťfinále stretnú v stredu o 18.00 nášho času s USA.

O prehre Slovákov rozhodla už prvá, nevydarená tretina, v ktorej dvakrát inkasovali v oslabení a prehrali ju 0:3.

V ďalšom priebehu znížili z 0:4 na 3:4 zásluhou dvoch gólov Mariána Hossu a jedného od Tomáša Surového, no slovenský finiš prišiel neskoro.

Chýbal obranca Baranka

V slovenskom tíme nenastúpil pre zranenie obranca Ivan Baranka. Na jeho miesto sa posunul René Vydarený.

Česi mali od začiatku častejšie puk na svojich hokejkách, naši nešetrili priamočiarymi kontrami, ale český brankár Pavelec bol pozorný. Česi udreli v priebehu 22 sekúnd 7. a 8. minúty.

Najprv pri vylúčení Marinčina Voráček ideálne našiel Hemského a Laco dostal prvý gól z hry na olympiáde. Onedlho Plekancovu strelu do žŕdky poslal pohotovým bekhendom do siete Červenka.

Slovenským hráčom chýbala presná finálna prihrávka, pri vylúčení Jágra sa nedokázali udržať v obrannom pásme súpera.

Krejči v 18. minúte potrestal vylúčenie Jurča a Česi tretím gólom v prvej tretine stratili prechodný komplex z neefektívnej koncovky v Soči.

Druhý gól Romana Červenku

cervenka_druhy_gol.gif

Marián Hossa dal dva góly

Slováci sa naopak dlho márne usilovali o gól nádeje. V čase, keď sa ako­tak formoval náš tlak, Chára zašil prihrávkou spoza súperovej bránky Sekeru na modrej čiare Čechov, čo využil Červenka. Ušiel nášmu bekovi a samostatný nájazd zavŕšil bravúrnym blafákom do bekhendovej strany.

V predposlednej minúte druhej tretiny pozdvihol slovenské mužstvo Marián Hossa, ktorý dal po prihrávke Handzuša spoza bránky svoj prvý gól na olympijskom turnaji.

Oživenie Slovákov vyvrcholilo v polovici poslednej tretiny. V priebehu 90 sekúnd strelili góly Marián Hossa a Tomáš Surový. Vystupňovali sme tlak, ale v úplnom závere sa Česi koncentrovali v obrane a sami hrozili pred bránkou Laca.

Plekanec spečatil ich postup do prázdnej bránky.

Zásah Tomáša Surového

surovy1.gif

Na olympiáde iba prehry

"Dnes sme veľmi zle začali, boli sme bez pohybu a bojovnosti, odovzdaní. Zdvihli sme sa v druhej tretine a súboj sme dohrali dôstojne. Žiaľ, rozhodol ten začiatok," hodnotil Vladimír Vůjtek, tréner Slovenska.

"Neviem, čomu pripísať ten zlý štart, asi našej nekoncentrovanosti," pridal sa Marián Hossa. "Proti takému súperovi nemôžeme prehrávať po prvej tretine 0:3."

"Okrem zápasu s Ruskom sme na tomto turnaji nedali dokopy plnohodnotný 60-minútový výkon. Mužstvo malo naviac, všetci sme v to verili," hovoril zase kapitán Zdeno Chára.

S Čechmi sme tak prehrali aj vo štvrtom vzájomnom zápase na olympiáde za sebou. V 57. vzájomnom dueli s Českom sme si zapísali 37. prehru.

Povedali po zápase

Zdeno Chára, kapitán Slovenska: "Zasa nám utiekla prvá tretina, dva góly z troch dali Česi v presilovke. Ťažko dobiehať štvorgólové manko... Okrem zápasu s Ruskom sme na tomto turnaji nedali dokopy plnohodnotný 60-minútový výkon. Mužstvo malo naviac, všetci sme v to verili. Ťažko teraz hodnotiť turnaj, kde sa stali chyby. Je to veľké sklamanie, škoda, mali sme dobre vybalansovaný tím." (zdroj: Markíza)

Ján Laco, brankár Slovenska: "Zápas sme si bez debaty prehrali v prvej tretine. Absolútne sme to nezachytili. Česi chodili do plných do nášho pásma bez nejakého odporu a potom sa to ťažko bránilo. Nechceli sme z tohto zápasu vyjsť zle, v kabíne sme si povedali, že rovnako ako oni môžeme dať tri góly aj my. Dali sme sa dokopy a chceli sme to skúsiť."

