Drotár zostáva naďalej optimistom

Igor Drotár. Zostáva stále dobre naladený.
Igor Drotár. Zostáva stále dobre naladený. (Autor: Štefan Glovičko)
Sportnet|23. júl 2010 o 00:00

Posádke Igor Drotár – Vlado Bánoci sa lepí v súťažiach rely smola na päty, veď zo šiestich bodových pretekov si štyrikrát pripísali nulu.

Skôr sklamania ako radostné momenty prevládajú počas tejto sezóny v tíme Slovakia Rally System, ktorému sa s najväčšou pravdepodobnosťou nepodarí naplniť všetky tohtoročné ciele. Doslova to z nich vyciciava jazdeckú miazgu, avšak skúsená dvojica matadorov rely tratí sa len tak ľahko nechce vzdať.

KOŠICE. Aj keď ich prenasledujú rôzne katastrofické scenáre na jednotlivých súťažiach, dvojica stále verí, že sa to raz zlomí a súťažný ročník dotiahnu do zdarného konca. Ukazuje sa, že výmena techniky im nepriniesla želané ovocie a Fabia WRC je oveľa poruchovejšia, ako Octavia WRC. Potvrdilo sa to aj počas Rally Lubeník, avšak už na kopci Pezinská baba auto poslúchalo na slovo.

Zradili ich čerpadlá

Napriek veľkej snahe i odhodlaniu sa posádke nepodarilo novšiu verziu Fabie WRC doviezť bez problémov do cieľa súťaže v Lubeníku. „Pri našom odstúpení pre poruchu oboch palivových čerpadiel som už nebol nahnevaný či frustrovaný, ale doslova bezradný. Nevedel som, či nemám na niekoho nakričať za všetky problémy. Lomcovali mnou emócie, ktoré nie sú najlepším radcom, aj preto sme nerobili s Vladom žiadne závery ani ohľadom spolupráce s Profikom. Viem, že aj mechanikov to veľmi hnevá, že zakaždým naše auto vypadne doslova pre maličkosť," hovorí s odstupom času Igor Drotár. Viaceré poruchy jeho fabie mu nedávali spávať a rovnako tá posledná z Gemera v ňom lomcovala tak silno, že sa snažil na vlastnú päsť nájsť odpoveď na otázku, či môžu naraz odísť dve benzínové čerpadlá. „Svojho času som úzko spolupracoval so škodovkou, preto som sa obrátil na ich špecialistov. Ich odpoveď ma zaskočila, ale aj upokojila. Vraj u týchto áut je to bežná vec, pokiaľ čerpadlá nie sú dobre uchytené, čo sa vraj stáva bežne. Z prvého miesta pre rovnaký problém odpadol vlani na Kopnej aj Roman Kresta. Trocha ma to upokojilo, avšak nie dostatočne. Zvažovali sme aj zmenu prenajímateľa auta, ale nakoniec sme si povedali, že šport prináša nielen úspechy, ale aj pády. Nás to teraz postihlo, ale neklesáme na duchu a budeme ďalej bojovať do konca sezóny," prezradil svoje odhodlanie I. Drotár.

Úspechy na kopci vyvažujú rely

Slabou náplasťou na súťaže rely sú pre posádku Drotár – Bánoci súťaže automobilov do vrchu, kde sa wéercéčku darí oveľa lepšie. Presvedčil sa o tom Drotár aj na Pezinskej babe, kde sa jazdilo aj o body do seriálu majstrovstiev Európy. Skúsený Prešovčan vyhral vo svojej triede a skupine všetko, čo sa dalo. Fabia fungovala bez problémov, z čoho bol milo prekvapený. „Neviem, či si myslela, že ju vymeníme ako tú predchádzajúcu," zažartoval I. Drotár. V silnej konkurencii si počínal viac ako úspešne medzi plechovými autami, pričom sa pri účasti viacerých formulových vozidiel vtesnal do prvej desiatky absolútneho poradia. „Už tréningové jazdy naznačili, že technika šliape výborne, čo ma vnútorne povzbudilo a dosiahol som také časy, ktoré ma doslova prekvapili. Auto držalo vynikajúco stopu a prešlo zákrutou presne, tak ako som si v duchu predstavoval. Po dlhom čase som si užíval jazdenie, a mal som veľmi dobrý pocit. Musím priznať, že po predchádzajúcich skúsenostiach som v tej horúčave očakával, že auto nevydrží, no opak bol pravdou. Naša spolupráca vyšla veľmi dobre a v druhý deň na mokrom povrchu som skončil na siedmom mieste absolútne, keď som zdolal aj takých súperov, čo za sucha nie je možné," hovorí s úsmevom Drotár. Svoju zbierku trofejí rozšíril o poháre za víťazstvo v skupine a triede A v rámci majstrovstiev Európy, Zóny strednej Európy, majstrovstiev Slovenska a Česka. Medailová priečka mu neunikla ani v absolútnom hodnotení majstrovstiev Slovenska, keď skončil za Krajčím a Koišom na treťom mieste. Dosiahnuté výsledky na kopcoch prinášajú jazdcovi Slovakia Rally System jazdiacemu vo farbách Liqui Moly zatiaľ viac radosti, než rely, ktorá je jeho srdcovkou.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Drotár zostáva naďalej optimistom