Marián Hossa, autor dvoch gólov Slovenska: "Neviem, čomu pripísať ten zlý štart, asi našej nekoncentrovanosti. Proti takému súperovi nemôžeme prehrávať po prvej tretine 0:3. Mali sme šťastie, že sme sa dokázali vrátiť do hry, za stavu 0:4 to už však bolo ťažké. Zápasy na olympiáde sme si predstavovali inak, najmä z hľadiska ofenzívy." (zdroj: Markíza)

Michal Handzuš, autor dvoch asistencií v zápase: "Prehrávať po I. tretine 0:3 proti tak silnému súperovi - to sa ťažko otáča. Také veci sa nemôžu stať. V tretej sme sa vrátili do zápasu, no bolo to už príliš neskoro. Nie sme spokojní s naším vystúpením v Soči, mužstvo malo na viac." (zdroj: Markíza)

Tomáš Tatar, útočník Slovenska: "Nezachytili sme úvod stretnutia, ale veľmi sme sa v kabíne motivovali a vrátili sa do duelu. Som smutný z toho, ako sa tu rozhoduje. Opäť sme hrali omnoho menej presiloviek ako súper. To je trochu ťažké aj pre nás. Česi z toho dali dva góly a boli na koni. Súperovi vyšiel úvod duelu, ale bojovali sme. S blížiacim sa záverom som čakal, že ešte dostaneme šancu na presilovku, ale napokon sme hrali v oslabení."

Andrej Sekera, obranca Slovenska: "Hokej sa hrá 60 minút, nie 40. Dnes sme to znova pocítili na vlastnej koži. Snažili sme sa to dohrať aspoň so cťou. Ťažko sa hľadajú slová..."

Vladimír Vůjtek, tréner Slovenska: "Dnes sme veľmi zle začali, boli sme bez pohybu a bojovnosti, odovzdaní. Zdvihli sme sa v druhej tretine a súboj sme dohrali dôstojne. Žiaľ, rozhodol ten začiatok. Nevychádzali nám na turnaji určité fázy zápasov, vždy nám ušla jedna tretina. Nevieme, čím to je. Asi je niekde v psychológii mužstva chyba."

Alois Hadamczik, tréner Česka: "Veľmi dobre sme sa pripravili na zápas, nastúpili sme sebavedome a dávali sme góly. Bola to asi naša najlepšia dvadsaťminútovka v Soči. V druhej tretine sme začali hrať presilovky veľmi zle, dostali sme sa z tempa a strácali sme veľa pukov. Slovenský tím zistil, že nemá čo stratiť, otvoril hru a dobre korčuľoval, čo nám robilo problémy. Slovensko vlani na MS prehrávalo vo štvrťfinále s Fínskom a rovnako duel dotiahlo do drámy. Tieto stretnutia sú psychicky ťažké, tímy sa vyrovnávajú. Som rád, že sme vyhrali toto náročné stretnutie."

David Krejčí, útočník Česka: "Prvá tretina nám vyšla podľa predstáv. V tretej dvadsaťminútovke sme robili chyby, ktoré by sa nemali stávať. Zápas sme zvládli ako tím."

Roman Červenka, útočník Česka: "Mal som šance aj v predchádzajúcich zápasoch, ale nedokázal som sa presadiť. Som rád, že som dnes dokázal pomôcť tímu."

Ondřej Pavelec, brankár Česka: "Ak budeme hrať ako dnes v tretej tretine, potom budeme mať s Američanmi veľké problémy. Začali sme výborne a nečakali sme, že rýchlo dáme tri góly. Teraz potrebujeme rýchlo zregenerovať a pripraviť sa na štvrťfinále."

[content type="coveritlive" id="7763e48962"][/content]

[content type="fb" stype="fanpage" url="https://www.facebook.com/sportove.spravy"][/content]

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Dva Hossove góly nestačili, Česko zdolalo Slovensko 5:3